Kameran Olympus XZ-1 snabbtestad

Kameran Olympus XZ-1 snabbtestad

Olympus_xz-1_1
Olympus XZ-1. Just idagarna (15 Maj 2013) är det en mycket prisvärd kamera.
Olympus XZ-1 är en lite större kompaktkamera. Rejält byggd och i dagsläget (1/5-2013) mycket prisvärd. Hos Cyberphoto. Jag betalade endast 1990 kronor inklusive moms.

Kameran har ett otroligt bra och ljuskänsligt objektiv med minsta bländare 1,8. Det gör att den hanterar situationer med sämre ljus mycket bra. Men den kanske största fördelen tycker jag är att man kan frilägga motiv (kort skärpedjup) med denna kamera. Inte som vanligt med kompaktkameror där man lätt får ett allt för stort skärpedjup. Detta passar dessutom perfekt då man vill fotografera i macro/närbildsläget.

Med denna kamera kan du fota både jpeg bilder men även i RAW-format. En RAW bild kan man efterbearbeta lite mer om det skulle behövas. Bilderna blir dessutom bra exponerade. Särskillt om jag jämför med min tidigare Canon Power Shot sx230 HS. Denna Olumpuskamera är helt överlägsen i den jämförelsen.

Reglagen sitter mycket bra och lättarbetat på kameran. Tex kan man i tidsautomatikläget (kameran ställer tiden och du bländare) använda ringen som sitter på objektivet för att välja bländare. Som nackdel kan man nämna att Olympus XZ-1 endast har 4 ggr zoom. Men man kan inte få en superzoom kompaktkamera med så pass ljuskänsligt objektiv.

Är man van en modern kamera med touchskärm och annat nytt så känns kanske denna kamera lite föråldrad. Själv så valde jag denna för att man får väldigt mycket kamera för pengarna. Med andra ord en perfekt liten kamera som kan hänga med i kanoten, jackfickan och många andra platser där man inte vill riska med en lite dyrare kamera.

Nu har jag inte långtidstestat denna kamera. Orsaken är enkel. Det är nu den är prisvärd och finns att köpa. Om några veckor eller månader kan den vara borta från marknaden.

Olympus_xz-1_2
Kameran är seriöst byggd. Jag upplever inte kameran som plastig.

Olympus_xz-1_3
Reglagen sitter bra och för mig som är van en systemkamera så känns allt bara rätt.
Och här en reklamfilm från Olympus:

4 svar på ”Kameran Olympus XZ-1 snabbtestad

  1. Hej!
    Tänkte bara höra hur du har upplevt xz-1 nu när det har gått lite tid!
    Är sugen på att köpa den men har inte riktigt bestämt mig än! Några nackdelar sim du upplevt?

    Hälsningar Johannes

  2. Eftersom min gamla Olympus tough som ska tåla hur mycket stryk som helst men tar värdelösa bilder och har en batteritid som påminner om min Iphone. Jag slog helt enkelt till på en XZ-1 och än så länge är jag mycket nöjd men sen så upptäcker jag att min gamla kamerväska inte passar den nya telefonen. Så nu är frågan om du har några bra tips på en bra kameraväska som passar kameran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *