Five Fingers skor

Five Fingers skor

Five_fingers_skor_1
Five Fingers M’s Spyridon och Five Fingers W’s Sprint.
Five Fingers börjar bli ett gammalt och välkänt begrepp. Skorna med tår. Vi har sett dem lite över allt. Träningsspåren, Kungsleden, serveringspersonalen i Saltoluokta fjällstation, försäljarna på friluftsbutikerna osv. Five Fingersskorna ser lite skumma ut. Trollfötter eller apliknande.

Förra sommaren läste jag en bok som hette Born To Run. I den boken pratades det om fördelarna med barfotalöpning. De skall vara bra för ryggen, minimera skaderiskerna, ge ett sundare löpsteg osv. sägs det. Stina sprang direkt till Team Sportia i Jokkmokk och köpte ett par. Min storlek fanns inte inne då. Det finns en massa olika modeller och priser. Stina valde den modell som fanns inne på sportbutiken och jag fastnade för färg, modell, pris eller vad vet jag egentligen.

Five Fingers W’s Sprint heter Stinas modell. Den har en mycket tunn sula med en fantastisk barfotakänsla. Utan att vara rädd för att smärtsamt kliva på en vass sten eller kotte kan man ändå lusa omkring på tomten och i skogen med känslan av att vara barfota.

Five Fingers M’s Spyridon heter modellen som jag slutligen beställde via Outdoor Experten här på nätet. Det är en lite mer robust Five Fingers sko. Rättare sagt Five Fingers första specifika terränglöpningsmodell. Kanske skyddar den lite mer om man går i skogen.

Ska man då springa och köpa sig ett par Five Fingers? Jag tror och har alltid trott att det är bra att gå barfota mycket. Att foten är byggd för att funka bäst utan en uppbyggd sko. Kanske också att undersidan av foten faktiskt behöver den massagen som den får av att gå på ojämnt underlag. Dessa Five Fingers kommer inte att lösa alla världens problem, absolut inte. Både Stina och jag ser det mer som en lite kul grej när vi ändå är ute en massa och går. Dessutom så är det en skön och kul barfotakänsla utan att det gör ont.

Five_fingers_skor_2
Det finns en uppsjö olika modeller med olika egenskaper.

Five_fingers_skor_3
Five Fingers W’s Sprint. Trots den slätare sulan så ger den ett bra grepp även på blöt träspång.

Five_fingers_skor_4
Five Fingers M’s Spyridon har en tjockare och grövre sula.

6 svar på ”Five Fingers skor

  1. Jag har också läst boken, mycket inspirerande. Efter att ha haft plantar fasciit så fick jag rådet att börja landa på framdelen av foten istället. I samma veva fick jag massor av övningar för att träna upp styrkan i foten, då det blir ett helt annat sätt att löpa när man landar på framfoten. Den styrkan har man redan om man redan sprungit mycket barfota sen tidigare, vilket de flesta i vår del av världen inte har. Jag har inga ”barfotaskor”, men dock en sko som har 0 drop. Alltså, de är inte uppbyggda i hälen så hälen är högre än tårna. Jag växlar mellan dessa och mina gamla, då man lätt kan dra på sig skador om man går fullt ut med nya skor och ny löpstil. Min plantar fasciit är som bortblåst i alla fall och det känns bra med den nya löptekniken 🙂

    1. Intressant… men vad är en plantar fasciit? Hälsporre eller?
      Jo, det är ju samma med alla nya skor. Man ska ta det lugnt. Sedan är det nog klokt att variera lite. Alltid lyssna på kroppen.

  2. För mig så löste Fivefingers i princip alla mina problem. Jag hade kroniska häl och knäproblem fram till 2010. Fick tag i ett par av en slump och sedan har jag via trial and error lärt mig ungefär alla saker man inte ska göra. Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *