Gruvmotståndet växer och media på hugget

Gruvmotståndet växer och media på hugget

Gruvmotståndet_växer_kallak
Gruvmotståndet växer utan tvekan…
OBS! Bilden har egentligen inget med demonstrationerna att göra. Jore som är fotograferad är betydligt snällare än man kan tro… 😉
På gruvmotståndsfronten händer det en hel del just nu. Media är på hugget och granskar gruväringen hyfsat bra må jag säga. Såväl från TV till olika dagstidningar och magasin. Givetvis så önskar man alltid ett ännu starkare uppvaknande.

Minerallagen ifrågasätts allt mer och man börjar på allt fler håll förstå att delar av gruvnäringen kommer att kosta Svenska staten mer än vad vi själva får ut av det. Här kan man läsa en debattartikel i DN där två nationalekonomer sågar Minerallagen och menar att regeringens gruvpolitik är farlig för Sverige. Supermiljöbloggen kommenterar även de detta på ett bra sätt.

Även TV har gjort flera bra inslag under den senaste tiden. TV4 kollar lite närmare på projektet Kallak i Jokkmokk. TV4 gjorde även ett intressant klipp om samebyn som blev blåst på utlovade 800 000kr för merkostnader på grund av ett bolag som försvann. Två intressanta TV inslag att titta lite närmare på.

Samtidigt som allt detta händer så har den nyetablerade gruvan i Pajala stora behov av ännu mera pengar. Nu behöver man ännu en gång stärka sin kassa utöver att man kräver att Sverige skall bygga infrastruktur i form av vägar åt dem. Tydligen så har enbart vägbygget för att frakta ut malmen i dagsläget kostat oss 1,4 miljarder kronor.

FN ger en tydlig pekpinnen åt Sverige och kräver att man skall stoppa det pågående gruvprojektet i Rönnbäck. Där är det en planerad nickelgruva högt upp efter Umeälven. Områden som är brukade av renskötare sedan typ ganska lång tid tillbaks. Vår regering har ju redan en gång beslutat att gruvindustrin är viktigare än renskötseln i området.

Vad är det som är så svårt att förstå? Varför ser man inte hur vi lokalt blir överkörda? Varför ser man inte från regeringshåll hur Sverige blir tömt på naturtillgångar under en tid när vi måste minska vår miljöpåverkan? Varför ser man inte miljöriskerna som faktiskt finns med en gruvetablering? Varför ser man inte alla andra näringar vi kan leva av istället för en gruva? Politiker som Annie Lööv hukar och fortsätter att lite fegt gömma sig och undvika att kommentera.

7 svar på ”Gruvmotståndet växer och media på hugget

 1. Inte svårt att förstå, inte svårt att se. Alla ser det. Men något är i vägen – Korruption.

  Man ska inte tro att det i Sverige som är så bra på allt naturligtvis inte finns någon korruption. Desto större pengar att tjäna och desto rikare jättar. Ja, ni förstår.

  Klart man från regeringens sida och andra högt stående jättar ser vad som pågår. Men man ser också mycket pengar och man ser kortsiktigt.

  Minns ni Deepwater horizon ? Korruption – http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_KgFBciS_X0

  Mvh / Johannes

 2. Hejja ni som kämpar på i frontlinjen!
  Själv får jag ont i magen av tv4 Norrbottens morgonnyheter där de intervjuar en utländsk mineralivrare… Suck… Hur är det fatt när så kortsiktiga planer skall få rasera vår fina natur, vårt världsarv? Vår natur är det enda vi stolta kan visa upp till våra barn och barnbarn… Frågan är ju bara om det finns något kvar snart? Lite skrämmande att tänka sig Norrbotten utan samer och renar, ungefär som Dalarna utan Falu Rödfärg och dalahästar…
  Allt detta är ju bara helt sjukt, ändra minerallagen, se till att satsa på långvariga arbetstillfällen, miljövänliga… Ska det vara så svårt???

 3. Hehe, det är ganska tydligt att du greppar efter halmstrån, i ett sorgligt försök att ”peppa trupperna” – inslaget du visar upp om Kallak är från 2013 🙂

  Kallak-gruvan kommer att generera 550 arbetstillfällen i ett läge där Sverige är i desperat av nya jobb, det är på gränsen till korkat att tro att det inte kommer att bli ett ”ja”.

 4. Glömde ordet behov i meningen ovan, menade naturligtvis att ”Sverige är i desperat behov av nya jobb”.

 5. Hahaha, ser nu att det är jag som är lurad – hela inlägget är ju från 2013 😀

  Well played, Matti 🙂

  Är det inte härligt med helg? 😀

  1. Hahahaaa…
   Ja…detta är ett äldre inlägg som jag länkade ut på Facebook.
   🙂
   Det finns risk för att regeringen säger ja men det innebär inte att det blir en gruva.

   Regeringen skiter i arbetstillfällena. Hade de brytt sig i dessa skulle de backat upp Pajala i första hand…
   Regeringen sitter i knäet på Bergstaten/Näringsdepartementet som i sin tur sitter i knät på gruvlobbyn…Tyvärr.

   Jag är verkligen rädd för att vi skall få ett nytt Alta i Jokkmokk.
   Vill inte det!
   🙁
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *