Uppladdningsbara batterier testade

Uppladdningsbara batterier testade

Uppladdningsbara_batterier_1
Denna gång köpte vi ett gäng Duracell batterier.
Uppladdningsbara batterier vållar alltid huvudbry. Är de bättre eller sämre än vanliga alkaliska batterier och är det verkligen lönt att hålla på med dem. Ett vanligt alkaliskt batteri har en spänning på 1,5 volt och ett uppladdningsbart batteri ger 1,2 volt. Man kan märka lite sämre effekt på utrustningen med uppladdningsbara batterier men oftast så funkar allt lika bra som med alkaliska batterier.

Miljömässigt är det självklart att man använder uppladdningsbara batterier. Räknar man ekonomiskt på det så skall man även då använda de uppladdningsbara. De är dyrare i inköp men efter 3-4 laddningar har man tjänat igen batteriinköpet.

Att uppladdningsbara batterier skall klara 1000 laddningar osv är en halvlögn. De tappar nämligen rejält med kapacitet redan efter ett 50-100 tal laddningar. Detta oavsett om du köper billiga eller dyrare modeller. Jag har dock en ovetenskaplig känsla av att Duracells batterier är de som fungerat bäst för oss.

Nu har det kommit en ny typ av uppladdningsbara batterier som heter ’long life’ eller ’stay charge’ osv. Det är uppladdningsbara batterier som inte laddar ur sig lika fort då de inte nyttjas. Nackdelen med dessa batterier är att de inte rymmer lika mycket ström/effekt. Skall man använda batterierna till strömförbrukande apparater som pannlampor så kör med de som har största mAh (milli ampere timmar).

Alkaliska batterier av bästa kvalité använder vi då vi ex fjällvandrar och inte vill bära extra batterier. På hundspannstävlingar då vi inte vill byta så ofta. Vi använder även alkaliska batterier i utrustning som förbrukar lite ström under en lång tidsperiod som brandvarnare, väckarklockan osv.

Har ni egna erfarenheter av olika batterier, modeller ni köper, vart ni köper m.m. så skriv det som kommentarer här. Detta ämne är allt annat än färdigavhandlat ännu.

Uppladdningsbara_batterier_2
Igenom åren har vi testat alla de möjliga olika modeller i jakten på något bra. Resultatet har blivit att alla uppladdningsbara batterier tappar sin kapacitet radikalt redan efter 50-100 laddningar.

Uppladdningsbara_batterier_3
Vi sätter en bit svart tape på ’årets batterier’ så att de används ihop med andra fräscha batterier. Tydligen ökar hållbarheten om man använder likvärdiga batterier ihop.

9 svar på ”Uppladdningsbara batterier testade

  1. Sv: Tack Matti för förslaget, jag ska klura på hur jag ska beskriva detta på bästa sätt. Blir nog en inlägg lite längre fram om det! 🙂

  2. Har hänt en del med NiMh på senare år. Eneloop(dom vita!) som Kjell&co säljer klarar uppåt 1800 laddningar och fixar kyla bättre. Ikea (Grön/silver) uppger 500 laddningar,lägre självurladdning och är billiga(49:- för 4). Hoppas priset står sig. Jag har en känsla av att AA-batterier som är på över 2000mah inte alltid är värt pengarna.Dopade?

  3. Har köpt laddninsbara från clas ohlsson men dom håller inte vad man förväntar sig, har räknat med några år men helt plötsligt slut efter ett år, andvänder dom mest till klockor och fjärrkontroller…

  4. har köpt clas ohlssons laddningsbara batterier förut men dom håller inte vad dom lovar.. helt plötsligt slut efter 1-2 år, jag andvänder dom mest till fjärrkontroller och klockor..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *