Primus EtaPower grytor testade

Primus EtaPower grytor testade

Primus_eta_power_4
Primus Eta Power grytorna och en stekpanna. Stekpannan varken har eller behöver flänsarna.
Förra sommaren köpte vi in ett gäng nya grytor från Primus. Vi fastnade då för att testa dessa EtaPower pots. En gryta med en värmeväxlar fläns i botten. Givetvis var jag mycket skeptisk till att de verkligen skulle göra någon egentlig skillnad.

Primus har verkligen lyckats med konceptet! Läste någonstans att man kan spara ca 30% av bränslet. Jag har inte gjort några vetenskapliga tester men att man sparar bränsle och tid är ett faktum. Oavsett om köket körs på bensinkök, gaskök eller inne i någon koja på en gasspis. Det går så pass mycket snabbare att jag verkligen har reagerat. Man hinner knappt sörpla i sig första muggen kaffe innan ännu en gryta är färdig. Detta är mycket användbart för oss som kör hundspann och behöver värma och smälta stora mängder vatten till våra hundar.

Nackdelarna med en sådan gryta är att man ska kanske inte sätta den direkt på en eld. Jag har inte testat men jag gissar att dels så kan flänsarna smälta/brinna upp som en torrkokad aluminiumkaffepanna gör (har praktiserat detta med torrkokning tidigare så jag vet). Dessutom så kommer flänsarna att bli rejält sotiga vilket kommer att ge en betydligt försämrad koktid.

En annan nackdel med dessa campinggrytor är att man kan/ska nog inte ställa dem på en vedkamin. Grytans botten kommer ju inte emot plattan utan det blir endast flänsarna som den står på. Dessa två sistnämnda problem är främst för oss som ibland övernattar i kamintält och andra små kojor.

När jag tar en titt på Primus hemsida så ser jag att man idag har försett kastrullerna med fasta handtag. Det är kanonbra då den tamoj som följde med inte är bra. Dessutom skadade den grytorna endel så det var en välkommen förbättring. Man har även förbättrat uppbyggnaden av flänsarna. Det ser ut att vara robustare och kanske även effektivare.

Är du på jakt efter nya friluftsgrytor så kan jag varmt rekommendera dessa. Skall du laga mat över öppen eld får du väl helt enkelt ta med två olika grytor. Men minst en av dessa Eta-power-pots hör hemma i var mans packning.

Primus_eta_power_2
Trots att grytorna transporterats hela säsongen i hundslädarna så är flänsarna i princip oskadade.

Primus_eta_power_3
Tamojen som följde har skadat grytorna endel. Både på insidan men även utanpå. Dessutom så har en av grytorna deformerats lite då jag har öst vatten med den.

Primus_eta_power_1
Stekpannan är mycket trevlig att jobba med. Låsningen av handtaget måste man låsa noggrant.

2 svar på ”Primus EtaPower grytor testade

  1. Jag har en gryta med flänsar och håller med om att det känns gå mycket snabbare att värma mat/vatten. Men ingen höjdare att ställa ner grytan på sand…

    1. Du har nog rätt i det med sand. Samma sak när man ställer ned den i snö. Då får man värsta droppet som släcker köket efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *