Om Matti

Om Matti

Matti_Holmgren
Fotograferat under en hundspannstur i rykande snödrev mellan Saltoluokta fjällstation och Björkudden, Stora Luleälvens dalgång.
Matti Holmgren heter jag. Född och uppvuxen i västra Jämtland. Friluftsliv med allt vad det innebär har alltid varit en stor del av mitt liv. När jag 1984 fick min första siberian husky så tog det riktigt fart med ensamturer i skog o fjäll. Sedan 1991 bor jag i Jokkmokk där jag tillsammans med Stina, min sambo, driver ett litet guideföretag, Jokkmokkguiderna. Vi har 40-talet siberian huskys som vi kör turer och olika bagagefrakter i fjällen. Dessutom ett gäng kanoter och kajaker för turer och uthyrning. Våran kennel heter Working Husky Kennel och hemsidan till kenneln kommer inom kort. Slädhundarna är nog det som ligger både mig och Stina närmast hjärtat. Vi strävar efter att få fram en arbetande siberian husky som står sig bra på de lite längre tävlingarna.

Livsstilen i norr är lite annorlunda än södra Sverige. Stina och jag dessutom gjort ett aktivt val i hur vi lever. Antingen väljer man en fast inkomst och tryggheten och den bekvämlighet som det innebär eller så går man en osäkrare väg. Vi har valt en annan väg. Vi bor i en liten stuga med elektricitet och eget vatten, lånar inga pengar till flådiga bilar, investerar enbart de pengar vi arbetat ihop osv.

Jokkmokkguiderna driver vi hemma från vårt lilla röda hus. Webbsidor, resebyråer, direktkontakt med kunder från hela världen, telefonsamtal på tyska och engelska, sökmotoroptimering, ekonomisk planering och mycket mycket mer är delar av vår vardag förutom då vi är ute i skog och fjäll.

Tanken till denna blogg har egentligen vaknat då jag sett hur många, inklusive mig själv, har lurats att köpa dålig och dyr friluftsutrustning. Försäljare som står i de stora flashiga butikerna inne i stan och låtsas vara experter. Försäljare som aldrig varit ovanför trädgränsen eller sovit i snön snackar sig saliga över extremutrustningen. Utrustning som kostar många dollar… Min tanke är att leverera en sanning om vad prylarna egentligen håller…och inte håller!

Majtur_hundspann_4
Kärlek. Mantti och Matti.

14 svar på ”Om Matti

 1. Hej Matti
  Jeg har søkt efter din gamle hjemmeside, hvor man kan se alle dine fine hunde.
  Eksisterer denne ikke længere?
  UTROLIG god artikel du har skrevet i SPHKs tidning om træning!!!
  Du er til stor inspiration.
  Venlig hilsen
  Karen Kolbeck – Danmark

  1. Tack!
   Jokkmokk blev det efter ett års studier på Ekologilinjen som tidigare fanns på dåvarande Samernas folkhögskola. Ekologilinjen var öppen för icke samer så jag tog min chans. Sedan har det rullat på. Jokkmokk är ett bra ställe om man gillar friluftsliv och natur.
   / M

 2. Jag håller med, Jokkmokk har så mycket att ge i både den nära naturen och den man finner lite längre bort utefter vägarna eller i väglöst land. Efter många år på Salto som fjälledare och kursledare (då boende i södra Sverige) bor jag nu i Jokkmokk sedan ca 3 år och stortrivs precis som ni… Fler borde testa att bo här på heltid eller hur 🙂 Tack för en bra blogg och för att ni låter Henrik dela er vardag och lära sig nya saker. Det är fint att ni tar emot praktikanter och sprider lite om hur man kan leva i och av naturen.

 3. Hej Mattis,

  Mitt namn är Emma Abbemo och är frilansjournalist. Det är nämligen så att i januari ska jag åka till Bratislava i en vecka och jag är väldigt intresserad av att skriva om draghundsport. Du vet inte om det är några tävlingar i Slovakien eller någonstans i närheten (t.ex. Österrike, Tjeckien eller Ungern)? Om det är så, är det någon som är från Sverige som ska tävla?

  Hoppas vi hörs vid snart – ha det bra!
  Emma Abbemo

  emma.abbemo@hotmail.com
  070 37 377 13

 4. tjena matti!

  bra sida och fin film… må gått och lev väl.

  bästa hälsningar

  patrik danielsson

 5. Tack för en lärande och utmärkt blogg.
  Har en undran om du testat skalhandskar, naturligtvis med ullvantar innanför

 6. Hej!

  Jag ser att du läst några av Harry. Macfies böcker. Jag söker en specifik bok som har ett stycke eller dikt som börjar nått sådant:

  ”De snöklädda viddarnas hårdförda män som vandrar i karibons spår de vända ej åter till staden igen.”

  Vet du möjligtvis vilken av hans böcker det är?

  Mvh
  Lars W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *