Roundtrip i Stora Sjöfallet, Kebnekaise och Sjaunja

Roundtrip i Stora Sjöfallet, Kebnekaise och Sjaunja

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_1
Bara att medge… Teusabacken är rätt så hyffsad.
Nylandad i Saltoluokta efter en sex dagar lång roundtrip i Stora Sjöfallets nationalpark, Kebnekaise och Sjaunja naturreservat. Soligt, blåsigt, vindstilla och för det mesta riktigt bra spår. Turen började i Saltoluokta och gick västerut längs Langas. Vidare igenom Teusavagge upp till Teusastugan. Därifrån norrut till Sälka vart vi fick endel vind. Blev en förmiddag med mycket te och kaffe innan vi lugnt tuffade till Singi. Från Singi österut till Nikkaluokta och därifrån söderöver via Tjuonajokk till Saltoluokta.

Hundarna går riktigt bra och vi har inte haft det minsta stressigt att hinna 30-45km/dag. Hade nog kunna kört längre också men det ska ju passa med stugor osv. Vi har sett älgar, renar, järvspår, utterspår, ripor, gammal kungsörn, korpar och en del annat. Vi har hunnit fotografera, snackat med folk som vi mött, kollat på fjäll och druckit litervis med kaffe och te. Jag får med andra ord skriva som vanligt… En fin veckotur med trevliga gäster i en fantastisk natur!

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_2
Sanoj kollar upp ur sin grop.

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_3
Te och kaffe är ett stug-måste!

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_4
Hundstugan i Sälka där vi väntadeut lite blåst under en halv dag.

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_5
Flippa. Änne en vinter tillsammans är snart till ända. Hur många år kommer hon att kunna följa mig egentligen? Så vemodigt att tänka att det inte är för evigt…men så är det ju tyvärr med alla hundar.

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_6
Platån söder om Nikkaluokta är en bortglömd del av fjällvärden. Fantastisk hundkörning ända ner till Saltoluokta som kan rekommenderas.

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_7
Utsikt från ’fiendeland’ söderut mot Jokkmokksfjällen. Längst bort till vänster i bilden sticker Sarektopparna upp.

Kebnekaise_sjaunja_hundspann_8
Vi följde den kryssade leden igenom Sjaunjas naturreservat.

5 svar på ”Roundtrip i Stora Sjöfallet, Kebnekaise och Sjaunja

 1. Åter en fin vecka ute för er.
  Teusa och Sjaunja,fina områden som väl är måttligt frekventerade förutom längs leden.

 2. Hej Matti.
  Vad kul att se att du kört från Salto till Nikka, vi har själva funderat på att göra en Abisko-Salto tur och vill gärna höra mer om vilken väg du valt. Vi vill gärna hålla oss till STF-stugor och såg att du åkt via Teusa, hur åkte du dit? Funkar den vägen, fast åt andra hållet också? Hoppas du har tid att svara och hjälpa oss rookisar på vägen 🙂

  1. Teusa – salto funkar fint men man måste ha tillstånd för att få köra i nationalparken (stora sjöfallet). Dessutom så bör man samråda med samebyn (Unna tjeuras) innan man kör den vägen då det finns en kort mycket känslig passage som man bör undvika under ett par veckor per år.

 3. Hej Matti!
  Vilka fantastiska bilder!!!
  (Roligt att det inte syns hur andfådd jag blev på vägen upp Teusabacken 🙂 ).
  Jag vill tacka dig och Stina och förstås också hundarna en gång till för denna helt underbara tur. Omväxlande landskap, vacker natur, frisk luft, vänliga och tålmodiga hundar, god mat, trevligt sällskap och inte minst dina berättelser om livet i Lappland!
  Helt magiska stunder jag aldrig kommer att glömma…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *