Laglappar och trasiga regnkläder

Laglappar och trasiga regnkläder

Nylonlaglapp
Nylonlaglapp som man klipper till efter eget behov.

Regnkläder och skalplagg blir allt lättare och lättare. De är gjorda av plast och minsta lilla gnistregn från lägerelden orsakar hål och elände i de dyra kläderna. Men trots det så föredrar jag att bära lätta kläder då jag vandrar och rör mig i markerna.

Vad gör man då om olyckan är framme? En reva eller brännhål i kläderna? När vi är på tur har vi oftast med oss silvertejp och det har räddat oss några gånger. När man väl är hemma så brukar vi laga lite mer permanent. Är det en reva så får man dra ihop tyget med några stygn. Sedan tvättar man tyget så att det skall fästa. Vi använder oss av nylonlaglappar som vi hittar på de flesta sytillbehörsbutikerna och ibland även på Konsum/Coop forum. I Jokkmokk brukar vi besöka butiken som heter Lapplådan där de kostar några tior.

Man klipper till en lapp som täcker minst 5-10mm runt om hålet/skadan. Har man sytt skall alla trådar och stygn täckas. Lappen klipps till med runda hörn för då kommer den att sitta bäst på plats. Är hålet stort och/eller man har sytt bör man sätta en lapp inifrån också.

Runda hörn ökar livslängden.
Det är viktigt att man klipper runda hörn då det ökar livslängden på lagningen avsevärt!

Lagningen sitter oftast några år.
Är man noga med hörnen och att tvätta fästytan så sitter lagningen oftast några år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is using WP Check Spammers from Xavier Media to filter out spam comments.