Browsed by
Etikett: Böcker

Pälsjägarliv av Helge Ingstad, ett boktips

Pälsjägarliv av Helge Ingstad, ett boktips

Pälsjägarliv_helge_ingstad_bok_2
Boken ’Pälsjägarliv’ av Helge Ingstad. Denna bok har jag läst ett flertal gånger sedan jag började intressera mig för friluftsliv.
Pälsjägarliv skriven av författaren Helge Ingstad är en klassisk bok för hundspann- och friluftsintresserade människor. Helge var en man som arbetade som jurist men avslutade denna karriären och drog till Canadas vildmark. Här levde han som pälsjägare både på egen hand men även med en del norra Canadas ursprungsbefolkning. Han är även en typ av ikonfigur för vildmarksliv i grannlandet Norge.

Boken innehåller en del intressanta bilder och texten är mycket målande. Känslan av kölden och hungern likväl som glädjen över samarbetet med hundarna och de lyckade jakterna kan man riktigt känna där man sitter bekvämt hemma. Bäverjakter, kanotfärder och mötet med människor av gott virke såväl som människor av dåligt virke. När man når sista sidan i boken kommer känslan att man vill läsa mer. Mer detaljer, mer fotografier, mer om livet, kartskisser. På facebook finns det dessutom en sida där det emellanåt delas en del intressant material.

Pälsjägarliv är utan tvekan ett historiskt dokument över livet som trapper. Jag beställde den från Bokbörsen via nätet som säljer begagnade böcker. Har du inte läst pälsjägarliv och är intresserad av friluftsliv, hundspann, paddling, jakt m.m. så har du en ’måstebok’ inför sommaren.

Pälsjägarliv_helge_ingstad_bok_1
Skippa TV, internet eller facebook. Koka en panna kaffe och läs en helt vanlig bok!

Boktips: Till fjällens ände av Nicklas Blom

Boktips: Till fjällens ände av Nicklas Blom

Till_fjällens_ände_1
Ett av många uppslag ur boken ’Till fjällens ände’.

För några veckor sedan damp det ned ett paket i vårt lilla torp. I paketet låg boken ’Till fjällens ände’ skriven och fotograferad av kompisen Nicklas Blom. Nicklas är killen som jag för några år sedan i det närmaste idiotförklarade då han ville köpa ett hundspann. Nicklas köpte iallafall ett hundspann, tränade sina hundar mer än många andra hundförare och gjorde sedan en resa från sin stuga i Åre till Treriksröset. Detta har även gjorts en film om ’Heading North’ (finns på Yoputube).

Boken är en riktig coffetable bok. Stort härligt format med massa fina bilder och modern layout. En bok som man kanske inte läser från pärm till pärm men gärna tar lite i taget tillsammans med en mugg rykande hett te eller en rökigt skön whisky. En bok som man kan drömma sig ut på tur med.

Texten är skriven med känsla och ibland både lite roligt och riktigt klokt eftertänksamt. Vi citerar Nicklas: ’Hobbypsykologen i mig vill tro att mycket av orsaken till mental ohälsa är att många människor inte lever de liv de skall leva.’ lite längre ner fortsätter det med ’Den sk civilisationen är en bromskloss för människor som vill slå ut sina vingar och prova attt flyga. Ängsligheten för vad omgivningen skall tro är större än tillfredsställelsen att leva som man själv vill.’ Detta är typiskt klara insikter från en människa som varit på färd och upplevt enkelheten i naturen.

När jag har tittat i boken så måste jag medge en sak. Nicklas behöver en kurs i att packa släden! Hälften av utrustningen hänger ju utanpå som om det vore en julgran. Annars förmedlar bilderna en känsla av livet där ute i markerna med ett hundspann. En känsla av kyla, vind, fridfullhet, äventyr, harmoni, frustration, glädje och mycket mer. En bild fungerar ju så att jag läser in mina egna upplevelser i kombination av det Nicklas vill förmedla.

Boken ’Till fjällens ände’ är nog ett av de bättre julklappstipsen som jag kommer på till alla som håller på med hundar, friluftsliv eller bara är intresserade av livet i norr. I min bokhylla kommer den utan tvekan att finnas och påminna mig om hur fel jag hade. Tydligen så kan man köpa ett hundspann. Jobbar man bara tillräckligt hårt som Nicklas har gjort så omvandlas en dröm till en verklighet!

Till_fjällens_ände_3
Första veckorna fick vi köra med äggklockan. 10 minuter var och sedan den andres tur. Här är det Stina som har tiden till sin fördel.

Till_fjällens_ände_2
Verkligheten är inte alltid som en turistbroschyr…

Åsa Larssons böcker är testlästa

Åsa Larssons böcker är testlästa

Åsa_larsson_böcker
’Solstorm’, ’Det blod som spillts’, ’Svart stig’, ’Till dess din vrede upphör’ samt ’Offer till mollok’ skrivna av Åsa Larsson.
I vintras snubblade jag över boken ’Till dess din vrede upphör’ skriven av Åsa Larsson. Den började direkt med spänning. En bok som jag inte alls hade lust att lägga ifrån mig. Dessutom bävade jag för varje sida som avverkades. Slutet kom allt närmare och närmare. Väl tillbaks vid en dator beställdes snabbt resten av böckerna i serien. Normalt brukar jag inte läsa dessa kriminal-deckarböckerna.

Åsa Larsson skriver om Rebecka Martinsson som arbetar som jurist och åklagare. Man får följa hennes förehavanden i Kiruna området. Kiruna och byarna runt omkring rättare sagt. Det jag gillar med Åsas böcker är främst att hon satt fingret på hur livet i norr till stor del är. Man dricker kaffe hos grannen, man vet vem som varit gift med vem flera generationer tillbaks. Folk som är tysta pga. sociala band, hierarkin på hennes jobb osv. Det finns många detaljer som är så träffande. Beställ böckerna, eller ännu hellre låna från ett bibliotek, och ta med dem ut i tältet, hängmattan, tågresan eller njut av regnet som smattrar mot rutan medan du sitter inne tillsammans med Rebecka Martinsson och hennes kollegor.

Första boken i serien heter ’Solstorm’ och den är även filmatiserad. Den är den segaste, men inte dålig, av dessa fem böcker. Resten av Åsa Larssons böcker är följande: ’Det blod som spillts’, ’Svart stig’, ’Till dess vrede upphör’ samt ’Till offer åt molok’.

Kapplöp gjennom Alaska av Lars M och Nina S

Kapplöp gjennom Alaska av Lars M och Nina S

Kapplöp_alaska_lars_monsen_nina_skramstad
Kapplöp gjennom Alaska är en bok som blivit väl läst igenom åren. Helt klart en bok man bör ha läst som hundspannsförare!
Robert Sörlies Guldfärd igenom Alaskas vildmark med ett hundspann är kortfattat vad denna bok handlar om. För er icke hundspanns insatta så är Robert Sörlie en duktigt hundspannsförare från Norge. Att han höll världsklass var det nog ingen amerikan som trodde då han som förste icke amerikan plockade hem det beryktade Iditarod 2003. Det kan nog jämföras med att Luleå hockey eller Jokkmokk Hockeylag far över och spelar hem NHL.

Iditarod är världens längsta hundspannstävling som går igenom Alaskas vildmark. Sträckan är i runda slängar 1800 kilometer. Sträckan går igenom små byar som oftast ligger väglöst. En tur jag själv gärna skulle kört bara för att få se landskapet och människorna i området.

Kapplöp gjennom Alaska är titeln på boken som beskriver 2003 års iditarod. Den är skriven av Lars Monsen tillsammans med Nina Skramstad. Är man nyfiken på tävlingen Iditarod och hur ett löp går till så är boken mycket bra. Den är dessutom skriven på ett klart spännande sätt som gör att i alla fall jag bara vill läsa en sida till och en sida till.

Parallellt med själva tävlingen och vad som händer under löpet varvas med presentationer av olika förare och profiler runt på tävlingen. Boken är skriven på norska men för en klok svensk är det inget hinder. Har du inte läst boken så skaffa ett exemplar och läs den nu innan Iditarod 2013 startar eller om du är hundspannsförare så sparar du den till en soligsommardag då vintern känns deppigt avlägsen.

Boken kan beställas på flera olika nätsidor men enklast är det att maila direkt till Nina Skramstad (nina@sporhunden.com) för hon har även några böcker till försäljning. Köper ni direkt av Nina så vet ni dessutom att pengarna går till henne och hennes hundar.

Digitalt entreprenörskap av Anna Karin Nyberg

Digitalt entreprenörskap av Anna Karin Nyberg

Digitalt_entreprenörskap
Digitalt Entreprenörskap av Anna Karin Nyberg.
Digitalt entreprenörskap heter en bok som jag just läst igenom en gång. Just det en gång och den kommer absolut att läsas igen av mig!

Boken beskriver och analyserar 10 bloggare som försörjer sig på blogg och det bloggandet har lett dem till. Den handlar om hur man med små medel och kreativitet faktiskt kan skapa sig en försörjning.

Flera av dessa proffsbloggare har idag väl genomtänkta strategier och ett entreprenörskap som jag personligen tycker är långt mer fascinerande än traditionella försörjningar. De har skapat företag utifrån något som inte tidigare var möjligt.

Dessa bloggare driver riktigt seriösa företag och pysslar inte med bloggandet som en bekräftelsegrej. De arbetar målmedvetet med att skapa trafik in på sina sidor, sälja annonser, publicera rätt inlägg vid rätt tidpunkt i veckan eller på dygnet, de analyserar sina besökare med hjälp av olika dataprogram.

Flera av dessa bloggare har från början varit okunniga inom datateknik men de har aldrig sett tekniken som ett hinder. Successivt har de skaffat den kunskapen som de behöver och i nätverk har de hjälpt varandra.

En mycket läsvärd bok oavsett om du är egen företagare, bloggare, internetintresserad, vill försörja dig på din fritid eller bara vill förstå hur dessa bloggare arbetar.