Pannlampa Led Lenser H14R testad

Pannlampa Led Lenser H14R testad

Led_lenser_h14r_1
Led Lenser H14R kan användas med batteripacket bak på huvudet. Stina tyckte att den var onödigt tung. Jag tycker att den känns stabil och bra.
Efter missnöjet med Silva X-trail började jag leta efter en ny pannlampa. Behovet är en lampa som ger lite mer sken än normalt. Gärna en fokuserad punkt så att man kan se hundarnas draglinor i hela spannet även om det är ett 14 spann. Den fokuserade punkten är också bra då man letar reflexmarkeringar på ledkryss och stakkäppar.

Led Lenser rekommenderades av många som mycket lyse för pengarna. Just Led Lenser H14R/H14 är en lampa som lyser långt och dessutom har en smidigt varierbar ljuskägla. Fungerar både vid orientering (fokuserad stråle) och vid nära arbete som matlagning (hyfsat vidvinkel ljus). Enligt tillverkaren lyser den med 210 lumen och ca 200 meter. Den har två styrkelägen som är mycket användbart. Håller man inne knappen kan man dessutom hitta en dimmer där man ställer in önskad ljusstyrka. Utöver det har den massor av blinklägen som i alla fall inte används av mig.

Led Lenser H14R är den lampa som jag inhandlade. R:et står för rechargeble och innebär att den levereras med uppladdningsbara batterier (standard NiMH) och laddare. Egentligen inte alls nödvändigt då det är lika enkelt att ladda batterierna i en lös laddare. Nu var det den lampan de råkade ha hemma på TTs el i Jokkmokk. Pannlampan använder fyra stycken standard AA batterier. Det följer även med fäste för cykelstyre, en förlängningssladd så man kan sätta batteripacket innanför jackan.

Jag gillar verkligen denna pannlampa. Led Lenser H14 har möjligen lite kort batteritid men lyser fantastiskt. Den varnar innan batteriet är slut. Den lyser kraftigt hela tiden och sedan tar den helt slut. För mig är det värdefullt att den inte sakta tappar effekt. H14 påslagsknapp sitter på batteripacket. Jag hade hellre haft knappen på själva lampan som ex Silva X-trail. En annan nackdel med Led lenser R14 är att frontlinsen är insjunken så i snöstorm/kraftigt snöfall finns det risk för att den samlar snö. Så blev det på Silva L1 som var grundare än R14.

Läs även testen av Silva X-Trail pannlampa.

Led_lenser_h14r_2
Led Lenser H14R levereras med batteriladdare som kopplas direkt mot batteripacket. Dessutom följer en förlängningssladd med till batterpacket. Sladdarna verkar vara av bra kvalite men framtiden får utvisa.

Led_lenser_h14R_3
Här är Led Lenser R14 med förlängninssladden. Då kan man stoppa batteriet varmt innanför jackan. Detta ger avsevärt mycket bättre batteritid.

Led_lenser_h14R_4
Påslagningsknappen sitter på batteripacket. Här sitter även en liten indikatorlampa som visar hur mycket det är kvar av batteriet.

20 svar på ”Pannlampa Led Lenser H14R testad

 1. Intressant test! Har gått i funderingar att köpa just en sådan lampa men har haft svårt att hitta nått test på just H14-modellen. Apropå batteritid; hur lång brinntid uppskattar du att lampan har per laddning? /Simon

  1. Jag har faktiskt ingen riktig koll. Skulle gissa att den kommer att hålla ca två träningsturer då vi ofta är ute 4 timmar eller liknande/tur. Just nu laddar jag kanske var 2-4:e dag. Då används lampan för hundgårdsarbete minst 1 timme per dag och endel dagar för träningskörning.
   Helt okej på en såpass kraftig lampa. För fjällkörning kommer jag dessutom att tamed en liten diodlampa typ Ptzel Tikka eller liknande då H14 är i kraftigaste laget.

   Vi kommer med en test av Led Lenser H7 snart.

   1. Ok. Då lär ju batteritiden vara tillräcklig för iaf vardagliga träningsturer eftersom man har möjlighet till kvällsladdning. Blir intressant att få höra lite reflektioner kring skillnaderna mellan H14 och H7, tex om H7:an ger fullt tillräckligt ljus för olika sorters hundträning eller om det är värt att slå till på H14 när man ändå är igång. Prisskillnaden (o säkert batteritid etc.) är ju inte helt obetydlig. /Simon

 2. Alldeles for dårlig Lysstyrke, kvalitet og batteritid på h14 og H14R. Hadde først H7, tre stk trasiga, fikk en H14 og nu e kabelen inn t batteri defekt. Har to som funke men dårlig Lys og kort batteritid. Prøv en Lupin med 750 LUMEN så vet du hva pannlampa er for no. Og lang battertid når du dimmer ned. Dyr? Klart d. D som e best koster mest.

 3. Hej
  Jag köpte tidigare i höstas kineslampan Magicshine MJ-872 på XXL, 1600 lumen i starkaste läget (fyra lägen) som du kan lysa upp Sareks toppar med. Köpte den på XXL för 1495 kr vilket jag bedömer är otroligt mycket lampa för pengarna (jämför med ”traditionella” orienteringspannlampor med nya LED-tekniken). Det finns en annan billigare variant MJ-808 för 499 kr på 900 lumen. Provade/jämförde den sistnämnde i skogen med min vanliga 20 W halogenlampa. Otroligt starkt ljus men lite väl mycket spotlite samt mer kontrast med halgonlampans mjukare ljus. Men med den starkare (och betydligt bredare ljuskägla) MJ-872 fick MTB-cykling på mörka stigar en helt ny otroligt rolig innebörd, lite novemberkåsa över det hela. Med full kräm räcker batteripacken ca två timmar, på lägsta effekten avsevärt längre (gissningsvis 5 timmar).
  Bästa hälsningar L-G

   1. Hej Simon
    Jag köpte den som sagt på XXL i Sisjön, Gbg (finns på ett antal ställen i Sverige). Möjligt att dom även har webförsäljning. Annars såg jag den på nätet på bla http://www.magicshineuk.co.uk/products/Front-Bike-Light-Magicshine-MJ-872-LSET för £118+frakt. Många cyklister har köpt dessa, kolla in följande länk med en himla massa babbel; http://happymtb.org/forum/read.php/1/1145686. Men vill du ha kingarnas king så finns ju alltid http://ledx.se/ för det nätta priset av 6000! Det är det jag menar med mycket ljus för förhållandevis lite pengar! Lycka till!

 4. jag är också ute efter en ny pannlampa. ha funderad på led lenzer h7 och är nyfiken vad du tycker om h7 och skillnad mellan h7 och h14. fundera ochså på petzl myo xp.

 5. Bra test. Har haft H7 i drygt ett år. Funkar bra, lyser bra men har för litet batteripack. Räcker 3-4 timmar med full styrka men tappar eftersom. Lyser dock tillräckligt för ett 16-spann i ca 3 timmar. Nu, efter drygt ett års rätt slarvig hantering och valpattacker började den glappa i sladden, vilket i och för sig var rätt snabbt fixat.

 6. Jeg har en SilvaLX, som etter fire bytter fungerer helt fint med de grønne batteriene. Men de gjeve lyktene er Lupine Tesla og den lille nye til Lupin : Pico, som jeg bruker på Tesla’s batteri for å ha lys riktig lenge. Jeg kjører mye om natta, sp det er viktig med gode lykter. har alltid med en led lenser som reserve (i lomma).
  Macicshine fra XXL butikk har hadleren min, og den er jo mye billigere enn Lupine og har litt kortere lystid på batteriet.
  Anbefaler å ha minst to batterier.

  1. Jag har inte skaffat eller testat någon Lupin ännu. De kostar ju en hel del…
   Silva LX är är ju samma lampa i princip som Silva L1 och den gillade jag ganska bra.

   Tipset med fllera pannnlampor och extra batterier är ett bra tips!
   Pannlampan kommer garanterat annars att slockna när man som mest behöver den… Så är det iallafall i Sverige!
   🙂

 7. Hej!

  Jag funderar på batterierna, H14R är ju laddningsbara. Vilken skillnad är det på Led lensern som har vanliga batterier och denna? Lönar det sig att köpa med laddningsbara, eller vad har det för skillnad?

  1. Hej!
   Jag tror faktiskt att det är lika bra att köpa en vanlig H14. Man får plocka ur batterierna och ladda dem i en sepparat laddare. De batterierna som följde med var på 2200mAh och nu köpte jag Varta uppladdningsbara som är på 2700mAh.
   Köp en icke uppladdningsbar e mitt råd!
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *