Browsed by
Etikett: Renskötsel

Hundspann hem till Jokkmokk

Hundspann hem till Jokkmokk

Hundspann_mot_jokkmokk_3
Med fjällen i ryggen styr vi hundspannen österut mot Jokkmokk.
Tillsammans med säsongens sista grupp lämnade vi Saltoluokta fjällstation med siktet inställt mot Jokkmokk. Information som jag fått från byarna och lederna längs vår färdväg var mycket lovande och förhållandena hela vägen ner till Jokkmokk blev riktigt bra.

Sångsvanarna har anlänt ut till alla platser där det finns öppet vatten. Där ligger de och inväntar att häckningsplatserna skall tina fram. På ett ställe har även en lite större brunbjörn klivit över spåret. Känslan av att vi färdas i vildmark är definitivt där.

Under denna tur färdas vi igenom tre samebyars område och ännu fler betesgrupper. Detta kräver att vi har en bra kommunikation med berörda parter så att vi kan undvika och/eller minimera störningen inom vissa kärnområden. Vi ser renar i större och mindre skockar nästan dagligen. Vi har trevliga möten med renskötare och närvaron av en levande samisk kultur berikar verkligen upplevelsen. Jag skall skriva mer vid ett senare tillfälle om hur vi arbetar mer exakt inom renskötselområden.

Veckans grupp bestod av tre trevliga svenskar. De flesta veckorna under en säsong pratar jag engelska och ibland någon typ av försök till tyska. Att få en vecka med svenska som språk blir lite som semester för en hjärna som inte direkt är språkbegåvad.

Hundarna hittade i princip själva vägen hem de 230km från Saltoluokta utan speciellt många kommandon. På nått sätt tror jag att de mycket väl vet om att detta var säsongens sista tur och att torpet i Jokkmokk var målet. Väl hemma goade de snabbt ner sig i hundkojorna och Annie styrde sömnigt kosan raka vägen in i soffan. För min del väntar nu en tid där slädföret konkurrerar med alla andra mellansäsongsgöromål.

Hundspann_mot_jokkmokk_4
Fokuserade slädhundar i arbete.

Hundspann_mot_jokkmokk_2
Är hundarna lugna och tysta så är renarna tämligen obrydda för vår närvaro. Här kom en mindre flock renar ut och lade sig för att sova i närheten av vår tältcamp.

Hundspann_mot_jokkmokk_1
Pärlälvens naturreservat bjuder på vidsträkta skogsmarker med frysta vattensystem där man kan färdas.

Hundspann_mot_jokkmokk_5
Gråbeintunets Homer Jr ( Homy). En unghund som imponerat enormt denna säsong.

Hundspann_mot_jokkmokk_6
Skogens fördelar…

Hundspann_mot_jokkmokk_7
En bild att längta efter när sommarvärmen blir som tyngst.

Tre dagar ute på spåret

Tre dagar ute på spåret

Tredagarstur_hundspann_1
Hyfsat tät dimma när vi körde över Purkijaure sista dagen.
Lite försiktigt startade vi nu ut med fortsättningen av säsongen. Startade med fem gäster för att vara ute under tre dagar och botanisera runt i Jokkmokksskogarna. Det mesta är exakt som vanligt. Trevliga gäster, vi kör hundspann, lagar mat i skogen, eldar och som vanligt så trivs jag som fisken i vattnet.

Tyvärr så kom vi bara hem med fyra gäster. En gäst fick evakueras med skoter av Stina redan första dagen. Ett ryggskott kan få den mest motiverade personen att hålla sig för skratt. Det är verkligen tråkigt när man har någon som sett fram emot att uppleva detta och så kommer det käppar i hjulet. Det gick iallafall bra och gästen ifråga är nu hemma i Tyskland.

I år har vi fått ändra våra spår en del utifrån renskötselns förutsättningar. Det enda som krävs är ju att man tänker till lite. Våra gäster blir enbart glada då vi berättar varför vi inte kör helt som planerat. Jag kommer att skriva mer om just detta med hänsynstagandet i något blogginlägg framöver. Detta är ett ämne som verkligen ligger mig varmt om hjärtat.

Livet i skogen är frihet för mig. Där lever jag med våra hundar och tar med mig olika människor varje vecka. Det är verkligen en förmån att få visa de saker som betyder mycket för mig och låta andra människor få uppleva detta livet. Att vi dessutom kan försörja oss på detta känns väldigt ofta helt overkligt. Vist är det periodvis slitsamt och både Stina och jag är toktrötta men vi har faktiskt väldigt kul och får känna att oss tillfreds med det vi gör. Jag är verkligen tacksam för det livet som jag har förmånen att få leva. Unbelievable för att säga det på utrikiska!

Tredagarstur_hundspann_4
Working Husky Dafina. En unghund på ca 1,5 år som genomförde sin första övernattningstur.

Tredagarstur_hundspann_3
Solen kliver allt högre över horisonten.

Tredagarstur_hundspann_5
Månsken under nätterna ger ett fantastiskt ljus. Man vill liksom inte in i stugan även om värmen och det nykokta teet lockar.

Tredagarstur_hundspann_2
Sista biten in mot kenneln och dimman lättar upp och man får lust att vända ut på nästa tur igen.

Jokkmokks vintermarknad runt knuten

Jokkmokks vintermarknad runt knuten

Kortturer_hundspann_3
Stina med sina 12 siberian Huskies och fyra gäster på släden.
Första Tosdagen i Februari varje år sedan 412 år tillbaks har vi Jokkmokks Vintermarknad. För oss i Jokkmokk är detta som nyårsafton. Året indelas i före respektive efter marknaden. En marknad som är en klart märkbar vändpunkt för ljuset. Efter marknaden är det tydligt att solen orkar allt högre över horisonten.

Min syster Jenny har konstutställning tillsammans med fotograf Maria Klang. Man kan även läsa mer om Jennys tankar runt konsten och företagandet i ett fint reportage i Kuriren. Just detta är så typiskt Jokkmokks Marknad. Det är ett skyltfönster ut i världen och man kanske inte tjänar pengar just under själva marknaden men däremot så skapar det kännedom om att Jokkmokk med allt vad det innebär existerar.

Hundspannsturerna är slutsålda sedan länge hos Stina och mig samt de företag som vi samarbetar tillsammans med. Vi har därför nu börjat att sälja en tur med de renskötare vars betesmarker vi använder för våra hundspannsfärder. Man får helt enkelt hänga med ut i det dagliga arbetet och vi får åter igen bekräftat att folk vill uppleva saker som inte är allt för tillrättalagt.

Just de samiska upplevelserna tycks komma starkt i Jokkmokksområdet. En tjej som heter Anna Kuhmunen har startat ett företag som heter Silba Siida. Anna känner den samiska kulturen väl och delar öppenhjärtligt med sig. Nya kollegor i branschen är välkommet om de är seriösa. Det är tillsammans vi gör Jokkmokk till en åretrunt destination.

Jokkmokks Vintermarknad är en kul händelse men farten på vår verksamhet efter marknaden sänks endast något. Jag kan räkna helt lediga dagar innan 1 maj på min ena hands fingrar som det ser ut just nu. Ett jobb som inte känns betungande utan jag ser faktiskt fram emot lägereldar, kaffekok, hundspannsfärder och möten med människor från när och fjärran.

Kortturer_hundspann_7
-22C och utandningsluften från hundarna blev som ett dimmoln över spannet. Årets marknad ser dock ut att bli varmare än så.

Jokkmokks_vintermarknad_2016_6
Korv, fläsk, kaffe, bröd, bullar, te och allt värms över elden.

Kortturer_hundspann_4
Det obligatoriska kokkaffestoppet…

En rolig dag i renskogen

En rolig dag i renskogen

Renskogen_utfodringsrunda_2
Renarna som blir stödutfodrade blir tama och kommer nära.

Idag har Stina och jag följt med på en foderrunda i renskogen. Just denna vinter har varit lite svårare för renskötseln. Snö som tinat och frusit på marken har gjort det svårt för renarna att komma åt markbetet. Detta i kombination med lite snö leder även till att renarna lätt vandrar iväg. Är det bra markbete och lite mer snö väljer renarna att stanna i ett område och arbetet med att hålla flocken samlad blir lättare.

I det området där vi arbetar med våra hundspann under kortturerna är det Jåhkågasska tjiellde (Jåkkåkaska sameby) som har renar. Vi har alltid känt oss välkomna med vår verksamhet och vi gör allt vi kan för att visa hänsyn och minimera vår störning. Det är ju nämligen förhållandevis lätt för oss att styra om en hundspannstur och undvika kärnområden jämfört med att få en renhjord splittrad eller flyttad.

Renfoder och ensilage lastades i skoterkälkarna och sedan tuffade vi iväg ut till foderplatserna. Renarna som hör skotrarna kommer framspringandes för att få sin beskärda del av stödutfodringen. De är orädda och man kommer riktigt nära de fina djuren. Fodret sprids med en tanke för hur man skall få renarna att hålla sig i området eller börja flytta sig åt något håll.

Vi får även en inblick i hur planen är för att flytta renarna under de närmaste veckorna. Med den kunskapen så blir det ju lättare för oss att förstå hur vi skall planera våra rutter med hundarna. Dessutom så kommer vi lite försiktigt att börja titta på om det är möjligt att erbjuda våra gäster turer ut med renskötare där man aktivt får hjälpa till med arbetet. Ett stort tack till Annika, Jessica, Ulf och Sara för att vi fick följa.

Renskogen_utfodringsrunda_3
Ulf fyller ett foderbord med renpellets.

Renskogen_utfodringsrunda_1
Det är utan tvekan en skön känsla att sitta nära och lyssna på klövarnas klickande och se hur de äter maten.

Renskogen_utfodringsrunda_4
I år fick vi se solen ganska högt upp ovanför horisonten. Nu har det vänt och dagarna blir allt längre.

Renskogen_utfodringsrunda_5
Klarblå himmel och tempen droppar ner under -20C. Skön och frisk luft.