Hundspann nekas tillträde till Sareks nationalpark

Hundspann nekas tillträde till Sareks nationalpark

Hundspann_sarek_nationalpark_laponia
Hundspannturer igenom Sareks nationalpark skall kanske inte tillhöra volymprodukterna. Denna bild tagen under turen 2013 som genomfördes med 4 gäster.
Igår kunde vi läsa på nyheterna att ett Jokkmokksföretag som kör hundspann nekas tillstånd att köra in i Laponia. Laponia är vårt världsarvsområde som bland annat innefattar Sarek, Padjelanta, Stora Sjöfallet och Muddus nationalparker.

Enligt vad jag förstått så gäller detta en tur man vill arrangera under april månad. Nu går både Länsstyrelsen och Mark- och Miljödomstolen på samebyarnas linje. Det är speciellt i år med de svåra betesförhållandena som varit extra viktigt att kalvningslandet får vara ostört.

Planerar man sina Sarek och Padjelantaturer före den 31 Mars så uppstår inte dessa problem. Nu är troligast företaget som trotts allt söker detta tillstånd ändå ett av de seriösare.
Regelbundet så bedriver, såväl utländska som lokala företag, guidade turer in i parkerna utan att ens söka tillstånd/dispens. Man har instruerat gästerna att de skall säga att man är ett gäng ’kompisar’. Nu slår detta tillbaks mot oss alla som vill köra privat med hundspann. Om jag inte missförstått allt så kräver de nya föreskrifterna (som började gälla 1 Januari 2014) att alla hundspann måste ansöka för att få köra innanför parkgränserna. Detta för att man skall få bukt med de sk. ’kompisturerna’.

Tidigare har det varit tillåtet att gå in med hund i parkerna fram till den 30 April. Vi som kört kommersiellt har uppmanats att inte köra efter sista mars. Med rådande regelverk kommer detta att innebära att man kan strypa alla sipenser/tillstånd för hundspann efter 31 Mars. Med andra ord så ser det nu ut som att kan vi tacka några oseriösa hundspannsföretag som kört utan att ens söka tillstånd för en månad kortare säsong. Vi skall också tänka på att Laponia är ett försöksområde vars regelverk mycket väl kan appliceras på resten av renbetesområdena. Det är med andra ord extra viktigt att vi som kör kommersiellt sköter oss efter bästa förmåga.

Ni kan läsa mer om vår hundspannstur igenom Sareks Nationalpark som vi årligen arrangerar på vår företagssida, Jokkmokkguiderna. Skriver mer i framtiden om hur vi jobbar för att bemöta önskemål och krav från olika myndigheter men likväl hur vi själva vill jobba.

Ett svar på ”Hundspann nekas tillträde till Sareks nationalpark

 1. Lysande Matti, att du tar upp detta viktiga problem!!!
  ”fait accompli”, som en fransman skulle ha uttryckt det. Nu har byråkraterna äntligen vaknat riktigt dvs tvålat till seriösa svenska företagare som frågar först innan man gör något. Givitvis med byråkratisk likgiltighet. Förvånad?
  Inte ett dugg! Har efter 50 års årligt turande i Lapplandsfjällen upplevt både fram och baksida av turistverksamheten. Bengt Ratama lärde mig mycket hur det går till i verkligheten under samtal ett stormigt dygn våren 1974 i Keb. Men en visionär på fältet hade föga gehör hos byråkrater i söder. Dom frågade aldrig… Naiv okunnighet i all fullkomlighet.
  De senaste 15 åren har jag med hjälp fantastiska huskisar, vintertid, kunnat avnjuta de absoluta russinen i svenska fjällvärlden nämligen Padjelanta och Sarek. Samernas sista fredade områden! Med andakt har jag alltid tänkt att nu beträder jag samerans sista fristad. Men för hur länge till? En extra krydda för tanken!
  Men som på Sitojaure förra året stoppade jag tre hundspann, som kom från Rinim, på väg mot STF Sito. Fråga: Vilket företag representerade dom? Jo, vi är bara några kompisar som är ute och luftar fyrbeningar lite … Jo, tjena, det är liksom inte gratis att hålla så många hundar igång med den standarden. Eftersom jag vet mer än vad jag tänker skriva här kan jag bara återigen bekräfta dina observationer.
  Icke seriösa aktörer från EU har redan saboterat för de seriösa lokala företagen…
  Har jag fel? Hundspann och gummimattans vänner är nu lika obekväma i renens heliga rike?
  Matti och Stina, ni har min absolut djupaste medkänsla. Ni är genomseriösa!
  /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *