Ekoturismföreningen mot gruvbomen

Ekoturismföreningen mot gruvbomen

Ekoturismföreningen_mot_gruvbom
En enad besöksnäring kan man inte bortse ifrån. Solen är på väg upp trotts allt…
Nu går Ekoturismföerningen ut med ett uttalande där man stöder samebyarnas kamp om sina renbetesmarker. En ojämn kamp där minerallagen som den är skriven idag tillåter utländska bolag att skövla turistnäringens grundförutsättningar. Grundförutsättningar som går hand i hand med renskötselns krav. Med oss i denna skrivelse har vi de stora drakarna som Ice Hotel, Tree Hotel, STF Abisko, STF Saltoluokta, STF Kebnekaise och flera av oss små i bygden. Tyvärr så är det även företag som inte vågat skriva under av olika anledningar. Inte ovanligt är det att det är företag som har fingrarna nere i den kommunala syltburken.

Min önskan i detta är att besöksnäringen som är en av Sveriges nya basnäringar nu kan flyttas upp på banan som en av spelarna. En spelare som också får tycka till om hur markerna används. Fram tills idag har besöksnäringen i många fall endast varit floskler som uttalats av någon helt ovetande politiker. Idag är vi organiserade i form av Ekoturismföreningen, Swedish Lapland, Destination Jokkmokk och många andra små och stora organisationer.

Vi kan själva föra vår talan. Vår bransch skall inte användas av lokala politiker då de står och säger att ’Besöksnäringen är ju viktig och…’. När vi inte får uttala oss så används vi endast som ett verktyg och inte allt för ovanligt emot oss. Vi blir ett argument som politiskt används lite godtyckligt. Som sagt, vi kan och bör få föra vår egen talan!

Igår var Landshövdingen i Jokkmokk och besökte samebyarna och kommunalrådet. Varför fick inte Destination Jokkmokk vara med? Varför fick inget ekoturismföretag vara med? Är det för att vi skulle stötta renskötselns argument? Är det för att en del av oss redan visat att vår plats är på barrikaderna sida vid sida med samebyarna?

Ekoturismföreningens ställningstagande hittar du här. Personligen skulle jag gärna sett att det hade varit ännu tuffare mot nyetableringar av gruvor. Men vi vinner mycket med att vi kan enas också. Vi blir starkare tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *