Mad River Freedom Solo kanadensare testad

Mad River Freedom Solo kanadensare testad

Mad_river_freedom_solo_3
Mad River Freedom Solo
Mad River Freedom Solo är en liten smidig solokanadensare. Den mäter 442 cm på längden och endast 74 cm på bredden. Kanadensaren är byggd i trelagersmaterialet royalex som är en typ av mjukplast. Slitstarkt och lätt. Denna lilla smäckra skapelse kommer endast upp i 25 kg vilket gör det till en fröjd att bära jämfört med många andra kanoter.

Mad River Freedom har ett svagt v-bottnat skrov. Det tillsammans med spetsiga stävar och den smala byggnaden gör den relativt snabb och lättpaddlad. I lite grövre sjö upplever jag den som smidig och lättmanövrerad. Det handlar givetvis en del om hur man lastar kanoten så att den ligger rätt i vattnet. När jag paddlat i sidvågor är det ett paddeldrag och kanoten är vänd mot vågorna för att möta en ev större våg. Känns som att dansa med paddeln. Jag har inte själv paddlat Freedomen i fors men den skall vara fin även för det.

Kanoten är liten och rymmer därför inte allt för mycket last. Däremot så är det en solokanadensare så den tar tillräckligt med last för en person. En mycket bra kanot för såväl långtur som kortare färder. Alltså är det en väldigt lämplig allroundkanot för ensampaddlaren.

Sedan jag skaffade denna lilla skönhet känns det inte lika nödvändigt med kajak. Från solokanoten kan jag fiska, fotografera och tom koka en mugg te med ett litet gaskök! Paddlar du mycket ensam eller om du som guide ofta har grupper med udda antal deltagare är denna kanot ett måste för dig. Den kostar en slant men ger så mycket trevligare paddelupplevelse än att solopaddla en stor tvåmanskanadensare.

Mad_river_freedom_solo_2
Svagt v-bottnat skrov. Går mycket bra i vattnet.

Mad_river_freedom_solo_4
Man kan välja mellan träreling och plastbeklädd aluminium. Trä kräver mer skötsel men är snyggare.

Mad_river_freedom_solo_1
Här är kanoten preparerad för en landtransport. Beskrivning på bäroket kommer senare.

2 svar på ”Mad River Freedom Solo kanadensare testad

 1. Ser väldigt fin ut!
  Vem säljer och till vilket pris?
  Hur sitter man?
  Kan två småväxta personer paddla den?

  1. Kolla med Canoe Adventure North. De säljer Mad River.
   Det är ett säte i mitten. Två små vuxna…njaaa… Den har funnits som en tvåmans men vet inte längre.
   Om du kollar på Mad Rivers hemsida så kan säkert Oskar på Canoe Andventure North ta hem den åt dig. Tror att han lägger en beställning inför nästa säsong. Det finns endel specialkanoter som ser intressanta ut. Annars har han ju std modellerna hemma tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *