Slädreparation och underhåll

Slädreparation och underhåll

Slädreparation_transportsläde_1
En riktig transportsläde rymmer rejäla laster och är fortfarande körbar. Denna har ett lastplan på över 250cm vilket är i kortaste laget i en del fall.

En sliten hundsläde i trä går att fixa till. Kanske nya skidor, byte av någon detalj, en bromsmatta, några surrningar och lite olja på det och den blir användbar igen. Själv så gillar jag utrustning som har fått lite platina. Man får gärna se att den har varit med på lite äventyr. Men det ska inte vara risigt utan väl underhållet.

För några år sedan hade jag turen att få köpa en transportsläde i Arjeplogsområdet. Den är byggd av en hundförare som heter Jörn. Idag håller han inte på med vare sig hundar eller, tyvärr, bygger slädar. Denna släde hade utslitna medar och priset var riktigt bra. Skidmakaren i Jokkmokk, Bo Östergren som normalt bygger skogskidor tog sig an uppdraget. Snart satt ett par väldigt fina och genomarbetade, breda medar på hundsläden.

Efter en hel del körning med tunga laster så gav några delar på släden upp och den behövde en rejäl genomgång igen. I höstas rev jag den delvis och fixade till den. Snön och kylan kom snabbare än planerat och hundträningen tog som vanligt mer tid än beräknat. Släden blev stående. Nu i vår har jag plockat fram den och fixat det sista. Efter några timmars arbete är den redo inför den kommande vintern.

Sommarens målsättning är att all vinterutrustning skall vara tipp topp och i ordning innan slutet av Juli. När Augusti kommer skall det bara vara att sela hundar och börja köra. Så ser målet ut som sagt.

Slädreparation_transportsläde_2
Mattbromsfästen brukar få mycket stryk från körning där stubbar och sten sticker upp.

Slädreparation_transportsläde_4
Klossar till bromsfästen kan man lätt göra själv. Plywoodbitar limmas ihop till önskad tjocklek.

Slädreparation_transportsläde_5
Klossarna limmas och skruvas sedan fast på medarna. Detta gör att när bromsenfästena slits loss från klossen så sabbas inte skidan. Klossen byter man sedan enkelt vid behov.

Slädreparation_transportsläde_3
En tapp kan lätt knäckas när man kör tyngre laster. Bara att göra nytt.

Slädreparation_transportsläde_6
Tvingar är fantastiska små hjälpredor.

Slädreparation_transportsläde_7
Nya fotplattor. Här mountainbike däck som är köpta för en billig peng på Biltema.

Slädreparation_transportsläde_8
Perfekt snösaknadsterapi för en hundkörare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *