Fjällvandring längs kungsleden

Fjällvandring längs kungsleden

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-4
Trevliga människor på ett fantastiskt fjäll.
Nu är jag hemma efter en fin vandringsvecka längs Kungsleden. Denna tur startade från Saltoluokta fjällstation och avslutades uppe i Nikkaluokta. Turen var riktad mot en grupp som ville lära sig mer om fjällvandring. Vädermässigt har vi mestadels haft soligt och riktigt varmt. Så varmt att till och med jag har badat i sjöar och älvar. Så varmt att det till slut kändes befriande med några moln och regnskurar.

Att färdas i naturen är någonting som jag verkligen trivs med. Man är i nuet och tänker mest på den närmaste timmen. När ska vi fika, vart skall jag sätta nästa fot, kan jag fylla min vattenflaska snart samt alla de samtal man har med andra i gruppen. En del samtal är djupa och rör livets allvarligaste ämnen medan andra samtal är skämt och skoj.

Sträckan vi har vandrat är en fin tur. Vakotavare – Teusjaure – Kaitumstugorna – Singistugorna – Kebnekaise – Nikkaluokta. Det är inte några riktigt långa dagar utan flera trevligt korta sträckor på under 14km. Det gör att man hinner äta och fika mycket ute under färden. Just dessa ständiga fikastopp gör att man aldrig dippar i energi och humöret på gruppen är i topp hela tiden. Stugorna längs sträckan har alla butiker utom Singistugan. Leden är välmärkt och det finns trevliga stugvärdar över allt som hjälper ovana vandrare. Under vandringen passerar man natursköna områden av olika slag.

Kebnekaises fjällstation är alltid lite av en chock. Det är som att kliva in i en pub på vilken skidort som helst. Massor med människor som är pimpade med de senaste i utrustningsväg, skäggen är vältrimmade och man gör allt för att se ut som en äventyrare ser ut i en modekatalog. Denna kontrast mot lugnet bortanför blir oftast lite av en chock både för gruppen och mig. Längtan dit ut infinner sig nästan direkt. Personalen på Kebnekaise är trevlig och dessutom var det några bekanta ansikten sedan förr så lite roligt är det iallafall.

Nu är som sagt ännu en guidevecka avslutat. Som vanligt längtar jag redan ut igen. Paddla kanot eller vandra spelar mindre roll. Det är att vara på färd som är själva grejen.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-2
Sarekfjällen i bakgrunden.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-5
Orienteringskunskap med karta och kompass.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-3
Lena pekar ut två betande älgar nere i deltat.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-1
Fjällbjörkskog.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-6
Hare utanför Singistugorna.

Fjällvandring-saltoluokta-nikkaluokta-7
Gullris.


Okategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *