Gallok – Kampen i Sameland

Gallok – Kampen i Sameland

Gallok-svt-play-1
Gallok – Kampen i Sameland
Gallok – Kampen i Sameland är en dokumentärfilm som visats på SVT Play. Den visar en del av den kamp som i Jokkmokk har förts mot det Brittiska gruvbolaget Beowulf Mining. Det handlar om att etablera en järngruva, slamdammar och infrastruktur i Jokkmokksområdet. Större så handlar den även om en kamp som förts mot Sveriges mineralpolitik, allmänt i Sverige men i synnerhet i Sapmi, där man skänker bort mineralerna till riskkapitalister som vill utöka sina redan stora rikedomar.

Filmen speglar även effekterna av Sveriges handlande med att splittra den samiska befolkningen och lokalsamhället i olika grupperingar. En del har tvingats att lämna sina samiska rötter och bli försvenskade. En splittring som har försvagat lokalbefolkningen här i norr vilket i sin tur har lett till att staten och stora bolag lättare har kunnat exploatera älvar, skogarna och berget utan att ge en bra pay-back till lokalsamhället.

I filmen så har man fångat vissa människors förakt gentemot det samiska och gentemot alla som tror på någonting annat än en gruva. För mig är det helt obegripligt att man kan önska denna miljöpåverkan till vår kommun och till Luleälvdal där många människor får sitt dricksvatten idag. Det är obegripligt hur man kan välja 14 år med arbetstillfällen med den miljöpåverkan som blir kvarstående för 100-tals år framåt. Obegripligt hur man kan vara positiv till en exploatering som med stor sannolikhet kan gå i konkurs under de första 3 åren och sedan lämna uppstädningen till oss skattebetalare.

Filmen är bra, riktigt bra tycker jag. Den speglar glesbygden, kampen mot gruvnäringen och en hel del andra problem. Jag samtycker kanske inte i exakt allt som sägs och görs. Men i stora drag är den en bra spegling av situationen med kampen mot gruv och prospekteringsbolagens frammarsch i Sverige och Sapmi.

Vill du läsa mer om kampen i Gallok och motståndet som växer så hittar du mer här på Mattisblogg under taggen Gruvindustrin. Ni kan även få mer dagsaktuell information på Facebooksidan Gruvfritt Jokkmokk.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *