Hundar kommer och hundar går

Hundar kommer och hundar går

Siberian_husky_kennel_1
Neimans Lisa eller Dusk som hon heter på pappret. Nu är hennes långa arbetsvintrar över.
När man har så pass många hundar som vi har och när vi är beroende av att de verkligen fungerar så måste hundar bytas ut med jämna mellanrum. Ibland handlar det om att vi måste avliva någon ibland som nu kommer Lisa att pensioneras. Hon får flytta till en familj i södra Sverige där hon blir sällskapshund. Det blir självklart tomt utan henne. En go hund som jobbat med oss sedan 2004.

Under den senaste veckan kom Team Luna-Tic’s Toolik till oss från Urban. Toolik har tidigare arbetat på en turistkennel och ska vara en rutinerad arbetshund som även jobbat en del som ledare. Det är en lugn och fin hund.

Vi kommer även att hämta hem en hund från Finland. En liten tik med mycket intressant stamtavla. Vi köper in hundar dels för att få bra arbetshundar men även för att ibland kunna hitta lite nytt blod till vår avel. Har vi kört dem hos oss så vet vi ju vad de går för.

Dessutom så väntar vi på tillökning. Det är Working Husky Ulva som ska kläcka en kull som Working Husky Sanoj är far till. Här vet vi ju inte alls hur det går. Ultraljudet visade i alla fall att det finns valpar men inte hur många då vi ville undvika att raka hela hennes mage.

Känslomässigt är detta alltid jobbigt. Inte att få nya hundar, det är nästan bara spännande och roligt. Däremot är det nästan alltid tungt att skilja sig från hundar som man genomgått så mycket med. Långa träningspass i ur och skur. Nätter ute efter spåren. Lägereldarna med tepannan och fläsket som grillats. Snöstormar och vilan på barfläckarna och de trevliga stunderna i soffan. Plötsligt så är de bara för gamla. Plötsligt så skall vi bestämma att de inte platsar hos oss längre. Det är ofta riktigt tungt även om som i Lisas fall att man vet att hon får det bra. Verkligen inte roligt.

Siberian_husky_kennel_2
Team Luna-Tic’s Toolik är en ny trevlig bekantskap.

4 svar på ”Hundar kommer och hundar går

 1. Det är nog ett hälsotecken att det känns tungt att skiljas från sina 4-fota vänner. Jag minns när jag köpte Kirri och Kokkos från dig och tänkte att jag skulle bli mindre fäst vid dem eftersom jag inte tog dem som valpar. Det stämmer inte en sekund… Jag är minst lika fäst vid dessa som jag var med Bilbo och Plutten… och bävar för den dag jag inte få vara med dem längre.

 2. Hej Matti och Stina,

  Tack för förtroendet vi fick för att få ha Lisa hos oss.
  Hon är underbar och som ni förståt var det kärlek vid första ögonkastet, (bilden på er sida).
  Första dag och natt har gått väldigt bra och lungt.
  Klart att vi kommer ha kontakt framöver.

  Hälsningar från alla här hemma, Els

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *