Slädfix och medaljvittring

Slädfix och medaljvittring

Slädfiv_1
Om man skär bort onödig metall så borde släden bli lättare och snabbare...
Hela dagen idag har gått till att fixa till min gamla Oinakka racingsläde. Denna släde är en av Görans absolut första slädar eller kanske det tom är den första med aktiv styrning!? Släden har fått ny bromsmatta och broms. Ett annat kapell och en del allmän kärlek så ett par nya belag imorgon och den är snart färdig.

Stina hostar och måste sitta helt upprätt om hon inte ska tokhosta. Sittandes somnar hon inte vilket resulterar i sömnbrist modell tuff. Trots det är hon betydligt bättre nu än bara för ett par dagar sedan så hon siktar in sig på tävlingen utan minsta tvivel. Det blir 8 spann sprint vilket innebär 18km gasen i botten.

I min klass är jag i princip garanterad medalj som det ser ut då vi endast är tre startande. Tyvärr så har många siberiansförare valt bort denna tävling då den inte är meriterande. Personligen så prioriterar jag en bra tävling då jag anser att meriteringen inte fyller någon vettig funktion. Här på Nordic Open kör vi samma banor som alaskan huskisar så vi kan verkligen jämföra oss och se hur bra siberian huskyn egentligen är. Vi kan ju inte bara gå omkring och tro att siberians är världens bästa slädhund. Den kanske var det men det är i imperfekt som min svenska lärarinna skulle sagt.

Sten följer med som medhjälpare så alltså måste vi ju se hans företag, Jokkmokk Mountain Traveller, som en av våra huvudsponsorer. Samma med Magnus företag, North Adventure, som lånat ut en Arrow sprintsläde till Stina. Vi har också hjälp av Stinas föräldrar, Volker och Jasmine som skall se efter de hundar som blir hemma. Utan hjälp hade vi inte kunnat fara så här lika enkelt. Vi bugar och bockar!

Slädfix_2
Bromsen i stål, mattbromsens armar av aluminium, mattbromsen en dubbad skotermatta. Släden är från slutet av 80-talet och kanske Oinakkas första någonsin med aktiv styrning!

6 svar på ”Slädfix och medaljvittring

  1. Ja kör hårt i Åsarna. Riktigt fint ställe å fin natur att köra på…
    Å en mysig å fin resturang nere i byn…

  2. Fast världens bästa slädhund innebär väl inte att man är snabbast i förhållande till allt och alla, det finns många andra egenskaper som är väldigt viktiga och värda att bevara. Visst fyller vår meritering en funktion och jag tror att vi ska vara väldigt glada att den finns. Som uppfödare är det viktigt att kunna se utanför bara rena meriter svart på vitt, men det är en bra grund och stomme att ha. Utställningar går väl att se på samma sätt, och visst fyller även de en funktion. Sedan är det viktigt att ingen av dessa grenar dras mot extremer. Det är otroligt roligt att vi har så många arbetande renrasiga siberian husky i detta land och att den främst ses som en slädhund. Tyvärr ser det inte ut så i alla länder. Det är kul att se alla renrasiga spann som dyker upp på prov och tävlingar: Att se att många även hävdar sig bra i internationell konkurrens. Alla turistförare som kör med renrasiga siberian husky fyller en viktig funktion för rasen. Helt klart tror jag att många turistförare skulle hävda sig väldigt bra på prov/tävlingar, men jag förstår också att det inte alltid är lätt att få tid och pengar över för att prioritera annat än sin verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *