Gruvmotståndet i Jokkmokk

Gruvmotståndet i Jokkmokk

Kamp_kallok_1
En bild som jag verkligen gillar!
I dag drog vi oss ut mot Kallak och det tilltänkta gruvområdet. Här pågår sedan en tid demonstrationer mot att man vill etablera en gruva. Några är mer aktiva än andra. En del är av modellen trädkramare som polisen får lyfta bort från olika blockader. Andra är där med kameror, kaffepannor, som musiker, konstskapare och en del bara för att visa sitt missnöje med gruvan.

Det handlar inte bara om Kallak. Detta handlar om minerallagen. Det handlar om utländska riskkapitalister på svenska statens mark. Det handlar om renbetesland. Det handlar om yttrandefrihet och det handlar om livsrum för en del ortsbor. Att vara emot en gruvetablering kan bero på massa olika personliga åsikter. Vårt möte där ute med människorna var varmt och positivt. Kaffet smakade starkt och gott. Samtalen blev intressanta och tiden rusade på.

Under kvällen blev det ett möte till. Socialdemokraternas information om gruvans positiva effekter på samhället. Jag som inte är politiskt fast i nått parti, for givetvis dit. Där dök det upp uteslutande de som är positiva till en gruva. Kanske var vi färre än fem som inte vill ha en gruva i Jokkmokk. Det är en lite konstig känsla att ställa sig upp och berätta att man är emot en gruva i den församlingen. Att efter att någon klankat på aktivisterna på Kallak säga att man själv är en aktivist trotts att man inte står där ute på barrikaderna. Det bemöttes mycket snyggt från de flesta må jag säga. Sånt bugar och tackar vi för!

Däremot så är det mycket som det inte snackades om. Konsekvenser som en eventuell gruva kommer att medföra. Områden som jag inte är tillräckligt påläst inom för att kunna ställa frågor. Områden som man idag kanske inte heller tittat på från politiskt håll. Än finns det mycket kvar att göra. Mycket från både de som önskar en gruva och från de som inte vill ha en gruva. Ett samarbete mellan de båda sidorna där man tillsammans arbetar gentemot prospekteringsbolaget och börjar ställa krav.

Efter mötet blev det samtal ute på trappan med några gruvpositiva. Bra samtal där vi inte var av samma åsikt. Det är ju de olika åsikterna som tillslut gör att vi tillsammans kan utveckla Jokkmokk till nått positivt. Med eller utan en gruva. Personligen så ser jag att det blir utan en gruva.

7 svar på ”Gruvmotståndet i Jokkmokk

 1. Aha, så det var det ”civilt motstånd” handlade om? Intressant. Och så starkt att ställa sig upp i den typen av sammanhang och säga ”Nej”. Jag vet inget om planerade gruvor i Jokkmokk. Men nu blir det till att läsa på.

 2. Jag följer detta på avstånd. Så otroligt bra skrivet av dig ovan. Fortsätt med samtalen på det viset. Det är för mycket svart-vitt, för-emot i vår värld. Jag tror inte att vi kommer mest framåt på den vägen. Som du säger, det är många frågor som ännu är obesvarade, det är många intressen som ska delas. Oftast är det ett fåtal åsikter och händelser som belyses. Ser fram mot vidare beskrivningar av händelseförloppet.

 3. Starkt Matti och bra skrivet! Det är nog viktigt att både för och emot kommer till tals och att man skapar förståelse från båda lägren. När blir det lingonplockning 😉 ?

  1. Polisen hotade med att bötfälla mig. Jag ville stå med kameran på avstånd och se så att inte den civila mobben spöade aktivisterna i träden. Nu backade polisen undan och lät mobben vara där ensamma. De i träden blev hotade.
   Ett TV bolag ville in och filma. De fick böter.

   Fatta vad som händer.
   Polisen backar undan, tar bort vittnen från området…och lämnar en mobb kvar på plats!
   Inte riktigt enligt med hur jag trodde polisen skulle arbeta…
   Detta vet jag för att jag har själv varit på plats!
   / Matti

   1. Det skulle vara bra om du talade med media om detta. Medborgargarden är inte tillåtna i Sverige. Det vore tråkigt om någon blir skadad av en mob.
    mvh
    Margareta

    1. Det filmas. Det bandas. Det fotograferas.
     Anmälningar görs i den mån det är befogat.

     Men främst sörjs det. Sörjs för hur det är.
     Det finns skällsord. Jag vill inte skälla. Jag tycker synd om folk…

   2. Det verkar obegripligt! Hoppas ingen blev skadad :/ Vad fick de böter för egentligen? Media bör väl ha rätt att bevaka även denna typ av händelser. I krig med vapen finns de ju också där…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *