Starta bilen i Lappländsk kyla

Starta bilen i Lappländsk kyla

Regnet strilar ute och vi lägger in lite extra vila för hundarna. Själva så sitter vi inne och jobbar vid datorerna. Det är ju just detta som är fördelen med att vara egen företagare! Jag kan lova att det blir många muggar rykande te och massor av musik!

Ofta parkerar vi våra bilar långt ifrån närmaste eluttag. Alltså fungerar inga elektriska motorvärmare. Det i kombination med att vi ofta får kallt i Lappland brukar leda till små problem. Här kommer en liten film om hur man improviserat kan skrämma igång en bil. Ska man planera för detta så brukar jag använda ett bensinkök. Man måste vara mycket försiktig ifall bilen läcker bensin. Man riskar nämligen att bränna upp hela bilen under en övning som denna. Men vad gör man inte om man nu måste hem?

10 svar på ”Starta bilen i Lappländsk kyla

 1. Om man nu verkligen ska planera för detta kanske det är bättre att skaffa en bensinvärmare till bilen..? 😉

  Gillar också att du blev såååå glaaaad när bilen startade =)

  1. Har ett elverk nu. Fast med det förutsätter man att bilen ska starta och blir inte lika glad.
   Intressant va…
   Är bekvämlighet enbart av godo?
   😉
   / Matti

 2. Ha, min 93-åriga pappas små historier från andra världskriget gör sig påminda! Såhär gjorde ryssarna rutinmässigt på östfronten, allt motordrivet hade en sådan burk + trasa + en stor filt som vindskydd till det hela med i bagaget som självklarhet. Tyskarna med all sin högteknologi blev helt hjälplösa i den ryska vintern…

  Det var också en förbipasserande rysk soldat, som spanade in pappas cykel, obrukbar med platta däck – det var omöjligt att få tag på de små ventilgummislangarna. Ryssen knackade sig menande i pannan, såg sig om på den skräpiga gården, plockade upp en gammal elkabel, drog av en bit av höljet, spottade, krängde på ventilerna, pumpade, skakade hand med pappa ock gick sin väg. Cykeln användes i detta skick i flera år framåt.
  Gissa vem som vann kriget…

  1. Kanske en timme. Det är viktigt att man täcker över motorhuven. En fördel är att batteriet blir varm också! Den brukar kunna brumma igång som på sommaren efter 1-2 timmar.
   Ibland harr jag ett litet gaskök eller bensinkök med. Man drar på det när man kommer fram och sedan lastar man skotrar, hundar eller så i lugn och ro. Man tar en mugg te ut thermosen och ser sig omkring. Därefter så kan den hosta igång!

   Men om du testar… HÅLL KOLL på ev läckage. Låt inte lågorna slicka motorblocket/oljetråget.
   Det ska bli varmt…inte brinna!
   😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *