Skadad hundtass

Skadad hundtass

Unnas_tass_skada_1
Unna är givetvis en av Stinas bättre ledarhundar.
Här om dagen ute i hundgården blev det plötsligt blodspår i snön. 40 hundar ute och vem blödde? Inte det lättaste att hitta men tillslut så såg Stina att det var från Unna. Hon hade fått ett ganska rejält snitt i trampdynan.

Sår som blöder ska tvättas men blodflödet i sig ’tvättar’ även såret. Vanligast är det med infektioner i små sår som inte blöder. Detta sår tvättade jag med Alsolsprit. Vet inte om Alsolösning är bättre!?

Sårytorna pressas samman och en ren kompress läggs på såret. Sedan lindar jag med gasbinda eller som i detta fallet med en elasatabinda. Samtidigt som man vill lägga tryck på såret för att minska blodflödet får man inte dra för hårt så att man stoppar all cirkulation. Är du osäker så öppna bandaget efter ett tag och linda om.

När skall ett sår sys? Riskerna med att sy sår är alltid att man stänger in smuts och skapar en kapslad infektion. I detta fallet hade vi 10 mil eller mer till närmaste veterinär. Hade det skett dagtid med en veterinär på hemmaplan skulle vi bett han/henne ta en titt på detta. Detta såret är ett gränsfall gissar jag. Fast jag vet inte om man syr i trampdynan heller!?

Nu några dagar senare läker det fint och det är inte infekterat. Däremot så ser det ut som att Unna är ute ur träning minst en vecka till. Hon har riktig otur den damen. Först tratten halva sommaren och hudtjorvet. Nu detta. Givetvis är det en av de vassaste ledarhundarna på Stinas spann som var ganska självskriven till Femundlöpet.

Unnas_tass_skada_2
Snittet mitt i stora trampdynan. Långt snitt men inte allt för djupt som tur var.

Unnas_tass_skada_3
I huset var det blod över allt. Såg ut som om vi hade slaktat ett får eller nått.

4 svar på ”Skadad hundtass

  1. Mycket intressant de du skriver om matti:-) dock är jag skeptisk till att linda tass. Efter att vi fick en hund med trycksår. Vilket kunde ha slutat med blodförgiftning. Trycksår som kunde ha undvikits om veterinären hade haft mer koll. I dag mår hunden bra. Tack och lov. Men kunde ha blivit värre. Hoppas hon snart är tillbaka i spannet igen:-)

  2. Hoppas att tassen läker fint. Tycker att hundarna läker sina sår otroligt fint och en del tycker att man inte ska låta dem slicka där, men de gånger vi har råkat ut för sår på hundarna, så har det ändå läkt utan några som helst komplikationer.

  3. Ajaj, inte kul med sår i tassen. Vi har haft det och veterinären sydde. Själva trampdynan är svår att sy i, men med hjälp av medikamenter läkte tassen ihop fint. Hoppas det går bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *