Världsmästare i spannet

Världsmästare i spannet

Fugitives_myran_2
Fugitive’s Myran är en lätt byggd siberian Husky tik. På denna bild är hon uppställd som en sprinträka. Jag ska ordna en lite mer normal bild på henne.
Nu ska vi göra ett intressant experiment. Kan en av kanske nutidens mest meriterade sprint siberian husky sadla om till långdistanshund? Om en hund är bra fungerar den då både på korta distanser och långa? Att bra hundar kan hävda sig hyfsat på alla distanser är inget nytt.

Fugitive’s Myran kom till oss för någon dag sedan. Hon är kelig men lite reserverad. Hennes meritlista är klockren för en sprintsiberian. Två SM guld, ett VM guld och ett VM brons plus lite till.
2008 – VM öppen klass 3:e plats
2009 – Rasmästerskapet 8-sp 1:a plats
2009 – Nordic Open 4-sp 2:a plats
2010 – Nordic Open 8-sp 1:a plats
2010 – SM 8-sp 1:a plats
2011 – Nordic Open 8-sp 1:a plats, tog banrekordet (28,8km/h)
2011 – VM 8-sp 1:a plats
2012 – Nordic Open 8-sp 3:e plats (slagen av Matti och Stina)
2012 – Rasmästerskapet 8-sp 1:a plats
2012 – SM 8-sp 1:a plats
Dessutom så har Myran har två 4:e placeringar nånstans.

Fugitive’s Myran är en lätt byggd tik. Kanske något rak i fronten och lätt pälsad. Redan efter ett dygn hemma på vår kennel kan hon vara lös i rasthagen med vårt 40-tal siberians. Hon bryr sig inte så mycket om andra hundar. Första träningsturerna har hon skött fint. Det är en njutning att se hur hon med ett trummande trav ligger med tryck i linan hela distansen.

Om Myran kan fullfölja Femundlöpet så borde ju hennes meritlista vara ganska komplett. Även om hon inte skulle bli utplockad till Femundlöpet utan bara går med oss fullt ut på vår träning inför tävlingen så är även det en stor fjäder i hatten för den damen. Tack Jenki på Fugitives kennel för förtroendet och blir du less på hennes systrar och bror så kan jag nog ta hand om dem också…

Fugitives_myran_3
En speciell hund som kräver lite arbete men sedan gör hon allt bara hon får vara nära. Vi ska givetvis soffaträna henne också!

Myran_stamtavla
För oss lite nördiga så ser stamtavlan ut så här. Myrans pappa är parad med sin moster vilket är en linjeavel som jag set funkat bra hemma på vår kennel oxå. Det ger hundar som är klockrena att avla vidare på med annat blod.

6 svar på ”Världsmästare i spannet

 1. Självklart.
  men däremot blir det svårare att få henne till bra klass sprinthund igen när du lyckats få fram din långdistansare.

  DET vore det verkliga experimentet, det du gör är redan gjort.
  Lycka till!

  /Lisbeth

  1. Det intressanta med Myran är ju att se OM hon arbetar för hårt och därför inte håller distansen eller om hon lär sig. Vad jag har sett är att det inte är alla hundar som pallar det monotona i långdistans däremot så kan de göra bra på sprint.

   Våra siberians som vi körde Nordic Open i Åsarna 2012 är ju turisthundar som är tränade för långdistans. Sedan trimmade vi upp dem under två veckor och tävlade därefter med dem. Fast det gick inte riktigt fort 2012 där nere trotts att vi placerade oss på guld och silver med våra hundar.

   / Matti

 2. Hur gick det med Myran sedan? Jag vet att hon är hos Malin men jag är nyfiken på om det var på grund av draget eller andra orsaker? Tycker det är väldigt spännande detta med snabba – uthålliga hundar, om man nu vill se det som motsatser eller ej 🙂

  1. Myran var en hund som jag gillade. Hon var mysig och trevlig.
   Däremot så funkade hon inte för oss. Det är lite av detta jag försöker få folk att förstå. Det är enorm skillnad på att jobba kortare distanser upp till 50-100km, ja exakt 5-10 mil! Att sedan prestera 20-30 mil/vecka under en hel säsong kräver pannben hos hunden. Det kräver en rå vilja att vilja arbeta…inte bara springa.
   Vi får med jämna mellanrum hundar som bara vill springa…10-30 km i snabbt fart.

   Tillbaks till Myran. När vi ökade distanserna så kunde hon lägga sig plötsligt. Främst då vi kanske kört 5-7 mil och nästan hemma på kenneln vänder ut på ett varv till. Det blev för psykande helt enkelt. I just Myrans fall så kan detta ha berott på att hon endast har gått sprint. Men eftersom att Jenki endast kör sprint så blir ju även avelsurvalet därefter. Myrans syster, Bloom kom till oss som unghund och hon gick bra på längre distanser. Men hon fick problem med sin rygg efter några års arbete.

   Vi har använt sprinthundar i vår avel. Bland annat hundar från Jenki. Det har gett bra utdelning när vi blandat med våra testade hundar. I de kullarna så kan man få någon hund som arbetar för hårt eller inte pallar distanserna rent psykiskt.

   Man skall dock skillja på en hund som arbetar för hårt så den klappar ihop och en hund som psykar ut pga mental motgång.
   Våra bästa hundar har bra fart men kan nog inte fullt ut mäta sig med Jenkis hundar även om vi slagit honom på en tävling. Men framför allt så har våra bästa hundar ett psyke att bara gå och gå som är väldigt värdefullt för oss när vi kör jobb och långdistanstävling.

   Läste din fråga igen…
   Snabba hundar måste vara byggda som snabba.
   Uthålliga hundar måste ha en inre fysisk kapacitet samt ett pannben utöver det vanliga.
   Givet så borde det kunna finnas i samma hund…kanske…

   Jo…jag saknar Myran ibland. Hon va en go hund men jag vet att hon har det super hos Malin!
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *