Browsed by
Etikett: Träning

JBL Flip 2, Portabel trådlös högtalare testad

JBL Flip 2, Portabel trådlös högtalare testad

Jbl_flip_2_högtalare
JBL Flip 2 högtalare. Här sammankopplad med min mobiltelefon så att man kan lyssna på skön musik i kanoten.
JBL Flip 2 är en portabel högtalare som man kan koppla in mot sin mobiltelefon, MP-3 spelare, dator osv. Denna lilla pjäs är hyfsat tung med sina 400 gram. Den har ett inbyggt batteri som ger ca 5 timmars ljudupplevelse. Ett batteri som är laddat efter ca 3 timmar i en 220V kontakt.

Det är en stereohögtalare som ger 2x6W. Visst vill man alltid poppa högre men då blir oftast apparaterna både tyngre, dyrare och mer strömkrävande. Den kan kopplas mot spelare/telefonen dels via en kabel men även trådlöst med bluetoth. Enkelt och otroligt smidigt med en modern smartphone.

Musik är någonting som jag gillar att ha med mig. På släden, i kanoten, i tältet, i verkstan, i hundgården, vid grillen, vid datorn. Listan kan göras mycket lång. Dessutom så finns det många bra ljudböcker och podcastar man kan lasta ner från nätet.

Denna högtalare har jag inte hunnit hårdtesta ännu. Söker du efter en portabel högtalare i halvkilosklassen så är detta ett mycket prisvärt alternativ då man oftast hittar dessa i prisspannet 600-700kr. Det har kommit en nyare variant av denna som är vattentålig och har upp till 12 timmars batteritid. Men priset ökar då till runt 1500 kr och ljudet blir inte märkbart bättre.

Hundträningen i bild

Hundträningen i bild

Hundträning_i_bild_1
Snöfallet häromdagen har pudrat backen.
Hundträningen fortgår enligt planering. Hundarna utvecklas mycket bra liksom klimatet. Vi har ju fått lite efterlängtad snö. Snö som fungerar som bomull för hundtassarna som annars lätt blir slitna.

De kommande veckorna och dagarna är ganska avgörande för hur tassarna skall klara sig. Ligger snön kvar är allt frid och fröjd. Absolut sämst är om de fuktiga grusvägarna fryser för då blir underlaget som sandpapper. Då måste varje endaste hundtass sockas för varje enskilt träningspass. Det tar tid och det förbrukar hundsockar i massor.

Läs gärna mer på bloggen om hur du kan sy egna hundsockar av mopedslang. Det finns dessutom en test av några olika fabrikat av hundsockar. Det viktigaste av allt är att du inte glömmer att ta en titt på tassarna innan och under träningsturerna.

Hundträning_i_bild_2
Vi har många bäckar och diken där vi kan vattna hundarna utan att behöva bära vattenskålar.

Hundträning_i_bild_4
Working Husky Totte.

Hundträning_i_bild_3
Stina och Sanna på väg uppför Ruotevare med ett spann.

Hundträning_i_bild_5
Fikapauser är ett måste för den seriöse hundspannsföraren.

Hundträning_i_bild_7
Stina och Sofie kokar te och knaprar bullens pilsnerkorv.

Hundträning_i_bild_6
Det blir som sagt många timmar ensam ute med spannet efter någon skogsbilsväg.

Femundlöpet 2015

Femundlöpet 2015

Femundlöpet_2015
Det är många träningsmil som väntar…
Anmälan till Femundlöpet 2015 är nu gjord. Startavgiften är betald så nu är det bara att börja träna. Både hundar och mig själv. Målsättningen kvarstår från föregående år att ta mig runt de 600 kilometrarna på ett bra sätt med hundarna i fokus. Dessutom så skall jag fortsätta att lära mig mer om långdistanskörning med allt vad det innebär. Dessutom så får jag träffa och jobba tillsammans med ’mina’ superhandlers Volker och Jasmin och bara det är nästan värt hela resan!

Att köra Femundlöpet är ingen självklarhet för mig. Det kräver massor av träning och fokus. Rent praktiskt så innebär det mindre tid till annat jag vill som fiske, kanot, hälsa på folk och massa annat. 600 kilometer är en rejäl sträcka som jag har respekt för. Det är genomförbart men det kan också innebära att man tvingas att avbryta efter vägen vilket hände mig år 2013. Dessutom blir det ett ekonomiskt avbräck både i form av kostnader men även förlorad arbetsinkomst.

Ett av de starkaste minnena från Femundlöpet 2014 var den sk Grimsburundan. Denna del av spåret innehåller mycket uppför och nedför, sjukt mycket helt enkelt. Som en serpentin längs fjällsidan fast en norsk variant där man färdas rakt uppför, svänger och sedan rakt ned om och om igen. Så varade körningen i flera timmar längs med en fjällsida. Marianne Skjötthaug beskriver upplevelsen på ett underbart sätt i filmen nedan.

Slädhundar i bild

Slädhundar i bild

Slädhundar_i_bild_4
Xtreme heter denna kille.
Nu börjar hundarna svara upp lite på träningen. De har lugnat sig något och jag tycker mig även märka att de sakta blir lite starkare och starkare fysiskt. Distanserna ökas sakta och vi gläds åt de fortsatt hyfsat låga temperaturerna.

Livet är trevligt, hundarna glada och goa. Bakom spannet hinner man tänka, lyssna på musik eller någon ljudbok. Det händer egentligen inte så mycket mer än att det är massor av timmar som är väldigt likartade. Likartade men sköna och vi får verkligen förmånen att se hösten komma. Att njuta av naturens årstidsskiftning. Ni får nog räkna med en del bilder från livet bakom hundarna även under denna hösten. Blir ni ändå inte less på alla slädhundsbilder så ta en koll på vår kennelhemsida, Working Husky Kennel.

Slädhundar_i_bild_3
Lukas är en unghund som kom till oss som parningsvalp efter våran Umiak.

Slädhundar_i_bild_5
Flippa övervakar spannet från fyrhjulingen.

Slädhundar_i_bild_2
Eldar som kom till oss som 10,5 åring gillar att göra ljud…

Slädhundar_i_bild_1
Eldar har lite svårt att förstå varför jag ber honom att vara tyst.

Barfotalöpningens vara eller icke vara

Barfotalöpningens vara eller icke vara

Five_fingers_barfotaskor
Five Fingers som används med förstånd är underbara.
Barfotalöpningen har tydligen blivit farlig. Nu varnar experter enligt Aftonbladets artikel ’Varnar för barfotaskor’ att det kan vara direkt skadligt att använda dessa skor. Vad det egentligen handlar om är att Five Fingers har blivit stämda för falsk marknadsföring.

Givetvis handlar allt detta om pengar. Five Fingers och Vibram har tjänat multum på trenden med dessa barfotaskor. Andra märken har febrilt försökt komma med egna lösningar och endel traditionella skotillverkare har fått se en minskad vinst.

Mina Five Fingers kommer självklart att få fortsätta att följa mig på turer i skog och mark. Jag gillar dem och använder man dem med förnuft så borde det ju vara bra. Jag kan rekommendera boken ’Born to Run’ som bland annat tar upp just detta med barfotalöpningen. Det är ju så vi människor en gång i tiden började att springa och färdas. Barfota.

Mina råd oavsett vilka skor du köper:
– OM du springer med barfotaskor så välj ett mjukt underlag, aldrig grusvägar eller asfalt. Använd dessa skor för de kortare turerna. Ta det mycket lugnt i början tills du tränat upp din fot. Läs på om HUR man skall springa med en sådan sko för löptekniken skiljer sig från löpning med traditionella uppbyggda löparskor.
– OM du springer med traditionellt uppbyggda löparskor så ska du veta att oavsett hur dämpande, uppbyggda, special, stabila osv de än är så kan man skada sig. Välj underlag, träna på teknik, ta det lugnt i början. Priset på löparskon visar inte hur bra skon är. Du skall ha rätt sko till rätt fot.

Det är betydligt farligare att sitta i soffan än att springa. Det är mycket farligare att köra bil än att springa och fler dör fortfarande av fel kost än av löpning.

Five Fingers priser har nog legat ganska högt tidigare. Nu kan man se flera av webbutikerna droppa priserna rejält på Five Fingers och det trotts att det borde vara högsäsong för löpning.