Med hundspann igenom Sareks nationalpark

Med hundspann igenom Sareks nationalpark

Explore_sarek_hundspann_1
Öppna fjällplatåer och djupa dalar.
Nu är vi landade i Saltoluokta efter åtta fina dagar med hundspann igenom Sareks nationalpark. Snöförhållandena har varit super och vädret har visat sig från sin bättre sida. Vist har det blåst lite nån dag och natt men inget anmärkningsvärt. Tempen har legat från nollan ner till strax under -20C skulle jag gissa.

Hundspann igenom Sarek kräver att man har ledarhundar som går ospårat och går på kommandon dag ut och dag in. De får inte tveka för vind eller nått väder. Har man inte dessa ledarhundarna får man vackert spåra själv på skidor eller snöskor. Rambo har ännu en gång visat sig riktigt vass som just denna ledare.

Under vår första dag nådde nyheten oss att en man i ett sällskap omkommit i någon typ av snöras inte långt från Mikkastugan. Tydligen en erfaren bergsguide från Polen. Sådant gör att man förstår alvaret av försiktighet. Där ute är man ganska utsatt och måste helt förlita sig till den egna bedömningsförmågan och den grupp man är ute med.

Hur som helst så har vi haft en fin färd från Saltoluokta rakt igenom Sareks nationalpark. Ut till Padjelantaleden och sedan följde vi den ner igenom Tarradalen till Kvikkjokk. Från Kvikkjokk blev det kungsleden norrut tillbaks till Saltoluokta där jag sitter just nu!

Explore_sarek_hundspann_5
Några nätter tillbringade vi i tält. Riktigt mysigt om man har en varm och go sovsäck.

Explore_sarek_hundspann_2
Ulva vaknar efter en natt med drevsnö i Tuoddar, Padjelanta nationalpark.

Explore_sarek_hundspann_3
Några kvällar har vi haft riktigt hyffsat norrsken!

Explore_sarek_hundspann_4
Tarrakaisestugan en månklar natt.

5 svar på ”Med hundspann igenom Sareks nationalpark

  1. Genom Sarek i minusgrader och utan hällregn låter som rena nöjestrippen. Alkavagga i år. Visade du Alkakapellet för dina gäster innan ni drog upp på Rissajaure och Touttarjaure? Överraskade Juha med gäster för några år sedan vid Touttarstugerna genom att komma just fr Touttarjaure över kullen strax innan stugplatsen. Fin körning över småsjöar.
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *