Monsen och hundarna fortsätter

Monsen och hundarna fortsätter

Monsen_och_hundarna
Monsen och hundarna.
Lars Monsen är en av Norges mest kända vildmarksäventyrare. Jag har skrivit om hans ambition tidigare att bli världens bästa hundspannsförare i en programsatsning tillsammans med NRK. Nu har säsong 3 kommit ut och finns tillsammans med tidigare säsonger och programmen tillgängliga på NRKs hemsida.

För oss som kör hundspann är det alltid underhållande att få se hundspann på film. Över lag tycker jag att detta är ganska bra reklam för hundsporten. Givetsvis gillar jag inte allt. Jag tycker att det är mycket tråkigt att tävlingsfokuset får såpass stor uppmärksamhet. Hundspannskörning är så mycket mer än bara tävling.

Sista avsnittet var tyvärr ett bottenapp utan dess like enligt min syn på hundspannskörning. Här får man se hur en Lars väljer att ta med en äldre hund som helt uppenbart är trött. Gång på gång hamnar den i släden. En hund som enligt mig skulle plockats ut redan första gången. Nu är det lätt att sitta bredvid och kritisera. Man har ju inte hela bilden klar för sig. Det som man däremot kan kritisera skarpt är att köra med en hund som är halt. Att dessutom starta ut från en checkpoint med denna halta ledarhund är inte rätt emot hunden. Sånt här gillar jag inte.

Över lag är dock dessa program helt klart sevärda. Monsen gör bra TV och inspirerar många till att ge sig ut i naturen. Han är en förebild för en stor grupp människor och jag hoppas och önskar verkligen att han kan fortsätta att vara det!

2 svar på ”Monsen och hundarna fortsätter

  1. as far as I am concered Mr. Monson should shape up his integrity. that said he is one of the known people in Norway in the area of dog sledging and outdoor life in general

  2. Helt enig, störde mig mycket på den haltande ledarhunden(som ändå gjorde det sjukt bra…) och att man inte får se något om hur han tänker kring träning, mat och hundhållning in general.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *