Kortturer för brinnande livet

Kortturer för brinnande livet

Kortturer_hundspann_3
Stina med sina 12 siberian Huskies och fyra gäster på släden.
Idag har Jokkmokksvintermarknadsvecka börjat. För 20 år sedan var det starten på vintersäsongen för min del. Numera är det bara ett kortare avbräck då de flesta kunderna är svensktalande. I år innebär det dessutom inte ens någon direkt ökning av antalet turer vi genomför. Vi har fullt tryck hela säsongen iallafall!

Under de sista dagarna har vi kört en hel del korta hundspannsturer med tyska gäster. Spåren har varit tunga, vi har grillat ett antal kilo fläsk och korv, kokat litervis med kaffe och haft det ganska roligt.

För oss är en korttur upp till en full dag. De turer vi har med i särklass mest folk på är våra tretimmarsturer. Efter påklädning och utselning av hundarna kör vi ca en timme med hundarna ut till en fika plats. Det är där vi grillar och kokar kaffe över öppen eld. Efter en timmes paus i skogen så styr vi åter hundspannen tillbaks till kenneln. En helt perfekt tur för de gäster som bara vill få en liten känsla för detta med hundspann och livet där ute.

För vår del så innebär dessa turer att vi träffar en lite större volym av människor. Man hinner inte lära känna folk på samma sätt som under de längre turerna, tyvärr. Det kommer nämligen massor av intressant folk som följer med. Dessutom så är detta ett bra sätt för oss att kunna leverera turer till en större mängd människor. Det är både bra för vår ekonomi men likväl för att tillgodose våra gästers önskemål. Vi har också ett mycket trevligt samarbete med en del andra hundförare som hjälper oss på dessa turer. Helt klart väldigt roligt med dessa samarbeten om man jämför med långturerna då jag jobbar mycket helt ensam med folk där ute.

Jokkmokksvintermarknad 2016 tyck iallafall snart vara här. Jag skall i år försöka bege mig ut på byn med kameran och kanske kan det komma lite bilder här från annat än ’bara’ livet i skogen.

Kortturer_hundspann_5
Mitt spann av 12 arbetande Siberian Huskies.

Kortturer_hundspann_4
Det obligatoriska kokkaffestoppet…

Kortturer_hundspann_2
Gäster som är pigga efter några rejäla muggar kokkaffe!

Kortturer_hundspann_6
Sten, en av våra kollegor, har ett samtal med en av slädhundarna om detta med att INTE skrika under kaffepausen. Varje år så är det alltid någon ny unghund som skall skolas in till arbetshund.

Kortturer_hundspann_7
Idag hade vi åter -22C och utandningsluften från hundarna blev som ett dimmoln över spannet.

Kortturer_hundspann_1
Spåret från en släde och en rad av hundtramp. Jag tycker att det är så vackert och ja…jag vet! Det är kanske lite hundspannsförarnördigt att vara fascinerad av detta kanske…

4 svar på ”Kortturer för brinnande livet

  1. Jag har full förståelse für din hundspannförarnördighet. Jag själv är inte hundspannförare (”bara” hundägare), men vi (sambon och jag) var dina kunder (3-tim.-tur) – och det var sååå härlig!
    Har det bra där ”uppe”, två- och fyrbenta.
    Mvh
    Andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *