Snökaos och glesbygdspolitik

Snökaos och glesbygdspolitik


I norra Sverige förundras vi över snökaoset nere i Stockholm. Hur kan man årligen bli så förvånad över lite snö? Parodierna är många och för oss här uppe ter det sig tämligen löjligt att det är en riksmedianyhet att någon kört fast med bilen. Vi förstår att det blir lite tjorvigt men sånt är livet. Det blir lite tjorvigt ibland.

Till sitt försvar ropar man från Stockholm att det är för att de har så stora motorleder, de är så många osv. Massa märkliga ursäkter. Här i norr vet vi att det handlar inte om snön som är problemet. Vi kan nämligen göra en lång lista på sk näradöden situationer som uppstår då vissa Stockholmare kommer i kontakt med snö även här i norr. Situationer som vilken norrlänning som helst ser som en del av sin vardag.

SVT’s inslag med Markus Forsberg är nog höjdaren. Här börjar man närma sig en viktig fråga med snökaoset som grund. Glesbygdspolitiken. Det är sedan tidigare känt att stor del av journalisterna faktiskt bor i Stockholm. De bor där och det är där den stora och viktiga median finnes. Just därför rapporteras det om fastkörda bilar i riksmedia medan det i Lappland kan blåsa iväg ett helt tåg med containers och allt pga hårda vindar och det blir på sin höjd en sida i lokalmedia.

Medan centraliseringen och frakten av resurser ut ur vårt Norrland fortsätter så ler vi åt situationen med snökaoset. Ibland vet man inte om det är parodi eller om det verkligen är en ’riktig’ journalist som rapporterar. Har ni tex hört talas om feminin snöröjning? Feminin snöröjning i ett tidevarv då det inte heter han eller hon utan till och med vi norrlänningar försiktigt börjat snacka om hen!? Parodin är ett faktum liksom negligeringen av glesbygdens situation.
(P.S. kolla de klickbara länkarna i texten ovanför. Ganska intressant.)

3 svar på ”Snökaos och glesbygdspolitik

 1. Feministiskt snöröjning??????
  Men va fan??
  Nuja, det är ju så att folk i storstäderna skapar sin egen realität och tror på den. De kommer att få ett riktigt trevligt ”wake up call” så småningom.

 2. Lysande sammanställning! Genus och gender influerad snöröjning fixar 40 cm nysnö i huvudstaden direkt eller… Har möjligen identitetsvänster kört vilse i snöröken? Tyvärr kan verkligheten vara brutal men det kom visst plötsligt även iform av snön. Hoppas spisen fungerade med kaffepannan på eller kaffebryggarn. Brukar surra lite extra i Porjus när det är kokningsdags i huvudstaden.
  /Kenneth

 3. haHaHA….!
  Faktisk? MÄNiskor som bor i storstaden Stockholm har problem med snö?
  hahaha…!
  snöig hälsning från värmland

  med ”iskall” hälsning
  andrea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *