Tragisk dödsolycka med hundspann

Tragisk dödsolycka med hundspann

Ledarhundar_startklara
Här väntar ett lungt spann på sitt startkommando. Att arbeta med hundarna så att de blir lugna och möjliga att köra/stanna är inte mycket begärt av oss som kör yrkesmässigt! Rosa är även utrustad med ett reflexhalsband för att synas. Idag har vi dessutom alla hundselarna sydda med reflexband.
Idag skedde en tragisk olycka med ett hundspann i Jukkasjärvi. Ett hundspann med passagerare passerade en väg då en bil rammade släden. En person avled och en är svårt skadad. De övriga inblandade är chockade och lindrigt skadade.

Utan att veta desto mer om detta så är jag kritisk mot min egen bransch. Vid guidade skoterturer SKALL passagerare kliva av skotern samt gå över vägen. Så gör vi då även då vi passerar vägar med åkande passagerare. Passagerarna använder vi då som vägvakter.

Tränar man inte hundarna tillräkligt noga får man inte den kontrollen på sitt hundspann att man kan stanna och lasta av gästerna om det som nu är dåligt ankarfäste/bromsfäste. Jag anser att det är hundspannsarrangörens ansvar att se till att hundarna är kontrollerbara. Jag tycker också att det är riktigt dåligt av Kiruna kommun att inte satsa på en vägtunnel då det är mycket trafik runt just ishotellet.

Som sagt så vet jag inget om bakgrunden till olyckan och det är tragiskt för alla inblandade. Här kan ni läsa lite mer om olyckan i olika artiklar:
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Norrbottens Kuriren
Norrländska Social Demokraten (NSD)
Expressen.
Aftonbladet

14 svar på ”Tragisk dödsolycka med hundspann

 1. Varje olycka är tragiskt speciellt när dödsfall är inblandade.

  Jag vet ingenting om hundspann och köra det men tränaren är alltid ansvarig för sina hundar och all transport av passagerare.

  Han / hon måste bedöma hur hundarna reagerar i närheten av den mobila trafiken.

  Det är precis samma sak med oss när de hästar och ryttare längs vägen igång. Varning för alla, inklusive förare i trafiken.

 2. det är ingen som verkar bry sig om de stackars hundarna, vad hände med dem? Människor är alltför själviska

  1. Klart man tänker på hundarna… Det är säkert många som lider lika mycket med hundarna om de skadats osv men det är ju inget som man ”ska” säga rent politiskt korekt. Man ska ju i första hand prata om folket!
   Oavsett så är det hemskt både med människor och djur som blivit inblandade…

 3. Hej Matti!

  Jag blev så otroligt illa berörd när jag läste om olyckan. Visst har hundspannsföraren ansvar för spannet , men det verkar ju som att bilföraren inte tog det här med hundspannsövergången på allvar. Vet du viket företag som körde turen? Började fundera på om det är någon i SPKH som drabbats. Det ändå som var tur var att hundarna klarade sig. Kan tänka mig att det är mycket trafik på Esrange-vägen. Tycker Kiruna kommun borde vara lite mer rädd om turistförtagarna och turisterna och lösa det där med passagen på ett tryggare sätt.

  1. Det var ett av de större företagen i Kiruna. Samma företag som förra gången säger ryktet.
   Tråkigt och tragiskt. Man sover nog inte så gott som ansvarig företagsledare… Stackare!

  2. Klart att bilförarna tar övergången på allvar.

   Jag kör den vägen varje dag och man är lika orolig varenda gång man ska passera. Nog har det varit några gånger man kommer och plötsligt ser en hund vid vägkanten. Man ser nämligen inte släden eftersom den står en bit in i skogen.
   Problemet är bara att om du kör där i tre månader så kommer ett spann vid ett par tillfällen. Du vet bara inte när.
   Så man får sitta på helspänn varenda dag.

   Efter olyckan som hände på samma plats för 9 år sedan började man ställa ut folk som stoppade bilarna när spannen skulle passera, och då blev det mycket bättre. Vid denna olycka fanns det inga varnare ute.

   Man undrar ju varför passagerarna i slädar inte måste kliva av och gå över vägar? Är det verkligen så mycket besvär för turisterna att kliva ur sin varma mysiga släde?

   Tragisk olycka som lätt kunde förhindrats om slädhundsföretaget bara följt de rekkomendationer som togs fram förra gången.

   För övrigt är det vägverket som ansvarar för den vägen, inte kommunen. Det finns en tunnel inplanerad tidigast 2012. Det är så dags då.

   1. Vid första olyckan gjordes en ny detaljplan färdig för en tunnel vid denna passage, allt var klart med alla tillstånd mm, men renägarna valde att stoppa detta pgr. av att det störde deras renflyttning, detta finns att läsa på Kiruna kommuns byggnads kontor. Jag kör denna väg två gånger dagligen och har gjort detta i drygt 1o år, och det är inte bara hundspannen utan även unga skoterförare som bara kör rakt över utan att stanna, bara chansar friskt och hoppas på att det går bra.

    1. Som du skriver mellan raderna så håller jag med… Man bör som förare av skotern eller hundspannet inte chansa på att det skall gå bra.
     Jag har respekt för renskötarna. De är ganska hårt påverkade av turismen runt ishotellet…

 4. Jag läser din blogg sen några veckor tillbaka Matti och det är så fint att få en inblick. Tänkte på er när jag läste nyheterna imorse. BRA inlägg. Tack!

 5. Samma sak har ju hänt flera gånger nu. En skärpning måste ske. En idé kan vara en ljusskylt som aktiveras av hundspannsföraren innan han kör över vägen.

  1. Ljusskyltar har testats på annat håll men respekteras inte av bilförarna.
   Ljusskyltar hjälper inte heller ifall hundspannet skulle välja att fara efter vägen och inte över vägen. Vägvakt är det enda.

 6. I agree so much Matti what you wrote! It is incredible, that this is second accident within this area, and nothing has been learnt. It is either to change the sleddog trails somewhere else or have a road watch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *