Fototips: Att välja systemkamera eller kompaktkamera

Fototips: Att välja systemkamera eller kompaktkamera

Kamerautrustning_2
Fotografen Gaudenz plåtar här för Jack Wolfskin. Tung utrustning som kräver både kunskap och engagemang.
Ska man välja systemkamera eller en kompaktkamera? Alla vill ju ta bra bilder. Man vill ha en kamera som man klarar av rent tekniskt. Många har kanske en bild av sig själv med en fet systemkamera med ett värstingobjektiv monterat. Eller har man kanske en bild av att absolut inte vara den där personen som släpar på det där stora mindevärdeskomplexatributet. När man väljer kamera gäller det att bortse från fördomar och istället se till sitt egentliga behov.

Systemkamera är en kamera där man kan byta objektiv. Det finns specialobjektiv för macro (närbild), extrema vidvinkellinser och häftiga teleobjektiv. Ofta är en systemkamera en förutsättning för att man skall få riktigt bra bilder i alla typer av ljus. Dessutom så ger systemkamerorna det där lilla extra om man är en engagerad fotograf.

Bland systemkamerorna finns det sedan en hel uppsjö modeller. Ger man sig in i detta skall man räkna med att det kommer att kosta en del pengar och tid. De billiga kamerorna och de billiga objektiven är inte mycke bättre än någon av de dyrare kompaktkamerorna. Här kan man lätt lura sig att välja fel system. Satsar man på en systemkamera skall man inte snåla då man köper objektiv.

Kompaktkameran är en liten och smidig apparat med ett fast monterat objektiv. Idag är det oftast bra zoomobjektiv som även klarar närbildsfotografering på ett bra sätt. En kompaktkamera är med i handväskan, i fickan, på festen, på fjället och i princip över allt. Diskret kan man dessutom fotografera människor utan att de känner sig utsatta.

När man väljer kompaktkamera så skall man var medveten om att man får inte allt. En väder och stöttålig kamera ger inte lika bra bilder som en lite dyrare kompaktkamera. En kamera med 15-30 ggr zoom ger i regel inte lika bra bilder som en kamera i samma prisklass som kanske bara har 5 ggr zoom.

Jag personligen använder en systemkamera för att ta de viktiga bilderna. Bilderna då jag har tid och lust att engagera mig i fotograferandet. Då jag har möjlighet att bära med mig några kilo utrustning. För det blir lätt några kilo med ett kamerahus, några objektiv och ett stativ.

Kompaktkameran följer med lite allt som oftast. Den tar de snabba bilderna i vardagen. Situationer då jag inte har tid eller lust att engagera mig i fotograferandet. Den lilla kompaktkameran är även med på turer som en liten reservkamera samt istället för ett macroobjektiv för blommor och annat smått.

Ska du välja systemkamera eller kompaktkamera är fortfarande frågan. Fråga dig själv hur mycket pengar du vill lägga och hur stort engagemang du vill satsa. Eller kanske du till och med behöver både och?

Vi har tidigare testat några kompaktkameror här på bloggen:
Testen av kompaktkameran Canon Power Shot SX 230.
Testen av kompaktkameran Olympus XZ-1.

Kamerautrustning_1
Ett eller två kamerahus, Telezoom, normalzoom och en vidvinkelzoom. Det blir både vikt och tyngd i packningen. Men å andra sidan ger det mycket nöje!

Kamerautrustning_3
En liten smidig kompaktkamera. Just denna Canon sx230 var inte bra. (se test på denna blogg)

Olympus_xz-1_3
Här är en Olympus xz 1 som däremot fungerar förträffligt. Även denna finns testad på Mattisblogg.

Ett svar på ”Fototips: Att välja systemkamera eller kompaktkamera

  1. Hej! Olympus xz1 verkar väldigt intressant. Saknar dock en sak, som jag inte kan se här: en sökare!
    Tycker det är svårt att fota ute i sol t ex. Man ser inte på displayen vad man fotar pga speglingar i den.
    Vet du någon liknande kamera, så lik som möjligt, som har en sökare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *