En rolig dag i renskogen

En rolig dag i renskogen

Renskogen_utfodringsrunda_2
Renarna som blir stödutfodrade blir tama och kommer nära.

Idag har Stina och jag följt med på en foderrunda i renskogen. Just denna vinter har varit lite svårare för renskötseln. Snö som tinat och frusit på marken har gjort det svårt för renarna att komma åt markbetet. Detta i kombination med lite snö leder även till att renarna lätt vandrar iväg. Är det bra markbete och lite mer snö väljer renarna att stanna i ett område och arbetet med att hålla flocken samlad blir lättare.

I det området där vi arbetar med våra hundspann under kortturerna är det Jåhkågasska tjiellde (Jåkkåkaska sameby) som har renar. Vi har alltid känt oss välkomna med vår verksamhet och vi gör allt vi kan för att visa hänsyn och minimera vår störning. Det är ju nämligen förhållandevis lätt för oss att styra om en hundspannstur och undvika kärnområden jämfört med att få en renhjord splittrad eller flyttad.

Renfoder och ensilage lastades i skoterkälkarna och sedan tuffade vi iväg ut till foderplatserna. Renarna som hör skotrarna kommer framspringandes för att få sin beskärda del av stödutfodringen. De är orädda och man kommer riktigt nära de fina djuren. Fodret sprids med en tanke för hur man skall få renarna att hålla sig i området eller börja flytta sig åt något håll.

Vi får även en inblick i hur planen är för att flytta renarna under de närmaste veckorna. Med den kunskapen så blir det ju lättare för oss att förstå hur vi skall planera våra rutter med hundarna. Dessutom så kommer vi lite försiktigt att börja titta på om det är möjligt att erbjuda våra gäster turer ut med renskötare där man aktivt får hjälpa till med arbetet. Ett stort tack till Annika, Jessica, Ulf och Sara för att vi fick följa.

Renskogen_utfodringsrunda_3
Ulf fyller ett foderbord med renpellets.

Renskogen_utfodringsrunda_1
Det är utan tvekan en skön känsla att sitta nära och lyssna på klövarnas klickande och se hur de äter maten.

Renskogen_utfodringsrunda_4
I år fick vi se solen ganska högt upp ovanför horisonten. Nu har det vänt och dagarna blir allt längre.

Renskogen_utfodringsrunda_5
Klarblå himmel och tempen droppar ner under -20C. Skön och frisk luft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *