Vattenkokare för hundspann

Vattenkokare för hundspann

Vattenkokare
Från vänster delarna av den hemabyggda vattenkokaren. 1. 4,5 liters trangia gryta, 2.Trådkorgen som hålller grytan på plats i kokaren. samt 3. Målarhinken som blir själva vindskyddet och brännaren.
Om vi har med många av våra hundar eller skall färdas långa sträckor på kort tid, dvs. inte hinner sitta och vänta på ett bensinkök, så använder vi en hemmagjord vattenkokare. Dessa vattenkokare är byggda som en enda jättespritbrännare där man sänker ned vattengrytan. Detta är ett idiotsäkert, snabbt och enkelt system som fungerar även när man är riktigt trött.
Det finns färdiga vattenkokare att köpa för ca 1500-2500 kr men vi har valt att göra vår egen vattenkokare av en mindre färghink i plåt.

För att tillverka en egen vattenkokare behövs följande material:
1 plåthink (färghinkarna är perfekta)
1 Trangiagryta 4,5 liter
1-3 cm tjock Stenull som täcker botten på hinken (fungerar även utan)
2-4 meter ståltråd (ca 3 mm tjock)
Verktyg du behöver:
Borrmaskin med en 8-15 mm borr
Avbitartång

Steg-för-steg:
Steg 1) Ta bort handtaget på plåthinken (inte nödvändigt, det kan t.o.m. vara bra att ha kvar).
Steg 2) Borra 10-15 hål i hinkens sidor ca 2 cm upp från botten.
Steg 3) Lägg stenullen i botten av plåthinken.
Steg 4) Kapa ståltråden och böj den över trangiagrytans botten så att de bildar en ”korg” till grytan. Naja ihop trådarna med varandra under grytans mittpunkt. Böj sedan ändarna på ståltrådarna så att ”korgen” kan hängas ned i plåthinken. Grytan skall komma så pass långt ned att den knappt sticker upp över kanten.
Steg 5) Sätt trangiagrytan i ”korgen” så att den hänger ned i plåthinken.

Nu är köket klart! Bara tuta och köra. Slå någon deciliter T-röd eller Metanol i botten på hinken. Fyll grytan med vatten och sätt den på plats. Peta in en tändsticka i spriten och kokningen har påbörjats. Testa hemma hur mycket bränsle du behöver till det vatten du skall koka. Tänk på att vid kyla blir bränsleåtgången högre.

Det finns en viktig sak att tänka igenom innan du börjar använda din vattenkokare och det är hygienen! Antingen så använder du den enbart till hundmat dvs. du kokar vatten, fisk och hundmat i den. Detta kan vara jättebra om man t.ex. vill tina leverfärs eller dyl. till hundarna för att få dem att äta. Jag personligen har låtit min vattenkokare förbli en ren vattenkokare! Detta gör att jag inte behöver tända ett andra kök för att laga mat till mig själv. Hundarna och jag kan använda samma vatten. Jag baserar då min mat på att den skall gå att tillreda enbart igenom att blandas med varmt vatten. Man kan också slänga ner en förpackning frusen färdiglagad mat direkt i vattnet. Detta fungerar super när man är riktigt trött t.ex. under långdistanstävlingar eller annan krävande körning. Vattenkokaren fungerar dessutom ypperligt om man snabbt vill koka 4-5 liter te till en större grupp.

Vattenkokare
Här ser man hur trådkorgen sätts på plats. Under transport släpps korgen ned på hinkens botten så att grytan kommer ner riktigt i kokaren.

4 svar på ”Vattenkokare för hundspann

  1. Hej Matti, Gjorde en sådan vattenkokare för några år sen efter samma beskrivning på din hemsida. Tyvärr är färghinkar gjorda av plast numera…. Så jag tog en gammal konserveringsgryta av aluminium i stället. Har fungerat alldeles ypperligt på bl.a. 2 Polar Distans. Tack för tipset! /Ola

    1. Kul att beskrivningen kom till nytta. Det var nog på vår kennelsida. Vi håller just på att göra om den.

      Man kan hitta mycket smått och gott på de flesta sopåtervinningsstationerna. Egentligen så går det att bygga ett vindskydd av aluminiumplåt och sedan sätta en avkapad, liten trangiagryta i botten som brännare. Såg något sådant i Kiruna på seminariet men de kostade en bra bit över 1000-lappen!
      / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *