Lappländskyla är en kär vän

Lappländskyla är en kär vän

Kyla_lappland_4
Spannen görs startklara efter en fika. Solnedgång eller soluppgån eller både och samtidigt? Gästerna tycker att dagarna är korta. Själva är vi glada att vi får se solen igen…
Vi har haft några småkalla dagar här i Jokkmokk. Thermometern vid vårt hus har visat ner mot -37C. Då vet man att det är 5-10 grader kallare längs våra spår. Sjöar som Purkijaure för att inte snacka om Appoälvens dalgång. Där kan det vara lite smågnidigt emellanåt.

Häromdagen hade vi 32 tyska gäster på hundspannstur och tempen pekade en bit under -30C. Korvgrillning, glada gäster, kaffekok och trevlig hjälp från våra kollegor Sten och Magnus. Det enda missödena var två bilar. Startmotorn på vår minibuss som brann när vi skulle vålda igång den och Stens pickup som frös ihop. Shit happens och problem är till för att lösas.

Så länge man får vara ute i markerna märker man egentligen inte att det är så extremt kallt. Bara man slipper skotrar, bilar och vatten o avlopp. Civilisationens moderniteter är det som stökar. Hundarna går bara bättre ju kallare det är och själv så trivs jag bra i kylan. En eld och en panna te längs träningsspåret och livet är helt fantastiskt.

Kyla_lappland_3
Grillpaus inne i tältkåtan. Riktigt behagligt trotts att tempen står på närmare -40C.

Kyla_lappland_2
Det blir en del barhänt arbete oavsett temperaturer.

Kyla_lappland_1
Uliman njuter av kylan och hoppas på ett extremt kallt Femundlöp så att det lönar sig att vara pälsad polarhund.

Ett svar på ”Lappländskyla är en kär vän

 1. Myggfritt? < -40C … Vålda igång minibussen med påföljd att startmotorn brann … Hmmm!
  Min far undrade alltid hur det gick när Karusuando passerades vintertid på väg mot Lyngenalperna. Kulhål och extrem kyla ( vintern 1939-40) har jag förstått men att trixa igång ett fordon kunde man. Förvärmning utan att sätta eld på fordonet ingick. Hur, ja det berättade han inte …
  Själv räddades vi av Kirunabuss i Ö Soppero under en av resorna mot Jiekkevares och
  Lyngsdalglaciärens branter.
  Kylan kräver tydligen även sin tribut 2014.
  /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *