Sommarsovsäck översikt

Sommarsovsäck översikt

Sommarsovsäck_översikt
En kall och regnig sommardag uppskattars verkligen en bra sovsäck och en mugg hett te.
Att köpa en sommarsovsäck för sommarbruk visade sig inte vara det enklaste. Stort utbud och en väldig spridning i kvalite, pris och vikt. Vårt användningsområde är som sommarsäck samt på stugturer vintertid.

Konstfiber eller dun sovsäck är ett val. Dun är betydligt dyrare och tål inte lika mycket fukt. De skall dessutom tvättas mycket försiktigt men personligen så tvättar jag mina sovsäckar mycket sällan. Dun kan komprimeras mycket mer och är därför lättare att packa. Är dunet plockat av levande gäss eller hur har man gjort?

Priset är en annan avgörande fråga. Såg en uträkning att en syntetsovsäck skall vara 35-65% lägre pris än en motsvarande dunsovsäck. Köper man en dyrare säck kan man tänkas vara mer rädd om den och därmed håller den fler år.

Vikterna och packvolymen skiljer även de en del. Här handlar det om materialval och hur man sovsäcken är uppbyggd/sydd.

Inga beslut är fattade ännu utan nu får det smälta in lite. Kanske dyker något klokt upp när man minst anar det. Jag vill inte heller drabbas av prylhysterin så lugn skadar inte. Kanske råkar den lokala sportaffären ligger på någon utgående modell i lager som de gärna blir av med. Här kan du se en enkel sammanställning av de sovsäckar (pdf-dokument) som vi har tittat lite närmare på.

9 svar på ”Sommarsovsäck översikt

 1. Jag är mycket nöjd med mina Nanok-sovsäckar… vet inte om de säljs i Sverige, men jag känner en av ägarna (en avknoppning från Ajungilak). Vill du kika på en så kan jag ta med på fredag då jag passerar Jokkmokk (mot Salto 🙂 )

 2. mountain equipment gör helt klart dom bästa säckarna, dom ”sitter” bäst runt kroppen, har toppen vikt/värme förhållande, lite dyr kanske men det är det värd!!! jag har både sommar o vintersäcken i dun, kom inte riktig ihåg sommarsäckens namn, inte den från länken dock.. Tobbe har en som till o med är lite vattentålig och han bara älskar den!
  http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=MEHELIUMSOLOBAG

  även om du tycker att Expeds säckar e dyra så är dom riktig bra vad jag hört.. dom vet vad dom gör eftersom dom är specialiserad på få prylar och inte som t.ex. north face som ska ha lite av allt… jag skulle t.ex. aldrig i mitt liv byta bort mitt Exped liggunderlag på 9cm!!! 1 timme sömn per 1cm liggunderlag!!!

  jag tycker med sovsäckar är det som med tält, där lönar det sig att investera och användar man det ofta har det inte heller nå med prylhysteri att göra, det är om int annat ditt ”hem” som du har med dig stora delar av året.. som man bäddar får man sova.. andra investerar i dyra hästens sängar, då är en dyr sovsäck en piss i missisippi!!! och rädd ocm sina prylar ska man väl alltid vara 🙂
  hej hopp 🙂

  1. Jag håller med angående sovsäck. Den används så mycket och köper man en bra säck lär den följamed runt 10 år.

   Den säcken du länkar till var väldans lätt med sina 390gr. Helt okej pris oxå. Väldigt intressant men kanske lite i kallaste laget. Ska kolla på Mountain Equipments modell som är snäppet varmare.
   Tackar för tipset!

   1. jo, min är varmare, tror det var en xero modell… jag är ju så förbaskat fryrsen så… o det jag gillar verkligen bäst med deras säckar är hur dom är utformad runt kroppen, dom sitter lite som en strumpa och ändå känns dom rymliga… och deras shark-toes är faktiskt inget dumt marknadsföringknep utan riktig bra!!
    http://www.mountain-equipment.co.uk/the_gear/down_sleeping_bags/xero/

    tror vi köpte våra här:
    http://www.websitefolder.net/highsport/SOVSACKAR.asp
    och om jag inte minns helt fel är Tobbes en sån Glacier range och min en Xero.. dom ändrar ju färger hela tiden så det går inte o se bara sådär.. trodde jag hadd den 550 men får som för mig att min var lättare och billigare så kanske det ändå var en kallare en.. Tobbes är då lite tyngre men mera slitstark men då är han också mindre brydd i vikten och inte lika rädd om saker som jag e 🙂

 3. Har bara gott att säga om Western Mountaineering’s säckar. Har själv en UltraLight som jag använt hur mycket som helst. Kan kännas lite varm när man vaknar om temperaturen är över +25C (hur ofta händer det :-P) och solen gassar och man har taskig ventilation i tältet. Men annars så är det inga problem med komforten. Använder den på fjället på sommaren, på vår och höstturerna, vårvintertältning och stugturer. Har till och med använt den i snöka vintertid.

  Enda nackdelen är väl att mina husky-tikar tycker att det är deras sovsäck och gärna delar den med husse. Tyget kan kännas i tunnaste laget men det visar inga tendenser till slitage efter att ha umgåts med hundklor i många år.

  HighLight är ju lite kallare men även lättare så om du inte är frusen av dig så är det ett bra val. Frugan har en säck från Mountain Equipment som hon också är väldigt nöjd med.

  Om du inte har så bråttom så kan finns det endel polska tillverkare som syr säckar i samma kvallite som WM & ME till en bråkdel av kostnaden. Du kan få dem sydda efter egen specifikation vad gäller mått, tyg, dunkvalite, fyllnadsvikt, fillpower och andra detaljer till riktigt bra priser. http://www.roberts.pl/ och http://www.sleepingbags-cumulus.com/ är de två som brukar få bäst kritik och som jag känner en del som handlat av och är extremt nöjda. Så om jag inte hade UltraLight säcken så skulle jag definitivt ta mig en titt på dom.

  Sov Gott../ Daniel S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *