Primus Eta Solo testad

Primus Eta Solo testad

Primus_eta_solo_2
Med ett kök har jag servat upp till 7 personer under kaffepauser.
Primus Eta Solo är ett litet gaskök som kanske i första hand är gjort för att värma vatten. Det bygger på att så effektivt som möjligt nyttja den gas man förbränner. Man har monterat små flänsar i undersidan av den ca 1 liter stora neopren täckta grytan. Grytan klickas fast i brännaren. Gastuben i sin tur är skruvad direkt i brännaren. Med denna uppbyggnad kan man lätt hänga köket i tälttaket, på en gren eller liknande. Det följer med en liten hänganordning som fungerar kanonbra.

Primus Eta Solo är smidigt och lätt att använda. Perfekt för den som vill koka kaffe eller vatten till frystorkad mat. Har man önskemål om att använda andra grytor finns det möjlighet att montera små stödarmar så att man kan nyttja det som ett vanligt kök. Detta är dock ett gaskök som använder gastuben upprätt. Alltså för mig blir det ett typiskt sommarkök.

Vandrar jag ensam är detta kök en given följeslagare. Jag tvekar inte en sekund att koka på en mugg kaffe ute i kanoten med detta kök när man vill slippa gå iland. Menyn får man däremot tänka igenom lite extra så att den passar med de grytor man väljer att bära med sig. För dagsturer så är detta en värdig ersättare till en thermos.

Nackdelarna med detta köket är att det blir lite vingligt om man ställer det på marken. Vingligt pga att gastuben, brännaren och slutligen kokkärlet bygger tillsammans ganska hög höjd. Det kräver lite koncentration då man klickar på och av kokkärlet.

När det gäller Primus Eta Solo i förhållande till Jetboil, som jag inte har testat, så får man primusköket till ett betydligt lägre pris. Dessutom tycks det vara så att ex upphängningstillbehöret får man köpa separat för några hundralappar om man väljer Jetboil. Hos Primus följder det med i kittet.

Min slutsats blir enkel. Behöver du ett nytt kök så lägg pengarna på ett Primus Eta Solo och använd resten av dina dollar till att ta en dag ledigt och häv dig ut i skogen. Det är ju trots allt där ute du vill vara!

Primus_eta_solo_3
Eta Solos effektiva nyttjande av lågans energi förkortar koktiderna.

Primus_eta_solo_4
Primus Eta Solo kan även nyttjas för vanliga grytor/kaffepannor. Stödbenen följer med när man köper köket.

Primus_eta_solo_1
Jag hänger gärna upp köket i tältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *