Vanlig vintermarknadsdag i Jokkmokk

Vanlig vintermarknadsdag i Jokkmokk

Marknadsdag_1
Här står 50 hundar fördelat på 5 spann. 5 hundförare samt 20 gäster och Volkers Borde Collie lös.
Idag har vi haft en helt vanlig vintermarknadsdag i Jokkmokk. Minibussen startade inte och 20 personer skall hämtas och lämnas på en av körningarna. Hundselar tuggas. -25C i genomsnitt och tempen fortsätter att sjunka. Massor av hundar och folk i ett virr varr strax innan starterna av turerna. Lite stress och trevliga möten med olika gäster.

På Stinas program stod det Amerikanska ambassadören i Sverige med sekreterare. Det innebar dessutom att Säpos livvakter följde med på snöskoter.

Sten och jag har kört en tretimmarstur med fikapaus i tältkåtan. Efter det selades 50 hundar ut på en gång. Tor-Henrik med sitt spann, Sten med sina vildar och Stina och mina hundar på ytterligare tre spann. Volker som slutade med hundspann i våras körde ett av våra spann.

Nu kommer det att vara Jokkmokks Vintermarknad fram tom Söndag. Jag misstänker att denna blogg kan bli något lidande under dessa dagar.

Marknadsdag_2
Här kör Stina Amerikanska ambassadören och en Säpokille följer hack i häl med en skoter.

Marknadsdag_3
Solen orkar sin nu upp över Skabramberget men den värmer inte ännu.

Marknadsdag_4
-25C hemma vid kenneln men ute på myrarna skulle jag tippa på -30C.

Marknadsdag_1
John skämdes lite efter att han hade masakerat sitt magtäcke samt sin sele. 7 år gammal och erfaren slädhund borde veta bättre... Vi kör alltid John med magtäcke efter att han förfrusit sin snopp.

10 svar på ”Vanlig vintermarknadsdag i Jokkmokk

 1. Hej!

  Först och främst..Tack för en väldigt bra blogg!

  Sen blev jag lite nyfiken på vilka selar ni använder och om det finns något ”märke” som ni tycker är bäst?

  Ha en underbar marknadsvecka! //Linnea

  1. Hej!
   Vi har flera uppsättningar av selar. Just nu använder vi selar från Troll. De är lätta, torkar snabbt och köper man många kan man få ett hyffsat pris. Troll selarna blir däremot lätt ganska slitna. Vi har också några från Dragråttan. De tycks vara betydligt slitstarkare. Då blir de ju förståss lite tyngre. Deras priser är också helt okej.

   Selar vi INTE gillar är Björkis då de är slekiga, stora i halsen och sitter dåligt på våra hundar.
   Sedan köpte vi ett gäng från Snoetroll. De var riktigt bra sydda. Däremot så satt de lite konstigt på våra siberians. De gav också skav pga att tyget runt stoppningen var för grovt.

   Nästa gång vi köper selar kommer vi att kontakta Åsa på Dragråttan och troligast köpa därifrån.

   1. Jag kör också med dragråttan och gillar selen generellt. Slitstark, bra material, bra funktion, rejält sydd och prisvärd. Men det finns några detaljer, vinklarna i kryssen under hals och under bröstkorg är inte riktigt bra. Dvs i framkant och bakkant på den bredare svarta delen som går under bogen. Jag använder både nome och nordiska combined-selen, båda har en för spetsig vinkel under halsen och en för trubbig under/bakom bröstkorgen. Jag plockade fram nål och tråd direkt och modifierade combinedselen innan jag körde den första gången genom att sy ihop kilformade veck som vinklade om kryssen. Det blev kanonbra med den ändringen. Särskilt undertill vid bröstkorgen sitter selen inte bra original, vid drag sträcks ju banden snett bakåt, men är sydda förenklat som ett T i bakkant på den svarta mittdelen. När selen sträcks vinklas bandet i istället upp på kant och den kanten skaver mot kroppen, strax bakom armhålorna. Dessutom påfrestas infästningen av banden onödigt och sömmen kommer troligen att spricka upp, men jag har klarat mig än så länge. Kanske vinkeln i nerkant av halsöppningen sitter bra på hundar med klenare hals, men T:et under bogen är definitivt felvinklat och borde ändras till ett Y. Skakelinfästningarna strax bakom nacken på combinedselen är inte bryggade helt över heller, jag fick modda lite även där. Trots allt nöjd, och håller med Matti om Björkis.

 2. Hej Matti!

  Alltid lika roligt att läsa om vad ni hittar på. Åsa på dragråttan är underbart hjälpsam och har bra priser även om man bara köper en enda sele till skillnad från Troll som kostar skjortan om man bara vill köpa en sele i taget. Heja Dragråttan! En liten undran. Hur kommer det sig att Volker slutade, han som hade så fina hundar? Tex. Caspers pappa Jocke. Här är det bara -12 och så lite snö att det är svårt att köra med hundarna.

  1. De fick nya scheman och tiden räkte inte till att hålla en kennel med hundar. De tränade alltid riktigt seriöst och ville inte låta hundarna gå mindre. Jag förstår dem precis. Skulle inte jag kunna träna och hålla på med mina hundar den tid jag ville så skulle det vara bättre att skära ned/lägga av istället för att bara förvara sina hundar i en hundgård.
   Jo…de hade ritkigt bra hundar som mycket väl hade kunnat placera sig på tävlingsbanorna. Alla hundar har fått bra hem.

 3. Sundpro är det som gäller när man kör Polarhund!! MKT bra kvalité och service… Mina äldsta selar i drift är från slutet på 80talet… 😉 de torkar snabbt, töjer sig inte och håller formen år efter år.

  Björkis passar inte mina heller… de töjer sig dessutom massor… Troll har jag 3st & de sitter oxå bra. MKT bra reflex!
  Dragråttan har fel form för polarhundar och nuförtiden är det väl sydda i Kina? Jag sponsrar hellre en lokal svensk företagare 🙂

 4. Charlotta:
  När jag jämförde Troll och Dragråttans priser på selar så skilde det 40:-..det var väl ändå inte någon dyr skjorta 🙂

  Malin:
  Dragråttan sitter i alla fall bra på mina huskies men de kanske inte passar lika bra på en samojed eller malamute? Jag hittar ingen information om att de tillverkar sina selar i Kina?

  1. Har aldrig sett en BeWe sele…
   PlusMinusNoll… Skall berätta senare här på bloggen… Jag skall just nu testa dem och komma med synpunkter. Jag gillar dem riktigt skarpt men har givetvis små tips till förändringar så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *