Laponiatillstånd

Laponiatillstånd

Laponiatillstånd_1
Årets ansökan är på 15 sidor plus ett antal sidor rapport om den gångna säsongens turer.
Guidade turer inom Laponia kräver att man har fått tillstånd/dispens. Tidigare har det funnits ett förbud mot att bedriva kommersiell verksamhet. Just nu vet jag egentligen inte fullt ut vad som gäller. Man arbetar med att ändra saker och ting så att det skall bli bättre på sikt. Förändring är ju oftast jobbigt då man måste lära om, ha tålamod med att det är lite buggar i system osv. På sikt blir detta bra.

Laponia är ett världsarvsområde sedan 1996. För detta världsarvsområde har man upprättat en förvaltningsplan samt en lokal förvaltningsorganisation. Det innebär att besluten har flyttats närmare oss som bor och är verksamma i området.

Vi ser årligen ett stort antal firmor som bedriver verksamhet i området utan tillstånd. De jag har mest koll på är slädhundsföretag. Lokala som utländska som far in med sina grupper. När dessa blir tagna av naturbevakare så är det alltid ’kompisgäng’. Det är dessa firmor och guider som vi skall tacka för att vi fått ett permanent draghundsförbud inom Laponia. Nu gäller detta att även alla privatpersoner som vill dit och färdas med sin draghund måste söka tillstånd. Det är mycket tråkigt att detta drabbar privatpersoner som vill färdas inom Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora Sjöfallets nationalperker med hundspann.

Idag har jag färdigställt vår 15 sidiga ansökan till Länsstyrelsen för att få förlängt tillstånd för våra kommersiella turer inom Laponia. För övrigt så är nationalparker till för att bevara naturen i ursprungligt skick. Jag tycker då att det är fullt rimligt att man ställer krav på de aktörer som skall vara där och arbeta kommersiellt. Nu är jag glad att ett stycke pappersjobb är bakom mig och siktet är istället inställt på lite arbete i hundgården.

Laponiatillstånd_2
Mitt 10-spann med en lastad packsläde under förra säsongens Explore Sarek Natinalpark.

3 svar på ”Laponiatillstånd

  1. Har också mött dessa ”kompisgäng” förra året i Mars vid Salto. Är så genomskinligt så det är inte sant. Har själv drömmar om att skida genom Sarek med lite draghjälp med pulkan vilket jag tolkar fortfarande är lagligt?

  2. Det är respektlöst att bete sig som alltför många gör. Hoppas dock att du och ditt företag inte besudlas av de oseriösa och får ditt tillstånd. Lycka till 🙂
    Hälsningar från Tor Lundberg Tuorda (sábme, men inte medlem i någon sameby).

  3. Den fina bilden du bifogar fr förra årets Sarekövning verkar misstänkt bekant. Pappersjobbet som rapporteras är högintressant. Vilket utslag kommer byråkraterna på länstyrelsen att fälla? Får ni tillstånd att bara köra några futtiga stormdagar i mars eller… Hoppas att det kommer en bloggrapport efter att länstyrelsens fönsterkuvert med svar anlänt. Intresserad om det även 2015 kommer att beviljas tillträde till renens heliga marker i Laponia så t ex kommersiell ”snöpulsning genom Sarek” blir möjlig. Jokkmokkguiderna är utan tvekan seriösa till skillnad mot andra fyrbensföretag man tidigare stött på i Laponia. Håller tummarna för er!
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *