Hundspann och långdistans

Hundspann och långdistans

Långdistans_hundspann
Långdistanskörning med hundspann är en växande sport både vad gäller förare och publik.
Långdistanskörning med hundspann är en sport som kommer allt mer. Det är distanser som sträcker sig 200-300km eller mer. Femundlöpet 600km, Finnmarklöpet 1000km är de längre i Skandinavien. En tävlingsfor där en man eller kvinna tillsammans med sitt hundspann så snabbt som möjligt skall tillryggalägga hyfsat långa distanser. Ofta igenom stora skogs och fjällområden och inte allt för sällan i extrem kyla, snöstormar och med alla utmaningar som dyker upp längs vägen. En sport där kvinnor och män tävlar på lika villkor.

Man kan med dagens teknik följas tävlingen och hundspannen via nätet. Snittfarter, vilotider, distanser, bilder, filmsnuttar, rapporter osv uppdateras ofta kontinuerligt från dessa tävlingar. Själv tycker jag att det är grymme spännande att följa hemifrån. Man sitter varmt och skönt med en mugg rykande te och en påse godis.

Nu i helgen går Hallingelöpet i Norge som är 2x80km och de har en bra uppdatering av hur det går. I Sverige går Vildmarksracet som är 2x60km, men de har sämre uppdateringar. Topp på att rapportera är Femundlöpet och Finnmarkslöpet som går senare.

Det finns även en norsk sida som heter Sjekkpunktet som skriver om olika förare, tävlingar, resultat, statusuppdateringar m.m. som man kan kika in på. NRK (Norska SVT) följer även de större tävlingarna så i grannlandet är sporten större för att inte snacka om i Nordamerika. Har du aldrig följt en av dessa tävlingar så gör det i vinter. Det är dygnet runt spänning vill jag lova.

Ett svar på ”Hundspann och långdistans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *