Pajkal RADICAL 16H vintersovsäck testad

Pajkal RADICAL 16H vintersovsäck testad

Pajkal_radical_16h
Pajkal RADICAL 16H är utan tvekan en fluffigt härlig sovsäck.
Pajkal RADICAL 16H är den vintersovsäck som jag investerade i inför förra vintersäsongen. När det gäller vintersovsäck så är det första man måste ta ställning till är om man vill ha en syntet eller en dunsovsäck. Dunsäckarna tycker jag blir skönare men framförallt kompaktare och lättare i förhållande till temperaturgränser jämfört med syntetsäckarna. Syntetsäckarna är däremot betydligt tåligare vad gäller fukt och om de skall tvättas ofta. Man skall också fråga sig om man anser att det är etiskt riktigt att använda dun och hur dunet är plockat.

Pajkal är ett Polskt företag som tillverkar dunutrustning. De är kända för att göra bra grejer med hög kvalité på dunet. När man köper dunutrustning skall man vara vaksam på hur mycket fjäder i förhållande till dun fyllningen består av. Yttertyget känns tunt men är starkare än man tror. Det vet jag för att någon hund har glatt bäddat ned sig i säcken under obevakade tillfällen.

Pajkal RADICAL 16H väger endast 1,5 kg och har en extremtemp på -40 C. Det gör att den nog är en av marknadens lättaste sovsäckar i förhållande till temperatur. Priset på 4999kr (30/10-2013) gör den troligen även till mest extremtemperatur per krona. Sovsäcken blir väldigt liten när den är ihop packad. Nästan skrattretande liten med tanke på att det är en fullfjädrad vintersovsäck.

De saker som jag inte gillar med min Pajkalsovsäck är att blixtlåset är allt för pillrigt. Det är litet och jag är rädd att det kommer att börja tjorva. Det är nackdelen med lätta prylar. Ännu efter ca 20-30 nätter är det fortfarande som nytt så mina farhågor är kanske överdrivna. Det jag är tveksam till är detta med dun om man tältar längre perioder. Då tror jag att det bildas is i dunet och isolerförmågan minskas. Själv föredrar jag att komma in och torka utrustningen med jämna mellanrum. Nu ligger jag oftast några nätter i tält och sedan in i stugvärmen någon natt. Då fungerar det kanonbra med en dunsovsäck.

En klar nackdel är att det är en enkelsäck. Att sätta ihop en sommar och en höst/vårsovsäck är egentligen en mycket bättre lösning för vinterbruk. Sover man i stuga så använder man endast den ena. Dessutom minskar man sitt utrustningsbehov med en hel sovsäck!

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en mycket prisvärd och lätt vintersovsäck. Utrustning är svårt och det finns inte bara ett rätt val. Skulle jag idag köpa en vintersovsäck så skulle det fortfarande bli en Pajkal RADICAL 16H.

Pajkal_vintersovsäck_2
Pajkal RADICAL 16H. Lätt och kompakt men ändå grymt fluffigt välkomnande.

9 svar på ”Pajkal RADICAL 16H vintersovsäck testad

 1. Det låter ju intressant och prisvärt, men krånglande dragkedjor avskräcker mej lite… Jag går själv och funderar på vintersäck…föredrar dun, med den låga vikten och den sköna värmen det erbjuder…men är rädd att det ska bli kallt om den råkar bli blöt, fuktig…då det blir en hel del kondens i tentipin…Ja vi får väl se vad det blir :))

  Mvh Susanne

 2. Jag kollade upp med Nanoks grundare (därifrån jag har mina dunsäckar) vart de tog dun ifrån. De hade dun som var plockat från döda fåglar inom matindustrin. Det kändes bra, men tyvärr så sålde de företaget och köparna la ner efter ett tag. Så Nanok finns inte mer. Men de finns mycket kvar av säckarna, så jag kan sova gott några år till 🙂
  Har du kontrollerat med Pajkal över dunet, om det är taget från döda eller levande fåglar?

  1. Trotts att jag var medveten om problematiken runt dun så kollade jag det inte… Så jag vet faktiskt inte.

  1. Jag kollade på dem också. De är fina och prisvärda men blir så skrymmande då de är packade. Men de är nog slittåligare skulle jag gissa.

 3. Pryltestar är alltid intressant att läsa, speciellt om vintersovsäckar, mot många andra ”bra att ha” prylar är ju faktiskt en bra sovsäck av stor betydelse.

  Har ett par kompisar som köpt från http://roberts.pl/#_spiwory
  man går ju miste om dom ”fina” namnen på sovsäckarna, men är vad dom har berättat grymt varma och hållbara. där kan man även kombinera vilken fyllning man vill till vilket yttertyg man vill om man har hundar som kanske vill sova i/bredvid säcken också. riktigt prisvärda mot kg och extremtemp.

 4. Intressant säck, aldrig hört talas om märket. Alltid kul att upptäcka något nytt. Jag blir dock lite fundersam när jag hör vikten. Vad jag sett på deras hemsida så innehåller säcken 1,6 pounds dun, dvs ungefär 725 gram. Tittar man på Western Mountaineerings hemsida så har deras säckar med samma vikt dun ungefär -15 C som temperaturgräns. Deras Puma som anges klara -32 grader har runt 1000 gram (beror på storleken) dun. Och isoleringsförmågan i en dunsäck beror i huvudsak på mängden dun. Vid hur låga temperaturer har du använt säcken?

  1. Jag har använt säcken i temperaturer ned mot -40C men då får man vara noga med ylleunderkläder, värmeflaska, mössa osv. Att man använder resten av utrustningen smart för att få en behaglig natt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *