Browsed by
Etikett: Jokkmokksvintermarknad

Jokkmokks marknad utan rock’n roll

Jokkmokks marknad utan rock’n roll

Jokkmokks_marknad_2017-4
Medan kaffet kokas och hundarna tålmodigt väntar sänker sig mörkret utanför den upplysta kåtan.

Årets vintermarknad i Jokkmokk är nu över och helt utan att det blev rock’n roll. Marknaden brukar ju annars ha en tendens att bjuda på -45C och bilar som fryser ihop. 70Cm nysnö med massa vatten som trycks upp på isarna och snöskotrar som körs fast. Hård vind med spår som försvinner och så vidare.

Jokkmokks marknad passerade i år snarare som en mild bris. Allt gick i det närmaste som planerat och vi kan summera en riktigt bra marknad tillsammans med kollegorna Sten, Patrik och Sanna som kört hund och hjälpt till på olika vis. Turerna ut i renskogen har även de gått kanonbra och feedbacken har endast varit nöjda kunder.

Just nu sitter jag och grubblar på hur jag skall hinna allt som skall göras mellan alla turer. Det är nämligen ytterst få dagar kvar hemma innan jag drar på långtursturne. Under den tiden skall det klämmas några möten och åtaganden förutom att all packning inför turerna skall vara 110% okej.

Jokkmokks_marknad_2017-3
Patrik och Stina fixar med fika och berättar om livet i norr, hundarna och mycket annat.

Jokkmokks_marknad_2017-1
Efter fikapausen görs spannen startklara och vi drar tillbaks till kenneln.

Jokkmokks_marknad_2017-2
I år har vi bokat lagom med turer vilket har gjort att hundarna fått en del vila. Säsongen är ju inte över bara med marknaden utan det är nu de det sätter igång på allvar. Working Husky Dafu som är dryga året har gått en del av turerna.

Jokkmokks vintermarknad runt knuten

Jokkmokks vintermarknad runt knuten

Kortturer_hundspann_3
Stina med sina 12 siberian Huskies och fyra gäster på släden.
Första Tosdagen i Februari varje år sedan 412 år tillbaks har vi Jokkmokks Vintermarknad. För oss i Jokkmokk är detta som nyårsafton. Året indelas i före respektive efter marknaden. En marknad som är en klart märkbar vändpunkt för ljuset. Efter marknaden är det tydligt att solen orkar allt högre över horisonten.

Min syster Jenny har konstutställning tillsammans med fotograf Maria Klang. Man kan även läsa mer om Jennys tankar runt konsten och företagandet i ett fint reportage i Kuriren. Just detta är så typiskt Jokkmokks Marknad. Det är ett skyltfönster ut i världen och man kanske inte tjänar pengar just under själva marknaden men däremot så skapar det kännedom om att Jokkmokk med allt vad det innebär existerar.

Hundspannsturerna är slutsålda sedan länge hos Stina och mig samt de företag som vi samarbetar tillsammans med. Vi har därför nu börjat att sälja en tur med de renskötare vars betesmarker vi använder för våra hundspannsfärder. Man får helt enkelt hänga med ut i det dagliga arbetet och vi får åter igen bekräftat att folk vill uppleva saker som inte är allt för tillrättalagt.

Just de samiska upplevelserna tycks komma starkt i Jokkmokksområdet. En tjej som heter Anna Kuhmunen har startat ett företag som heter Silba Siida. Anna känner den samiska kulturen väl och delar öppenhjärtligt med sig. Nya kollegor i branschen är välkommet om de är seriösa. Det är tillsammans vi gör Jokkmokk till en åretrunt destination.

Jokkmokks Vintermarknad är en kul händelse men farten på vår verksamhet efter marknaden sänks endast något. Jag kan räkna helt lediga dagar innan 1 maj på min ena hands fingrar som det ser ut just nu. Ett jobb som inte känns betungande utan jag ser faktiskt fram emot lägereldar, kaffekok, hundspannsfärder och möten med människor från när och fjärran.

Kortturer_hundspann_7
-22C och utandningsluften från hundarna blev som ett dimmoln över spannet. Årets marknad ser dock ut att bli varmare än så.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_6
Korv, fläsk, kaffe, bröd, bullar, te och allt värms över elden.

Kortturer_hundspann_4
Det obligatoriska kokkaffestoppet…

Jokkmokks Vintermarknad 2016

Jokkmokks Vintermarknad 2016

Jokkmokks_vintermarknad_2016_3
Kvällarna vid tältkåtan är helt klart mysiga!
Då har tydligen Jokkmokks Vintermarknad 2016 passerat. En av de stora händelserna i det lilla samhället som ligger strax norr om Polcirkeln. Vi är ca 3000 invånare i byn och under tre intensiva dagar brukar runt 40 000 besökare passera. Jag har inte sett några färska siffror för årets vintermarknad ännu, men det snackas om mycket folk och en lyckad tillställning. Bra musik, trevliga föreläsningar, bra utställare av hantverk och konst.

Vi har mestadels kört hundspann här ute i skogen. Det har blivit ett antal turer till tältkåtan där vi eldat, grillat och kokat kaffe. Gästerna har varit från när och fjärran. Luleå, Singapore, USA, England och ja tom från Stockholm! Samtalsämnena har varierat mellan allt från hundmat, renar, flyktingpolitik, livets värden, det övernaturliga, isarnas tjocklek, samernas situation idag, väder och vind. Listan kan göras riktigt lång på intressanta samtalsämnen. Vad som slår mig är att väldigt många svenskar faktiskt säger att de skulle kunna tänka sig att flytta norrut i landet.

Hundarna har fått jobba på en del men de är långt ifrån slutkörda. Samma gäller för vår kollega Sten som även han har kört med oss som vanligt. Vi har inte gått för 100% av vår kapacitet utan måste hålla igen lite då detta faktiskt bara är en del av vår vintersäsong. Faktum är att nyårshelgen har mer tryck än vintermarknaden. Vårsäsongen är dessutom absolut i topp vad gäller bokningsläget så för vårt företagande betyder vintermarknaden inte allt för mycket rent ekonomiskt. Marknadsföringsmässigt så betyder däremot Jokkmokks vintermarknad enormt mycket för Jokkmokk med omkringliggande område. Det är faktiskt så att hack i häl på Ice Hotel så är Jokkmokks Vintermarknad en av Swedish Laplands större dragplåster skulle jag vilja hävda!

Från marknaden fick jag mig en ny ylletröja och ett par långkalsonger från Himalaya Wool. Riktigt fina, varma och prisvärda kläder för den som vill hålla sig varm. Marknadsområdet kom jag mig aldrig upp till utan det var Stina som gjorde inhandlingen. Så skall sanningen fram så vet jag egentligen inte om det har varit vintermarknad eller inte då jag faktiskt endast har befunnit mig här hemma på torpet i det relativa lugnet.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_2
Under dagarna börjar det fina ’vårljuset’ att komma. Nu när Jokkmokks vintermarknad har passerat går vi mot allt ljusare tider.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_5
Från vänster är det Luckas som är son till Working Husky Umiak till höger. Två duktiga arbetshundar som sköter sitt arbete galant.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_6
Korv, fläsk, kaffe, bröd, bullar, te och allt värms över elden.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_4
Stens spann sitter och filosoferar medan vi eldar inte i kåtan. Bilden är tagen under an av kvällsturerna.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_1
Kontakt… Fugitive’s Nappen har en mysig stund med ett av barnen som följde med.

Kortturer för brinnande livet

Kortturer för brinnande livet

Kortturer_hundspann_3
Stina med sina 12 siberian Huskies och fyra gäster på släden.
Idag har Jokkmokksvintermarknadsvecka börjat. För 20 år sedan var det starten på vintersäsongen för min del. Numera är det bara ett kortare avbräck då de flesta kunderna är svensktalande. I år innebär det dessutom inte ens någon direkt ökning av antalet turer vi genomför. Vi har fullt tryck hela säsongen iallafall!

Under de sista dagarna har vi kört en hel del korta hundspannsturer med tyska gäster. Spåren har varit tunga, vi har grillat ett antal kilo fläsk och korv, kokat litervis med kaffe och haft det ganska roligt.

För oss är en korttur upp till en full dag. De turer vi har med i särklass mest folk på är våra tretimmarsturer. Efter påklädning och utselning av hundarna kör vi ca en timme med hundarna ut till en fika plats. Det är där vi grillar och kokar kaffe över öppen eld. Efter en timmes paus i skogen så styr vi åter hundspannen tillbaks till kenneln. En helt perfekt tur för de gäster som bara vill få en liten känsla för detta med hundspann och livet där ute.

För vår del så innebär dessa turer att vi träffar en lite större volym av människor. Man hinner inte lära känna folk på samma sätt som under de längre turerna, tyvärr. Det kommer nämligen massor av intressant folk som följer med. Dessutom så är detta ett bra sätt för oss att kunna leverera turer till en större mängd människor. Det är både bra för vår ekonomi men likväl för att tillgodose våra gästers önskemål. Vi har också ett mycket trevligt samarbete med en del andra hundförare som hjälper oss på dessa turer. Helt klart väldigt roligt med dessa samarbeten om man jämför med långturerna då jag jobbar mycket helt ensam med folk där ute.

Jokkmokksvintermarknad 2016 tyck iallafall snart vara här. Jag skall i år försöka bege mig ut på byn med kameran och kanske kan det komma lite bilder här från annat än ’bara’ livet i skogen.

Kortturer_hundspann_5
Mitt spann av 12 arbetande Siberian Huskies.

Kortturer_hundspann_4
Det obligatoriska kokkaffestoppet…

Kortturer_hundspann_2
Gäster som är pigga efter några rejäla muggar kokkaffe!

Kortturer_hundspann_6
Sten, en av våra kollegor, har ett samtal med en av slädhundarna om detta med att INTE skrika under kaffepausen. Varje år så är det alltid någon ny unghund som skall skolas in till arbetshund.

Kortturer_hundspann_7
Idag hade vi åter -22C och utandningsluften från hundarna blev som ett dimmoln över spannet.

Kortturer_hundspann_1
Spåret från en släde och en rad av hundtramp. Jag tycker att det är så vackert och ja…jag vet! Det är kanske lite hundspannsförarnördigt att vara fascinerad av detta kanske…

Jokkmokks höstmarknad

Jokkmokks höstmarknad

Höstmarknad_jokkmokk_2
Höstmarknaden kan inte jämföras med Jokkmokks Vintermarknad även om man kan hitta en del hantverk även under höstmarknaden.

Jokkmokks årliga höstmarknad var under den gångna helgen. Kitok och DeeVa spelade och stora pubkåtor var uppslagna. Lugna höstkvällar brukar vi kunna sitta i vår hundgård flera kilometer utanför samhället och lyssna på denna musik.

Höstmarknaden är en tillställning som är kopplat till många minnen. Det är då man på riktigt börjar märka att det blivit mörkare. Tempen börjar sjunka och de flesta lämnar sina sköna semestrar bakom sig för en höst med vardagens rutiner. För vår del så brukar det innebära att vårt arbete med gäster trappas av för att ersättas med annat.

Jokkmokks höstmarknad var nog i år den minsta jag någonsin sett. De senaste åren har den fått allt mer konkurrens från skördemarknaden i Boden 150 km längre ner efter älvdalen. Knallarna far dit folket är och där de kan göra bra affärer. Helt förståeligt. Just denna helg är annars perfekt för en marknad. Sista avlöningshelgen före älgjaktstarten.

Höstmarknad_jokkmokk_1
Jokkmokksanpassat utbud brukar det vara. Arbetshandskar, stövlar och kängor, fiskeutrustning, yxor, sågar, slöjdmaterial och mycket annat användbart.