Hundsockar

Hundsockar

Hundsockar
Olika hundsockar efter 12 km tur på barmark. Från vänster:1. Hemmagjord. 2. Snötroll. 3. Gippmokk. 4. Dogbooties.com

Kör man hundarna mycket så får hundarna förr eller senare små skador på tassarna. Det kan vara slitna klor och slitna trampdynor. Ibland sockar man i förebyggande syfte och alltid då man vill att en liten skada skall helas. En del hundförare sockar väldigt mycket medan andra sockar betydligt mindre. Själv så försöker jag köra så mycket som möjligt men under vissa körningar sockas alla i förebyggande syfte.

Hundsockorna har väldigt olika kvalité. På bilden ovan kan du från vänster se följande sockar Obs alla dessa sockar är använda på samma träningstur på 12 km, barmark:
1. Hemmagjord blå socka. Kraftig kapellväv som är lite styv och grymt slitstark väv i andra situationer som ex båtkapell. Otroligt dålig för hundsockar. 5-10 km och helt slut.
2. Svart socka från Snötroll. Dessa sockar har en styv väv. Inköptes en säck av dessa 2006. Blir stela i kyla och håller mycket dåligt. Tror att de har nytt material idag.
3. Gippmokk sockan. En mycket bra kvalité. Vi har kört på dessa många år och de finns i olika färger. Kan rekommenderas.
4. Dogbooties från USA. Vi har endast testat några få av dessa som vi fått av bekanta. De har dock lovordat dessa hundsockar så mycket att vi i år beställer ett gäng därifrån. Mer info om det kommer senare då vi ännu väntar på leveransen.

Sedan så finns det en nykomling på marknaden som heter Jokksokk och som sys här lokalt i Jokkmokk. Vi har testat några och de verkar vara bra men jag törs inte säga desto mer. Ska kolla upp dessa närmare i framtiden.

25 svar på ”Hundsockar

 1. Jag har sytt egna i bävernylon, har börjat få några små hål efter tre mil på grusväg så de håller skapligt. Billiga dock, om man gillar att sy 🙂

  1. De sockarna från Gippmokk har hållit flera träningsturer ibland. Bävernylpn var nytt Kul att det fungerar!
   Jag sydde förut själv och då med sånt där camotyg som det är i svenska försvarets uniformer. Det tyget fungerade riktigt bra!!!
   Men som sagt det skall vara orginaltyget och inte någon kopia.
   / Matti

 2. Vi köpte ett gäng sockar från Jokksokk förra hösten och vi är väldigt nöjda med den grövre typen. Visst finns det någon enstaka socke som det går hål i efter 5-10 km, men de flesta håller upp mot 20 km. Skulle vara intressant att prova Gippmokk nån gång och jämföra.

  1. Kul att ni är nöjda med Jokksokk.
   Däremot så låter det som uppemot 20km är på tok för dåliht!
   Snackar du snö eller barmark? Är det barmark så är det ju okej men snö…då ska de hålla mycket mer!

   Jag hoppas verkligen att Jokksokk är bra. Gillar lokalt producerat.
   …men handlar tyvär olokalt ibland…
   🙁

    1. 20km barmark är ju ganska okej för en tygsocka!
     Glädjande information.

     När det gäller vinter så är det ju oftast efter behov. Snöförhållanden kan vissa perioder spöka till det.

 3. Jag kör med mopedslang, fungerar hela hösten utan problem! inget syjobb, bara klipp dom i lagom långa tuber, klipp hål för kardborre och bara att köra! Billigt och bra! 🙂

  1. Vi kör oxå mycket med mopedslang. Ska skriva lite hur vi gör våra sockar.
   Intressant att du klipper för kardborren!!!
   Vi har testat att inte sy slangarna/sockarna i botten men det fungerar inte. Kanske kör vi för sakta?
   Hörde nämligen av Hege I att hon körde med ’öppna’ slangar.

 4. Jag kör med hundbooties som Anna Larsson tillverkar, de är de bästa booties jag provat. Hon är även delägare i klädmärket Altitude 8848, tel: 033-250848
  Har använt dem på hösten under träning och de håller bra länge. Har även delat med mig av dem till andra jägare som är väldigt nöjda med dem.
  Väl värt att prova dem!
  Fin sida ni har. Är alltid in på telefonen, så blir aldrig att gå in på hemsidor m.m, men i kväll använder jag datorn för en gångs skull, så måste bara läsa er sida.
  Ha en trevlig fortsättning på hösten, med förhoppning om att snön kommer snart!

  Ann-Sofie

  1. Hej!
   Jag har aldrig hört talas om Anna Larssons hundbooties. Ska kolla priser mm.

   Hoppas att du hittade något intressant att läsa.
   🙂

 5. Hej jag har sett att du testat massor av olika sockar , vi har provat allt känns det som. och just nu gör jag sockarna själv av cordura tyg 500 och 1000 men inget håller ..våra turer är för närvarande ca 3 mil , Har ni nått bra tipps på vilket tyg som kan håller eller färdigsydda ,, det blir lite dyrt nu då det går ca 40 sockar per tur .. Mvh Mie

  1. Vi syr själva sockar av mopedslang. Tror inte att det finns någon textilsocka som håller barmarkskörning…
   Tyvärr…

   Har sett varianter där fleecesockar har doppats i någon typ av silikon. Kanske värt att prova.

 6. Hej, Jag kör med dogcare sockor. Enda som fungerar i längden. Gubben som har de är inte så bra på att promota dem bara. Harry 0321-60557. 8st betalde jag 250 kronor inkl. frakt för senast.

  1. Oj…det låter dyrt! Över 30kr/socka.
   Vad är de gjorda i för material? Håller de mycket bättre så kan det ju ändå löna sig fast många sockar tappar man då man kör ospårat tycker jag…och det oavsett tillverkare. Då vill man ju att de ska vara billiga! 😉

   1. Hej Matti,

    Jag vet inte riktigt vad det är för material, mjuk insida gissar på bomull som får dem att sitta fint och något slitstarkare material på utsidan. Jag har tappat en men då hade jag för stor storlek, jag ringde och gnällde och fick ett nytt kit. Sedan dess har jag inte tappat en enda.

    Men det här är inget problem vi har i dagsläget plus 8-10grader 🙂

    /Andreas

 7. Jag rekommenderade Anna Larssons booties 2011, men får ta tillbaka det. Beställde nya från henne förra året, och tyvärr var det inte alls samma kvalitet nå mer. Dum som jag var så sålde jag av de jag hade kvar när jag beställt nya. Fick returnera alla när jag sa att de var så dåliga, men har ännu inte hittat några som är lika bra. Har du Matti, eller nån annan nåt tips?

  1. Doogboties.com är bra. Non Stop har också bra sockar som är prisvärda.
   Vill man gynna lokala arbetstillfällen här i norr ska man köpa av Jokksokk i Jokkmokk. Kontakta Birgitta Granberg i Jokkmokk. http://www.jokksokk.se är webbadressen. Storlekarna är lite annorlunda och de är jag inte helt överens med men de håller ganska bra.

 8. Hej Matti!

  Såg att du rekommendera dogbooties.com är kvaliteten liknande gippmokks å Jokksokks kraftigare corduraväv? Är kardborreband samma vita som tappar strech efter ett tag?

  1. Kardborrebanden är olika. De vita som sitter på dogbooties tappar strech efter ett tag. Andra karborreband tappar fästförmåga, samlar snö osv. Kardborrebanden på gippmokks vet jag inte hur de är idag. Har för mig att de var bra.
   MEN…oftast så går det hål i sockan långt innan karborrebandet är slut. Det är olika kvalite på olika tyger. Non-Stop är kanon på vintern men kassa på barmark. Jokksokk samlar mindre snö i karborrebandet när det är varm snö osv. Jag har inte hittat nått riktigt system ännu. Priserna avgör ju dessutom lite vart man handlar…
   / Matti

 9. Hej. Tack för tips. Skall premiär köpa hundsockar inför 3 veckorstur med vår Border collietik. Vilken storlek tror du passar henne? ( Gippmokk sockan)
  Hälsningar från Mörsil.
  / Pernilla Frödin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *