Kamp kallak har bara börjat

Kamp kallak har bara börjat


Idag har jag tillbringat några timmar ute vid demonstrationsområdet vid Kallak. Där har jag pratat med renskötare som bedrivit sin verksamhet i området under sedan urminnestider. Jag möte även förtvivlade bybor och markägare. Tillresande turister som ansluter då de hört talas om detta. Många bra samtal sker runt eldarna, kaffe dricks. Någon gråter och någon annan svär. Några ligger uppgivet och säger att detta är bara en del av vardagen för en norrbottning, för en same eller för en glesbyggdbo.

Poliserna sköter sitt arbete både bra och dåligt. Några är väldigt trevliga och mjuka i sitt sätt. Men det finns de som inte borde vara där. Insattsledaren är en katastrof. Han uppmanade Securitas att köra rakt in i en folksamling. Vakten var en klok man som sa åt polisen att de minsann måste gå före och flytta folket. En av poliserna slog en samisk tjej. Fatta att det händer i dagens Sverige! Polisen slår en ung samisk tjej som inte vill flytta sig.

En kille häller en dunk bensin över sig och hotar att tända på. Honom övermannar polisen och sätter i en buss. I en buss i flera timmar tillsammans med en busschaufför och en annan aktivist. Det tar över fem timmar innan ambulans tillkallas. Nästan sex timmar innan en kille som faktiskt varit nära att ta självmord får hjälp. Detta är absolut inte okej.

Polisen har dessutom eskorterat in en liten grupp gruvförespråkare till området. Området där det sitter gruvaktivister. Gruvförespråkare som står nedanför träden och hotar att de ska bryta benen av dem när de fått ner dem. Polisen hjälper till att skicka in detta civilgard. Hur ska detta sluta. Ett nytt Alta?

Det som sker just nu här i norra Sverige är inte okej! Det är sånt som man sett på TV från Afrika, Sydamerika och andra u-länder. Bara den enorma mediauppbackningen som ges är ett tydligt tecken på att det inte är okej. Riksmedia i form av SVT och SR, dokumentärfilmare, friluftsjournalister, fotografer, Oddasat och nu även Washington Post.

Alla människor som har möjlighet att åka ut gör det. Ju fler vi är desto bättre är det. Man måste se med egna ögon vad som sker. Det är helt ofattbart annars. Man kan stå på sidan och iaktta. Fotografera. Koka kaffe. Om ni bara är där så visar ni ert stöd. Allt stöd behövs just nu. Det behövs vittnen som ser och kan anmäla polisen. Det behövs ögon som ser vad som sker.

Jag personligen blir illa berörd. Ledsen. Arg. Detta handlar om 2013 i Sverige. Ofattbart.

11 svar på ”Kamp kallak har bara börjat

 1. Hoppas politikerna, för det är väl de som bestämmer om etableringen av denna exploatering om ni förstår vad jag menar, tar sitt förnuft till fånga!

 2. Bra skrivet. Nu borde alla gå man ur huse. Jag har kört nästan 100 mil fram och tillbaka från där jag bor. Stödet är stort. Det borde synas ännu mer. Vi ska inte tillåta oss att tystas ner eller att vika ner huvudet!

 3. Kampen gäller inte bara Kallak. Den gäller vilket förhållningssätt vi ska ha till att våra naturtillgångar hämtas gratis och säljs med vinster som inte återförs till bygden. Det är de springande punkten.

  —-

  Polisen får uppdrag, som de måste genomföra. Det kan ske på olika sätt; bra, mindre bra och dåliga. Men jag förstår samtidigt att de kan bli ”förbannade” när de avsiktligt blir saboterade i det jobb de har uppdrag att utföra. Det skulle de flesta bli i motsvarande situation.

  1. Polisen blir inte saboterad i det jobb de ska göra. Gruvbolaget blir försenade och gruvbolaget får obehaglig mediabevakning. Polisens jobb är att ta hand om oss människor så att vi kan leva sida vid sida!
   Vist kan polisen bli irriterad men har man just det yrket är det extremt viktigt att man har distans, självkontroll och en medmänsklig syn.
   Saknas dessa egenskaper så finns det andra arbeten.

   Men fokus i denna debatt ska vara miljö, urbefolkning/renskötsel och minerallagstiftningen. De flesta poliser gör ett mycket fint jobb dock inte alla.
   / Matti

 4. Det är synd om alla när det kommer några som vill ta över ens naturtillgångar och bara skövla. Alla är vi urbefolkningar, både samer, svenskar och ja vet inte vad. Det är de människor som vill leva med naturen, som lever av naturen, de som lever i naturen, som ska få ha det sista ordet om hur den ska användas och inte. Alla! Att sen polisen slår en samisk flicka, tja, de kunde ju ha varit en svensk, en finsk, en arab, spelar ingen roll. Man ska ju inte slå någon. Hoppas bara att alla de som bor i de områden som bör och vill bevaras, få göra sina röster hörda och få det som de vill! Kämpa på!

  1. Du har rätt… Oavsett så ska man inte slå. Nu blev det så otrevligt symboliskt! Kanske svårt att förstå om man inte själv varit på plats…

 5. Innan man engagerar sig fysiskt måste man göra klart för sig själv varför man gör det, syftet får inte bara var ”not in my back yard” för det resonemanget håller inte.

  Min motivation för engagemang är följande: Jag behöver mineraler och metaller precis som alla andra. Men den den lycksökar-mentalitet som regeringens regler och beslut frambringat, har orsakat misskötsel av såväl pågående som avslutade gruvor , med läckage, överskridna gränsvärden samt hotande miljökatastroferer. Detta gör att jag säger NOG NU. När det som redan orsakats, har städats upp och ställts till rätta DÅ kan vi börja diskutera nya etableringar. Till dess står jag upp för ett stopp.

  Vilken är Din motivation?

  1. Mycket klokt!!!
   Själv så tycker jag att vi tar ut på tok för mycket av resurserna just nu. Vi måste tänka på kommande generationer.

   Som turistföretagare så ser jag även att det finns potential i andra näringar. Näringar som skulle skapa kanske mer positiva effekter för bygden än en gruva. Näringar som kan bedrivas utan att man trampar på det samiska arvet.

   Ja, det finns mer oxå. Alla har vi olika anledningar och olika engagemang.

 6. Polisens uppgift är att med våld och hot försvara den rådande ordningen, som är destruktiv och orättfärdig. För den som varit med i liknande situationer förut finns inget ovanligt eller överraskande i deras agerande. De är tränade att ha en lägre respekt för människors kroppar, miljön och annat än sina order. Att vissa uppträder ”snällt” spelar ingen roll, ofta är det bara en manipulativ taktik som används och i slutändan är det våldet som talar. Jag hoppas motståndet fortsätter och intensifieras, och samtidigt hoppas jag att så få som möjligt kommer till skada.

  1. Man ska inte alltid vara en lydig medborgare. Ibland får man nog…
   Hoppas bara att politikerna förstår detta innan det spårar ur helt och hållet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *