Jörnkängan vinter testades

Jörnkängan vinter testades

Jörn_vinterkänga_1
Jörns vinterkänga med näbb.
Jörnkängan är en känga som blivit känd för sin kvalité men kanske främst för att de är såpass svåra att kunna köpa. För några år sedan när jag skulle köpa mitt par prövade jag att ringa ned till fabriken. Där möttes jag av en telefonsvarare som upplyste mig om att beställningar hänvisades till hösten 1,5 år framåt i tiden. Ryktet säger att han som gör kängorna inte heller är intresserad av att anställa och utvidga sin verksamhet. Han vill försörja sig på den nivån han har och fortsätta att leverera kängor med kvalité. Ett tag senare hittade jag mina kängor hos det lokala kringresande skoföretaget Jokkmokksskor. De har ofta Jörnkängan hemma på lager.

Jörnkängan vinter är en känga med ett läderskaft. Nederdelen är en vattentät cellgummidel. Den bygger på samma princip som den betydligt mer kände Lundhagskängan. I vintervarianten av kängan sitter det en löstagbar yllefiltinnersko. Denna känga känns skön redan från dag ett tack vare denna innersko.

Vinterjörnkängan finns i två modeller. Den ena med näbben som är grymt bra då man åker skidor eller har snöskor med traditionell tåöglebindning. Som hundkörare ångrar jag bittert att jag köpte med denna näbb. Varje gång jag kliver över en draglina så lyckas denna näbb haka sig fast och man stöper i backen som en fura. Oundvikligt. Näbben är snygg men kunde jag skära bort den utan att sabba skon skulle jag gjort det för länge sedan.
Efter runt fem års användning hade jag huggit i skaftet, nött ut sulorna, en husky hade tuggat på dem osv. De var allmänt slitna helt enkelt. Skorna skickades ned till fabriken i Jörn och kom tillbaks med ny sula, pålimmade gummibitar där yxan träffat, påsytt skinn där huskytänderna arbetat och nyinsmorda. Detta kostade mig endast 700kr! Detta är utan tvekan miljötänk förverkligat på ett grymt bra sätt!

Fördelarna med Jörns vinterkänga är en stabil vintersko som passar bra i temperaturer ned mot -20C. Slitstark, välgjord, reparerbar samt att de är lätta att torka då man enkelt drar ur innerskon. De är även mycket lätta i jämförelse med ex Lundhags som väger mer. Dessa är mycket lämpliga för skidåkning eller vandring med snöskor. Jag använder även mina på en del vandringar under höstarna. Till fördelarna måste även det miljövänliga med en sko som kan användas många år och sedan renoveras räknas som ett tungt argument!

Jörns vinterkänga har några nackdelar också. De är mycket halkiga. Vid vissa snöförhållanden är det som att stå på glatt is. Priset är en nackdel då det handlar om mycket pengar som skall ut vid själva inköpet. Kostnaden per år däremot blir inte så farligt om man jämför med andra alternativ.
Behöver du en stabil vinterkänga så är detta ett av de bättre du hittar. Åker du skidor eller går med snöskor klarar du dessutom lägre temperaturer än -20C. Jag skulle personligen inte tveka på att köpa ett nytt par om jag behövde en känga. Men köp inte bara för att köpa.

Andra vinterskor som vi har testat och kommer att testa:
Neos Adventure
Grub’s Neoprenstövel
Neos Navigator

Jörn_vinterkänga_4
Mjuk och skön sula som är hal och inte speciellt slitstark.

Jörn_vinterkänga_3
Handtovade yllekatanker i kängorna är varmare än de orginal filtinnerskorna som följer med.

Jörn_vinterkänga_2
Jörnfabriken har en fantastisk service om man behöver en service på sina kängor.

12 svar på ”Jörnkängan vinter testades

 1. Kan bara stämma in i din kör. Jörnkängan är fantastisk. Mina är så att säga arvegods. Min brors ex flickvän för 30 år sedan lämnade dom i vår stuga. För stora för mina fötter men jag har haft dom på vintern med många par sockar. Varma, sköna och alldeles underbara. Lätta att torka. En kanonsko med andra ord.
  Snygga utan tvekan.
  En sko att älska.

 2. Håller med helt. Köpte ett par år 2000 och för tre-fyra år sedan var sulan slut och sömmarna hade nöts av. Lyckligtvis så hade http://www.allmogejakt.se börjat att sälja dem så det var bara att beställa ett par nya. Då utvecklingen stått stilla så fungerar ju samma storlek nu som för femton år sedan. När de nya kom så fick jag för mig att skicka de gamla till fabriken med ett litet snyftbrev om mina favoritkängor. Resultatet blev att för någon hundralapp så fick de nya sulor, nya sömmar och nya skosnören och de ser faktiskt ut som nya. så nu har jag två par. (sambon lade beslag på de nya men i alla fall).

 3. Hej Matti!

  Har köpt ett par Jörnkängor antifrys, skulle dock behöva komplettera med ett par filtskor vart har du fått tag på dina? Har hört att man kan köpa dem på Jokkmokksmarknad men det är ju ett tag tills dess. Hade man haft tid hade man ju gjort dem själv 🙂

  Ha det gott!
  Hälsningar
  Julia

 4. Ja detta är förmodligen Sveriges bästa vinterkänga. Nu boende i Skåne och har inte längre ofta behov av dessa kängor i modell Antifrys, och skall därför sälja mina två par S 37 och S 40 båda obetydligt använda.

  1. Hej! Jag är på jakt efter Jörn kängan. Vore intresserad av dina Jörn i storlek 40.
   Kan någon hjälpa med kontakt?
   Mvh ÅsaBergman

 5. Och snart kan det vara slut med dessa enastående kängor. Enligt hörsägen skall Anders som ensam står för produktionen snart gå i pension, ingen av barnen vill ta över.
  Man får hoppas att så inte sker. Detsamma gäller väl Östergrensskidorna i Jokkmokk där gubben börjar bli till åren, skulle också vara riktigt sorgligt.

 6. Dessa jaktkängor ser verkligen helt fantastiska ut. Vart kan man handla dessa billigast, någon som har bra tips? 🙂

  1. Jag har alltid handlat mina Jörn från ett företag i Jokkmokk. Jokkmokksskor. De är kanonbra att ha att göra med. Kan verkligen rekommendera dem.
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *