Säker men tunn isled

Säker men tunn isled

Isleden_saltoluokta_fjällstation_1
Isleden är en prepparerad led som är kontrollerad och säkrare än isen bredvid. Bilden är tagen före helgen.

Isleden från Saltoluokta över till bilvägssidan är ofta ett vanligt förekommande samtalsämne om man vistas i Saltoluokta. Den påverkas av vattenströmmen från kraftverket uppströms men förståss även av väder och vind. I dag fick jag hjälp av Liza och Johan att köra tre spann över sjön. Det är skönt att hundarna håller sig innanför pinarna. Strax utanför pinnarna kunde vi se några öppna ställen i isen. Känns inte allt för bekvämt.

Är isleden öppen behöver man egentligen inte vara bekymrad. Man följer slaviskt den markerade leden och kör mellan pinnarna över sjön. Där är den kontrollerad. Isleden stängs i regel då tjockleken är runt 20cm. Då ska det fortfarande vara ganska stor marginal.

Isleden kommer enligt ryktet att stängas imorgon, onsdag, om inget drastiskt händer. Vattenfall sätter då in en helikopter. Vill man då få sig en flygtur för en billig slant kan man ju alltid fara till Salto och äta lunch! Då får man två svängar med koptern och en riktigt god lunch. Ring till Saltoluokta Fjällstation innan och kolla om priser på flygturen men det brukar vara gratis eller väldigt bra priser. Stationen är för övrigt öppen till Valborg och Vattenfall skall garantera överfarten enligt nå¨got gammalt avtal.

Isleden_saltoluokta_fjällstation_2
På båda sidor av isleden är det bra uppmärkt och man kan se hur tjock isen är och när den senast mättes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *