Stå upp mot gruvindustrin

Stå upp mot gruvindustrin

Kamp_kallok_1
Stå upp mot gruvindustrin!
Snart skall regeringen fatta beslut om koncessionstillstånd för den planerade gruvan i Gallok/Kallak och du kan påverka detta beslut!.

Vi har alla vår fullaste rätt att skriva ett yttrande till regeringen och det är en demokratisk möjlighet som var och en av oss har att påverka så att det inte blir en gruva i Gallok/Kallak. Man skriver ett mail med sina synpunkter till Näringsdepartementet som bereder ärendet men skicka även till Kulturdepartementet som har samefrågor och Miljö- energidepartementet.

Näringsdepartementet: naringsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se
Miljö-och energidepartementet: m.registrator@regeringskansliet.se
Kulturdepartementet: kulturdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Synpunkter som kan vara lämpliga att ta upp som jag ser det är följande.
– Bevara Jokkmokksområdet med Laponia som en gruvfri zon. Ett ’Vildmarksområde’ med unik karaktär som har ett mycket högt värde för hela Europa.
– Inte öppna en gruva i Gallok/Kallak pga den miljöpåverkan som detta skulle innebära så väl vad gäller globalt med klimatpåverkan men även lokalt med det läckage som faktiskt uppstår vid brytningar som denna.
– Att respektera renskötarnas behov av markerna för att bedriva renskötsel.
– Att INTE ge fler tillstånd till nya gruvetableringar innan man har löst problematiken runt Northland och Pajala. Då menar jag såväl miljömässigt som ekonomiskt för Pajala kommun med invånare.
– Att ge tillstånd till etablering av en gruva skall INTE ske innan att man har tittat på helhetsingreppet. Infrastruktur, miljöpåverkan, socialpåverkan, långsiktig ekonomi, påverkan på renskötseln m.m.

Alla som har ett intresse av att det inte blir ett Jokkmokk Mining District BÖR skriva ett litet mail till dessa tre departementen. Man har rätt att göra detta fram till och med det att beslutet är fattat av regeringen.

Vill ni återfriska minnet om gruvnäringens framfart på Nordkalotten så rekommenderar jag en titt på en dokumentär av Al Jazeeera, People & Power – Under Northern Lights.

4 svar på ”Stå upp mot gruvindustrin

  1. Kanon!
   Jag har hört flera som skrivit. Fjällvandrare, bybor, turistentrepenörer, miljöintresserade, Jokkmokkare och många fler.
   🙂
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *