Heading North, ett filmtips

Heading North, ett filmtips

Heading North är en dokumentärfilm om Nicklas Bloms hundspannsfärd från Undersåker upp till Treriksröset. Nästan hela Svenska fjällkedjan på längden. Filmen kommer att visas på SVT 2 kl 19.00 Fredag 9/1 -2015 och givetvis har Mattisblogg fått förhandskolla på filmen för att kunna ge er en kort resumé.

Jag kommer väl ihåg mitt första möte med Nicklas som egentligen lever som skidfotograf. Han skulle köpa ett hundspann och frågade lite om tips och råd. Givetvis blev mitt råd ’Nej för tusan…man kan inte köpa ett hundspann sådär bara!’. Vad jag tänkte skall jag inte ens skriva men ett är då säkert. Jag hade fel!

Nicklas är en seriös kille som har hundarna för att han älskar dem. Han låter inte bli att köra bara för att det är dåligt med snö, isigt, trassliga ledarhundar eller några andra skumma undanflykter. Här är en kille som ger sig ut så fort han får en möjlighet och jag tror att vi kommer att få se mer av honom i framtiden.

Filmen om Nicklas enkla resa norrut är ett skönt axplock ur en lång färd. En geografisk färd lika väl som en känslofärd. Filmen är inspirerande både vad gäller hundspannskörning såväl som för friluftsliv. En rekomendation från mig är att ni slår er ner framför Tvn och följer med på Nicklas resa. Jag skulle ge 5 hundsockar av 5 möjliga.

6 svar på ”Heading North, ett filmtips

 1. Kanonfilm om en rejäl tur med hjälp av riktiga huskies genom Sveriges fantastiska vildmark. Många fina bildsekvenser från Jämtland, Bäverholmen i Laisdalen, Kungsleden, Torneträsk, Treriksröset, Riksgränsen med kanonväder i Vassivagge. Musherns fotovana har verkligen givit ett mycket njutbart resultat. Fyra tassar av fyra möjliga! Tack för tipset Matti!
  /Kenneth

  Ps. Vill minnas att en gammal klätterbekant Henrik från Kiruna körde med hundspann från Sälen tillsammans med sin kompis Taisto. Tror inte den filmades. Turen gjordes i hundspannsturismens barndom.

 2. Hej Matti. Jag har forsøget at kontakte dig (jookmookguiderna) på jeres website, men jag kan ikke komme igennem på jeres infomail. Jag har forespørgsel på hundspann turer tills vinter 2015/2016. Kan du hjælpe ? Venliga hilsner Kim Helbo, Dk

  1. Vi är ute mycket och hinner inte alltid riktigt med… Tror dock att Stina svarade dig för ett tag sedan!? Ibland försvinner det en del i cyberrymden också.
   Tack för ditt tålamod!
   🙂
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *