Rapportredaktionen fattar noll

Rapportredaktionen fattar noll

Fast_mark_rent_vatten
Fast mark, rent vatten och ren luft för de kommande generationerna. Är det förmycket begärt av livet?
Såg häromdagen på SVT Rapport. I deras nyhetssändning den 26/10 så berättade de under några sekunder att samerna demonstrerade i Stockholm. Strax efteråt kom ett långt inlägg om något matkasseprojekt där man kan ge pengar till en kasse ’fredagsmys’ som någon behövande får.

Matkasseprojektet i sig var ju en fin grej men fattar redaktionen noll och ingenting? Ser de inte ett samband i att Sveriges regering tillåter utländska bolag komma och utvinna våra mineraltillgångar för ynkliga 0,2%. Fattar dom inte att medan utländska riskkapitalister tjänar pengar och efterlämnar en oersättbar miljöskuld så finns det familjer i vårt land som är i behov av allmosor från de som har sitt på det torra.

Kallak/Gálloks järnmalm är beräknad till minst 500 miljarder. Om vår mineralavgift vore 30 % (som i Australien) skulle det innebära 150 miljarder extra till vår kassa. Samtidigt så är den direkta miljökostnaden för Blaikens konkursade gruva (Sorsele kommun) 1 miljon kronor/månad, fram tills nästa istid. Detta för att hålla giftläckaget i schack. En mer långsiktig sanering kommer givetvis att kosta betydligt mer.

5 svar på ”Rapportredaktionen fattar noll

 1. Svt tyckte väl att det räckte att informera om det i de regionala teveprogrammen. Genom deras facebook-sida svarade de mig på min fråga om varför det endast var fem sekunders inslag i kvällens Rapportsändning :
  ”Hej Charlotte. Under dagen hade vi direktsändning från demonstrationen. Tidigare har vi bevakat frågan på plats i gruvområdena. Tyvärr är våra sändningar bara femton minuter långa på lördagskvällar vilket gör att många frågor slåss om utrymmet men vi rapporterade om demonstrationen i varje sändning från förmiddagen och framåt. ”
  Mvh
  Anders, redaktör.”

  1. Det är ändå mycket intressant hur de prioriterar matkasseprojektet i förhållande till miljöfrågor. Jag tycker absolut att matkasseprojektet är ett bra initiativ. Synd bara att det behövs sådana initiativ i vårt samhälle.

   Men det är väll så samhället är. Vi som har så vi klarar oss vill känna oss lite behövda och kan därför ge lite allmosor. MEN att betala lite mer i skatt så att det sociala skyddsnätet fungerar riktigt det är vi inte beredda på.
   Vart tog Robin Hood vägen?

 2. Bruttoregionprodukten (BRP), det samlade värdet av alla producerade varor och tjänster i en region under ett år, var 354 000 kronor per innevånare i genomsnitt för riket (2010). Stockholm hade 486 000 kronor medan Jokkmokks kommun hade landets högsta BRP per innevånare: 1 085 000 kronor.

  Hur mycket av detta stannar i kommunen?
  Är Jokkmokk Sveriges rikaste kommun?

  Nej tyvärr är det ju som du skriver någon annan som lägger beslag på vinsterna och kvar blir bara ett plundrat, skövlat och besudlat landskap.

  …/ Daniel

  (Källa: Statistiska centralbyrån (SCB), avdelning för nationalräkenskaper)

 3. Och så var det ett långt inslag om saudiska kvinnor som kör bil fastän de är förbjudna att göra det av diktaturen. Demonstrationen, då flera människor rest lång väg för att manifestera sitt missnöje mot det enorma hotet mot gruvorna, fick ynka 15 sekunder. Det är sannerligen rent förjävla dåligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *