Storlekarna på hundselar

Storlekarna på hundselar

Hundsele_halsstorlek
Working Husky Uffe får en sele dragen över huvudet. Den kall vara sååpass trång i halsen att man får tjorva och vrida lite innan den går över huvudet.
Fullärd, jag? Absolut inte! Egentligen har jag vetat hur en hundsele ska sitta på hunden. Trots det så har jag successivt ändrat till att använda större och större selar. Fråga inte varför. Carina och Bibbi var med i höstas och tränade hundarna och kommenterade att vi hade stora selar. Jenki har även han kommenterat då vi jämfört. Ja, det är säkert flera som sagt men har jag lyssnat?

Problemet med en för stor hundsele är att den glider ut över bogbladen och påverkar hundens steglängd och rörelsemönster. Nu under förvintern testade vi att gå ner en storlek i princip rakt av på alla hundarna och det funkade super på de flesta.

En hundsele av rätt storlek skall inte vara lätt att trä över huvudet på hunden. Det skall vara lite bökigt. Samma då man tar av den. Man ska få böka lite! Vi använder selar från både Troll och från Dragråttan under vintrarna. Vissa hundar passar helt enkelt inte i trollselarna.

Under säsongen så ökar och minskar hundarna i vikt, fett och muskulatur. Ibland ligger en hund och pendlar mellan två storlekar. När vi kör långa körningar eller har tuffa perioder kan vi ibland byta storlek/modell på selarna på vissa hundar som vi vet går snett, kan få skav eller de som arbetar riktigt hårt.

Vad man kan lära sig av detta är egentligen att man aldrig kan lära sig tillräckligt mycket. Alltså, lyssna på vad andra har att säga. Dessutom så är det viktigt att man verkligen tillämpar sin kunskap och inte gör något annat än det man vet är rätt.

Hundselning
Working Husky Totte samtalar med Lotta som var med på en tur 2011. Kanske säger Lotta något i stil med: Totte, jag lovar att springa i alla uppförsbackar idag om du står snällt då jag ska sela dig...

Hundselar_storlek
Här är Working Husky Singla med en sele som är något för stor. Lite lång i ryggen samt att den har glidit ned för mycket på halsen anser jag numera.

6 svar på ”Storlekarna på hundselar

 1. Hmm, och jag har lärt mig av dig. Kokkos och Kirris selar är väldigt lätta att ta på, så jag gissar att de då är för stora… Det kanske inte gör lika mycket med den typen av körning jag utövar, men jag vill ju att det ska vara så behagligt för hundarna som möjligt…

  1. Lena du ska ju inte lyssna på mig… Jag är ju helsnurrig!
   😉
   Det kan vara så att du lyssnade på mig medan jag fortfarande gjord rätt… Jag har ju av någon oförklarlig anledning börjat att ändra på hur jag gjör!
   Vi kollar nästa gång du passerar Jokkmokk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *