Ovanivatten

Ovanivatten

Lynx_59
Den ömsesidiga kärleken är ett faktum som är svårt att bortse ifrån!
Ovanivatten är det vatten som är mellan snön och isen. Alltså, isen flyter, den tyngs sedan ner med snö och därför kommer det upp vatten på isen. Det vattnet fryser inte så länge som det är täckt av ett isolerande snöskikt. Isen kan trots det vara stadig och säker.

En hundsläde som körs ned i detta vatten blir till en isklump om det är kallgrader. Ofta får man stanna efter varje sjö och skrapa is, knacka is samt socka om hundarna. I år har vi ganska mycket ovanivatten så ni förstår kanske hur en hundspannstur kan se ut. Köra, stanna, knacka o skrapa, köra osv.

Kärlek. Tor-Henrik hade sin nya skoter ståendes hos oss idag. Jag flyttade den idag 50 meter och på den korta sträckan uppstod en direkt kärlek mellan skotern och mig. Ömsesidig. Tyvärr 120 000kr bort från verkligheten. Jag säger bara en sak. Lynx 59 från 2011 kanske lite annat än vår Lynx 5900 från 1988.

Ovanivatten_1
Medarna blir minst dubbelt så grova efter några bad. Det tynger slädarna med åtskilliga kilon men framförallt så bromsar det!

Ovanivatten_2
Medarna blir minst dubbelt så grova efter några bad. Det tynger slädarna med åtskilliga kilon men framförallt så bromsar det!

Ett svar på ”Ovanivatten

  1. Stöp kallar vi det för, men ovanivatten är kanske lite enklare att uttala 😉

    I år finns det inte ens stöp härnere, bara kallt vatten =(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *