Bergans Ally hopfällbara kanadensare testad

Bergans Ally hopfällbara kanadensare testad

Ally_kanot_1
Ally hopfällbar kanot under en tur efter okända vattenvägar.
Ally är en hopfällbar öppen kanadensare. Kanske är de mest kända från alla Lars Monsenfilmerna som gått på TV. Där har de använts på turer igenom Canada, Finland, Sverige och kors o tvärs i Norge. Enligt Lars är det en bra kanot då den alltid går att reparera där ute. Själv har jag förundrats över att den faktiskt är så pass tålig som den är.

Allykanoten är uppbyggd med ett skelett av aluminiumrör som spänner ut en gummiduk. I botten mellan rören och duken ligger dessutom en tjock matta, typ robust liggunderlag. Den ger kanoten extra styvhet och flytkraft vid eventuell kapsejsning. När man fäller ihop kanoten kan man lätt packa den i en lite större ryggsäck och bära den mellan olika sjöar och förbi forsar. Oavsett vilken modell man väljer så hamnar vikten runt 20 kg. Själv bär jag den gärna uppfälld om det inte handlar om allt för stora distanser. Terräng och distans får avgöra om man skall montera ihop den eller inte.

I vattnet upplever jag Allyn som virrig och rastlös när den är olastad. Vinden föser den hit och dit som ett löv som ligger uppe på vattenytan. Så fort man lastar ner den går den mycket bättre. Kanoten är mjuk och det avspeglar sig direkt på kanotens snabbhet. Den blir betydligt trögare i vattnet än en vanlig glasfiber eller royalexkanot.

Allykanoten är den perfekta kompromissen då man tex skall flyga ut kanoten i fjällen och inte vill bekosta de extra turerna med hängande last. De är även den perfekta kanoten om man ska ta med den på längre resor till andra kontinenter. Planerar man turer med långa portager (bärningar) så är den också ett givet val. Har man svårt att förvara en kanot hemma i lägenheten kan det också vara ett alternativ.

Innan du kastar dig iväg och köper en Ally så ta dig en seriös funderar vad du egentligen har för behov av en hopfällbar kanot. Kommer du att resa så ofta att det är värt att få de medföljande sämre paddelegenskaperna? Ally är absolut ingen dålig kanot men många gånger är andra kanoter mer lämpade för de behov man har.

Ally_kanot_2
Man lockas att följa vattenvägar som kanske egentligen inte är stora nog för en kanot för man kan ju alltid bära!

Ally_kanot_3
Det finns olika modeller av dessa kanoter. Vilken av modellerna vi har vet jag faktiskt inte…

Ally_kanot_4
Den är enkelt uppbyggd och allt är reparerbart även ute på tur.

Här följer en liten film om hur man monterar denna farkost. För varje gång man bygger kanoten så går det bara lättare och lättare.

5 svar på ”Bergans Ally hopfällbara kanadensare testad

 1. Hej Matti,
  Vet inte om du kommer ihåg oss, vi var stugvärdar i Sitojoure, Sitasjoure och för ett år sedan i Tarrakaise med barn… Vi flyttade till Edmonton för ca 6 månader sedan o funderar på att köpa en Ally 16,5. Vad tror du om storleken för 2 vuxna och 2 små barn, 3-5 dagarsturer med tält osv? Vi har hittat en begagnad, har du någon uppfattning om livslängd på kanoten? Förutom det du skriver i ditt test, några andra tips?

  Glad påsk
  Jakob o Annika

  1. Hej Annika och Jakob!
   Klart jag kommer ihåg er.
   Kanoten borde funka bra för en familj så länge som barnen är små. Livslängden är mycket bra då den är reparerbar. Köp en av de större modellerna. Det finns ju olika längder.
   Men varför en hopfällbar?
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *